JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elevator-montørenes nye heisfører

Markus Hansen tar over HMF-roret etter Per Arne Salo.
TIL TOPPS: Det er Markus Hansen som overtar skuta etter Per Arne Salo frem mot 2016.

TIL TOPPS: Det er Markus Hansen som overtar skuta etter Per Arne Salo frem mot 2016.

Martin Guttormsen Slørdal

Leif.kirknes@lomedia.no

Markus Hansen ble valgt til ny leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) på foreningens årsmøte forrige onsdag, og skal dermed lede foreningen mot 2016.

– Gratulerer. Hvordan vil heismontørene merke at de har en ny leder?

– Jeg kommer nok til å bruke litt mer tid på sosiale medier enn han forrige. Han lever jo litt mer i papirform, mens jeg befinner meg i 2014, fleiper Markus Hansen, som er født i 1987.

– Ellers kommer jeg nok til å videreføre de gode tradisjonene vi har og linja vi står for.

God oppslutning

For tiden jobber HMF særlig mot et selskap som har fusjonert med et annet selskap, der det ene av dem har en del uorganiserte. De har en jobb å gjøre for å få disse til å organisere seg, i det nevnte selskapet har det ikke vært tradisjon på det. Men Hansen tror dette skal gå i boks.

– Når vi viser dem tariffavtalen er det nesten så de sier «oi!» og blir straks interesserte i å organisere seg, men vi er altså ikke helt i mål ennå. Det er en del bedrifter som bevisst holder seg utenfor organisert arbeidsliv, og dette blir nok prioritert fremover.

Inntil det nevnte oppkjøpet var det tilnærmet 100 prosent organisering i bedriftene med tariffavtale.

– Hva blir andre viktige utfordringer i tiden som kommer?

– Det blir å fremme politikken vi driver med. Vi er veldig opptatt av at medlemmene skal få være med å diskutere og vedta i klubbene så de ikke får ting tredd nedover hodet. Det er klart, vi står for en kamplinje. Vi er nok sett på som en radikal fagforening, og det skal vi fortsette med.

Trailer-spanjoler med heis i veska

– Er sosial dumping en aktuell problemstilling?

– I denne bransjen har det veldig lenge vært lite snusk å finne, men om man ser på dem som ikke har tariffavtale, småbedriftene, brukes det mye utenlandsk arbeidskraft og der kan man finne mye rart.

Problemet er ifølge Hansen at det er vanskelig å fakke slike tilfeller på fersk gjerning.

– Vi har hørt rykter om firmaer som benytter seg av spanjoler nærmest i trailere med heisen i veska og som dunker den opp på en uke. Det lar seg gjøre om du bryter arbeidsmiljøloven og jobber 20 timer. Og da rekker man ikke ta dem før de er ferdige og drar, sier han.

Frontfag legger lista

Hansen er ellers klar for å stille i forhandlinger.

– Jeg var med for to år siden, og regner med å være med i år. Vi var akkurat i en lang konflikt med arbeidsgiverne i 2013, så vil tro de ikke er veldig interessert i å gå til konflikt med oss.

Hansen og hans likemenn i HMF har ventet i spenning på oppgjøret innen frontfag, som kom i havn godt på overtid.

– Det legger jo lista for resten, og vi får ikke noe mer enn de får. Jeg vil nok tro det blir et rolig tariffoppgjør.

I oppgjøret ble fasit 0,75 kroner timen, mens pensjonsspørsmålet ble lagt i bero i den forstand at partene ble enige om å utrede tjenestepensjonsordningen og arbeidstakernes medbestemmelse over den.

Les også: 3,3 prosent opp i lønn

Sympatistøtte

Av annet nytt besluttet HMF på årsmøtet å støtte de fagorganiserte streikende som nå sitter arbeidsledige igjen etter at Designforum ble slått konkurs. Det blir gitt en krone i timen fra hvert medlems lønn over en treukers periode som skal bidra. Til sammen 75.000.

– Hva er vel en krone? Ingenting, sier Hansen.

– De streikende ved Design Forum har hatt en utrolig tøff kamp og fikk mye støtte under streiken, men desto viktigere er det vel å støtte etter streiken?

Han påpeker at de streikende nå står uten penger, uten jobb, uten AFP og i tillegg må vente på oppgjør fra konkursboet, som kan ta over et halvt år.

– Signalet ut til andre som tar samme kamp som de streikende ved Design Forum må ikke være at man mister jobben og bli slått konkurs – for så å oppleve at arbeidsgiveren starter opp igjen uka etter, sier Hansen.

Les også: Design Forum er konkurs

– Det skulle bare mangle at vi slår ring rundt de som nå står uten jobb og gir de støtte nå som de trenger det som mest, det kalles solidaritet.

Blir ved sitt skip

Per Arne Salo takker nå av etter å ha ledet HMF siden 2010. Salo har også vært leder før, 1992-1996, en tid det stormet bra i forbundet. Så hva skjer med den avtroppende kapteinen nå? Vel, ifølge Hansen forlater Salo riktignok roret, men ikke skuta.

– Han blir studieleder i foreninga, og kommer til å ha sjefsansvaret for skolering av medlemmer og tillitsvalgte fremover. Det er en veldig viktig jobb, sier Hansen.

[V]i står for en kamplinje. Vi er nok sett på som en radikal fagforening, og det skal vi fortsette med.

Markus Hansen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse