JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EYSTEIN GARBERG: Her fotografert to år før koronaen traff oss.

EYSTEIN GARBERG: Her fotografert to år før koronaen traff oss.

Leif Martin Kirknes

EL og ITs landsstyremøte:

Eystein Garberg er urolig for et mer aggressivt NHO

Arbeidsgiverne har blitt stadig mer brautende og vrange, advarer Eystein Garberg, og får støtte fra flere EL og IT-tillitsvalgte som ber LO stramme seg opp.04.12.2020
08:41
04.12.2020 09:04

leif.kirknes@lomedia.no

Det er ikke bare jordas klimaendringer som bekymrer Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

– Det pågår også et klimaskifte i hvordan bedriftene oppfører seg i forhandlinger og ellers i arbeidslivet. Det handler om at arbeidsgiverne, etter min oppfatning, den siste tiden har blitt mer og mer selvsikre, mer og mer høyrevridde og ytterliggående i måten de går fram på, sier han.

Garberg peker på de to store konfliktene som pågår nå, henholdsvis vekterstreiken og bråket i heisbedriften Schindler. Førstnevnte har pågått i nesten 80 dager, og det for hva han anser som ganske moderate og rettferdige krav. Mens motparten har satt seg fullstendig på bakbeina og dratt nytte av at arbeiderne er fordelt på to arbeidstakerorganisasjoner, der det har blitt inngått en avtale med den ene, Parat.

(Red.anm.: artikkelen ble skrevet før vekterstreiken var over)

Garberg advarer om at andre deler av arbeidsgiversiden kan få blod på tann hvis de ser at NHO Service og Handel, motparten til Norsk Arbeidsmandsforbund i streiken, ikke viker en tomme.

Les også: EL og IT Forbundet boikotter Wizz Air

– Vrangere og vrangere

Denne holdningen er noe han selv har observert under forhandlingene på ny elektroavtale (LOK). Det ble det enighet om å styrke muligheten til å forhandle lønnsbetingelser ute i bedriftene. Men Garberg sier den enigheten like etterpå ble bestridt av landets største installasjonsbedrift.

– Rett etter at vi landet oppgjøret sender Bravida ut feilaktig propaganda til hele landet som går rett i strupen på oppgjøret, og ikke forholder seg til enigheten som er fremforhandlet, sier Garberg.

Han ser også at Nelfo, i hvert fall i Trøndelag, har begynt å forsøke seg stadig oftere med nytolkninger av eksisterende avtale for å forsøke sno seg unna enkeltbestemmelser. Garberg mener det blir mer og mer vanskelig å få skikkelig tvistebehandling av uenigheter mellom partene.

– Jeg lurer på om organisasjonen vår er godt nok rigget til det klimaskiftet som åpenbart foregår her og nå, sier han.

Se kommentar fra Bravida nederst i artikkelen!

Ikke tiden for hvile

Garberg mener LO i for stor grad ser ut til å lene seg på at det blir regjeringsskifte neste år, og at det er den endelige løsningen på problemet.

– Vi kan ikke satse alle kluter på at dette vil løse seg ved at vi får et regjeringsskifte neste høst. Vi trenger en strategi for hvordan vi skal forsvare og beholde, og samtidig forbedre, arbeidsvilkårene for våre egne medlemmer på egen hånd, sier han.

Mens Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus, mener det ser ut til at NHO rigger seg mer og mer til en kamporganisasjon.

– Det bør bekymre oss alle. Vi ser det også på Schindler-saken, og på hvordan arbeidsgiverne oppfører seg etter lønnsoppgjøret. Dette er en bekymring vi må diskutere og ha klare tiltak imot. Vi kan ikke legge oss ned i sofaen nå, da blir vi overkjørt, sier Helmersen.

Les mer: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander - kollegene lover kamp

Sterkere som lag

Bekymringen ble drøftet på EL og ITs digitale landsstyremøte 2. desember, under oppsummeringen av lønnsoppgjøret. Også Emil Haugen i Bodø Elektrikerforening deler bekymringen.

– Det ser ut som det er en felles strategi for NHO å bli hardere og hardere. Vi ser det også lokalt, der selvtilliten til de lokale bedriftene øker i takt med de sentrale styringene fra NHO-siden, sier han.

Tillitsvalgte blir blant annet nektet innsyn i opplysninger som trengs for å gjøre en god jobb som tillitsvalgt, under henvisning til personvernregler, og arbeidsgiverne bakkes opp av sine organisasjoner i bakkant, forteller han.

– Dette trekker i så fall hele ideen om hovedavtalen i tvil. Vi kan ikke sitte tilbake og avvente eller være sidrumpa i hvordan vi møter slike saker. Vi må bli sterkere som lag. Som vekterne som står på og sliter. Her må vi ta i et tak. Hvis NHO Service og Handel vinner den kampen, så kommer det til å bli verre for oss alle sammen, sier Haugen.

Les også: Nelfo er bekymret for batteri-hjemmemekkere

Se tilsvar fra NHO lenger ned i artikkelen!

Splitt og hersk

Bjørnar Dahle, forbundsstyremedlem fra distrikt Møre og Romsdal, ser det samme i energisektoren. Sektoren har tradisjonelt har hatt trygge rammer, men preges nå av mye oppsplitting og utsetting av arbeid til entreprenørbedrifter. Nesten halvparten av medlemmene er nå i entreprenørbedrifter.

– Vi møtte i år igjen, som tidligere, beinharde krav fra motparten, styrt fra NHO. Vi møter arbeidsgivere som er høye og mørke og som skal ha oss til å være med på avtaler som tilpasser oss til et uorganisert arbeidsliv, sier han.

Det samme skjer for de større kraftselskapene, mener Dahle.

– Der også er det en helt klar forventning om at vi skal plukkes i mindre biter og miste styrke og tilpasses det uorganiserte arbeidslivet. Jeg er ikke så sikker på at vi er rigget for å stå imot det presset vi i stadig større grad blir utsatt for, sier han.

Mye lest: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

– Utnytter korona-effekten

Forhandlingsleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, tror det i større grad fra NHOs side er snakk om at de forsøker å surfe på korona-bølgen.

– Jeg tror pandemien har gitt dem en boost om at de i år virkelig skal kjøre til. Den opportunismen de har vist i dette oppgjøret knytter seg i større grad til den situasjonen, sier Fornes, men understreker at han ikke underkjenner at Høyre-regjeringen har et tett samarbeid med NHO.

– Organisasjonen vår er nødt til å være sterk i alle ledd, legger han til.

Rammene var trange i årets oppgjør, og situasjonen spesiell, fastslår han. NHO var ekstra kraftige i klypa og hadde før forhandlingene vedtatt forbud mot en rekke ting, som var årsaken til at flere oppgjør måtte innom mekler.

Han tror et regjeringsskifte vil endre det omtalte klimaet betraktelig, uten at alle utfordringene dermed sagt er løst. Han håper virkelig at pandemien er blåst bort når neste lønnsforhandlinger finner sted i 2022.

Les mer: Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

NHO: – Konkurransekraft

Nettverk har spurt NHO om de og deres medlemsbedrifter har vært ekstra vrange i årets lønnsoppgjør.

– Vi kjenner oss ikke igjen i disse beskrivelsene av NHO eller bedriftenes rolle i årets lønnsoppgjør, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO i en epost.

Nettverk har også spurt om NHO har utnyttet korona-situasjonen til sin fordel i årets lønnsoppgjør, og om de rigger seg til som en «kamporganisasjon».

– NHO er opptatt av at vi i Norge har sterke hovedorganisasjoner, på både arbeidstaker og arbeidsgiversiden, som tar et overordnet samfunnsansvar. Når vi utarbeider våre forhandlingsfullmakter i forbindelse med forhandlingene, er vi opptatt av å finne fram til løsninger som bygger opp under bedriftenes konkurransekraft, for både å bevare og opprettholde arbeidsplasser, sier Melsom.

Les også: Polske Pawel tar mesterbrev, med støtte fra LO

– Ivaretar medlemmenes interesser

Hun forteller at NHO er opptatt av medlemmenes interesser og av å være en ansvarlig hovedorganisasjon som bygger opp under velferdssamfunnet.

– NHO har gjennom denne historiske krisetiden vært opptatt av å opprettholde levedyktige bedrifter slik at arbeidsplasser kan reddes. Det gjelder naturligvis også i forbindelse med oppgjørene, sier Melsom.

Nettverk har spurt om LO sentralt har oppfattet NHO som ekstra steile i år, og hva som i så fall gjøres for å imøtegå dette utover å satse på at valget i 2021 får rødgrønn seier. Per epost svarer Knut Bodding, leder av LOs forhandlings- og HMS-avdeling:

«Oppgjøret i år har vært mer krevende enn vanlig. Det skyldes at NHO avholdt et ekstra representantskap i juni der de vedtok at i år skulle det ikke gis noe tillegg eller forbedringer av bestemmelsene i tariffavtalene som en følge av situasjonen. Dette førte til at det særlig var frontfaget som fikk en tung oppoverbakke i forhandlingene. Når frontfaget hadde lagt rammene så fikk resten av forhandlingene noe å forholde seg til, men det har ikke vært lett.»

Bravida: – Ikke bestridt ny ordlyd i «LOK»

Om påstandene om at Bravida like etter årets enighet i elektriker-forhandlingene (LOK) sendte ut et brev som skal ha bestridt et av punktene det ble enighet om i oppgjøret, det om styrking av muligheten til lokale forhandlinger, kommenterer Bravidas stabsdirektør Bjørn-Erik Saga:

«Bravida har ikke på noen måte bestridt den nye ordlyden i LOK. Utfordringen er at LOK er en normallønnsavtale, noe ikke alle har forstått.

Bravida forholder seg lojalt til frontfagsmodellen, med 1,7 prosent som ramme for årets oppgjør. Hele denne «potten» på 1,7 prosent ble i årets sentrale forhandlinger mellom EL og IT og Nelfo disponert til regulering av normallønnssatsene i LOKen. Det betyr at vi ikke kan tilføre «friske» penger i de lokale forhandlingene uten å bryte med frontfagsmodellen.

Lokale forhandlinger med El og IT-klubbene i Bravida må derfor fokusere på kriteriene for de bedriftsinterne tilleggene, slik det er beskrevet i LOK §3E.»

NHO: Nina Melsom.

NHO: Nina Melsom.

Leif Martin Kirknes

LANDSSTYRE: Eystein Garberg, her fotografert under et innlegg på landsstyremøtet i desember 2019.

LANDSSTYRE: Eystein Garberg, her fotografert under et innlegg på landsstyremøtet i desember 2019.

Leif Martin Kirknes

(Artikkelen ble oppdatert kl. 9, la til red.anm. om at artikkelen ble skrevet før vekterstreiken var over)

04.12.2020
08:41
04.12.2020 09:04Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Pontus Lundahl / TT / NTB

Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

Brian Cliff Olguin

Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra