JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og ITs landsstyremøte:

Eystein Garberg er urolig for et mer aggressivt NHO

Arbeidsgiverne har blitt stadig mer brautende og vrange, advarer Eystein Garberg, og får støtte fra flere EL og IT-tillitsvalgte som ber LO stramme seg opp.
EYSTEIN GARBERG: Her fotografert to år før koronaen traff oss.

EYSTEIN GARBERG: Her fotografert to år før koronaen traff oss.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det er ikke bare jordas klimaendringer som bekymrer Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

– Det pågår også et klimaskifte i hvordan bedriftene oppfører seg i forhandlinger og ellers i arbeidslivet. Det handler om at arbeidsgiverne, etter min oppfatning, den siste tiden har blitt mer og mer selvsikre, mer og mer høyrevridde og ytterliggående i måten de går fram på, sier han.

Garberg peker på de to store konfliktene som pågår nå, henholdsvis vekterstreiken og bråket i heisbedriften Schindler. Førstnevnte har pågått i nesten 80 dager, og det for hva han anser som ganske moderate og rettferdige krav. Mens motparten har satt seg fullstendig på bakbeina og dratt nytte av at arbeiderne er fordelt på to arbeidstakerorganisasjoner, der det har blitt inngått en avtale med den ene, Parat.

(Red.anm.: artikkelen ble skrevet før vekterstreiken var over)

Garberg advarer om at andre deler av arbeidsgiversiden kan få blod på tann hvis de ser at NHO Service og Handel, motparten til Norsk Arbeidsmandsforbund i streiken, ikke viker en tomme.

Les også: EL og IT Forbundet boikotter Wizz Air

– Vrangere og vrangere

Denne holdningen er noe han selv har observert under forhandlingene på ny elektroavtale (LOK). Det ble det enighet om å styrke muligheten til å forhandle lønnsbetingelser ute i bedriftene. Men Garberg sier den enigheten like etterpå ble bestridt av landets største installasjonsbedrift.

– Rett etter at vi landet oppgjøret sender Bravida ut feilaktig propaganda til hele landet som går rett i strupen på oppgjøret, og ikke forholder seg til enigheten som er fremforhandlet, sier Garberg.

Han ser også at Nelfo, i hvert fall i Trøndelag, har begynt å forsøke seg stadig oftere med nytolkninger av eksisterende avtale for å forsøke sno seg unna enkeltbestemmelser. Garberg mener det blir mer og mer vanskelig å få skikkelig tvistebehandling av uenigheter mellom partene.

– Jeg lurer på om organisasjonen vår er godt nok rigget til det klimaskiftet som åpenbart foregår her og nå, sier han.

Se kommentar fra Bravida nederst i artikkelen!

Ikke tiden for hvile

Garberg mener LO i for stor grad ser ut til å lene seg på at det blir regjeringsskifte neste år, og at det er den endelige løsningen på problemet.

– Vi kan ikke satse alle kluter på at dette vil løse seg ved at vi får et regjeringsskifte neste høst. Vi trenger en strategi for hvordan vi skal forsvare og beholde, og samtidig forbedre, arbeidsvilkårene for våre egne medlemmer på egen hånd, sier han.

Mens Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus, mener det ser ut til at NHO rigger seg mer og mer til en kamporganisasjon.

– Det bør bekymre oss alle. Vi ser det også på Schindler-saken, og på hvordan arbeidsgiverne oppfører seg etter lønnsoppgjøret. Dette er en bekymring vi må diskutere og ha klare tiltak imot. Vi kan ikke legge oss ned i sofaen nå, da blir vi overkjørt, sier Helmersen.

Les mer: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander - kollegene lover kamp

Sterkere som lag

Bekymringen ble drøftet på EL og ITs digitale landsstyremøte 2. desember, under oppsummeringen av lønnsoppgjøret. Også Emil Haugen i Bodø Elektrikerforening deler bekymringen.

– Det ser ut som det er en felles strategi for NHO å bli hardere og hardere. Vi ser det også lokalt, der selvtilliten til de lokale bedriftene øker i takt med de sentrale styringene fra NHO-siden, sier han.

Tillitsvalgte blir blant annet nektet innsyn i opplysninger som trengs for å gjøre en god jobb som tillitsvalgt, under henvisning til personvernregler, og arbeidsgiverne bakkes opp av sine organisasjoner i bakkant, forteller han.

– Dette trekker i så fall hele ideen om hovedavtalen i tvil. Vi kan ikke sitte tilbake og avvente eller være sidrumpa i hvordan vi møter slike saker. Vi må bli sterkere som lag. Som vekterne som står på og sliter. Her må vi ta i et tak. Hvis NHO Service og Handel vinner den kampen, så kommer det til å bli verre for oss alle sammen, sier Haugen.

Les også: Nelfo er bekymret for batteri-hjemmemekkere

Se tilsvar fra NHO lenger ned i artikkelen!

Splitt og hersk

Bjørnar Dahle, forbundsstyremedlem fra distrikt Møre og Romsdal, ser det samme i energisektoren. Sektoren har tradisjonelt har hatt trygge rammer, men preges nå av mye oppsplitting og utsetting av arbeid til entreprenørbedrifter. Nesten halvparten av medlemmene er nå i entreprenørbedrifter.

– Vi møtte i år igjen, som tidligere, beinharde krav fra motparten, styrt fra NHO. Vi møter arbeidsgivere som er høye og mørke og som skal ha oss til å være med på avtaler som tilpasser oss til et uorganisert arbeidsliv, sier han.

Det samme skjer for de større kraftselskapene, mener Dahle.

– Der også er det en helt klar forventning om at vi skal plukkes i mindre biter og miste styrke og tilpasses det uorganiserte arbeidslivet. Jeg er ikke så sikker på at vi er rigget for å stå imot det presset vi i stadig større grad blir utsatt for, sier han.

Mye lest: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

– Utnytter korona-effekten

Forhandlingsleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, tror det i større grad fra NHOs side er snakk om at de forsøker å surfe på korona-bølgen.

– Jeg tror pandemien har gitt dem en boost om at de i år virkelig skal kjøre til. Den opportunismen de har vist i dette oppgjøret knytter seg i større grad til den situasjonen, sier Fornes, men understreker at han ikke underkjenner at Høyre-regjeringen har et tett samarbeid med NHO.

– Organisasjonen vår er nødt til å være sterk i alle ledd, legger han til.

Rammene var trange i årets oppgjør, og situasjonen spesiell, fastslår han. NHO var ekstra kraftige i klypa og hadde før forhandlingene vedtatt forbud mot en rekke ting, som var årsaken til at flere oppgjør måtte innom mekler.

Han tror et regjeringsskifte vil endre det omtalte klimaet betraktelig, uten at alle utfordringene dermed sagt er løst. Han håper virkelig at pandemien er blåst bort når neste lønnsforhandlinger finner sted i 2022.

Les mer: Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

NHO: – Konkurransekraft

Nettverk har spurt NHO om de og deres medlemsbedrifter har vært ekstra vrange i årets lønnsoppgjør.

– Vi kjenner oss ikke igjen i disse beskrivelsene av NHO eller bedriftenes rolle i årets lønnsoppgjør, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO i en epost.

Nettverk har også spurt om NHO har utnyttet korona-situasjonen til sin fordel i årets lønnsoppgjør, og om de rigger seg til som en «kamporganisasjon».

– NHO er opptatt av at vi i Norge har sterke hovedorganisasjoner, på både arbeidstaker og arbeidsgiversiden, som tar et overordnet samfunnsansvar. Når vi utarbeider våre forhandlingsfullmakter i forbindelse med forhandlingene, er vi opptatt av å finne fram til løsninger som bygger opp under bedriftenes konkurransekraft, for både å bevare og opprettholde arbeidsplasser, sier Melsom.

Les også: Polske Pawel tar mesterbrev, med støtte fra LO

– Ivaretar medlemmenes interesser

Hun forteller at NHO er opptatt av medlemmenes interesser og av å være en ansvarlig hovedorganisasjon som bygger opp under velferdssamfunnet.

– NHO har gjennom denne historiske krisetiden vært opptatt av å opprettholde levedyktige bedrifter slik at arbeidsplasser kan reddes. Det gjelder naturligvis også i forbindelse med oppgjørene, sier Melsom.

Nettverk har spurt om LO sentralt har oppfattet NHO som ekstra steile i år, og hva som i så fall gjøres for å imøtegå dette utover å satse på at valget i 2021 får rødgrønn seier. Per epost svarer Knut Bodding, leder av LOs forhandlings- og HMS-avdeling:

«Oppgjøret i år har vært mer krevende enn vanlig. Det skyldes at NHO avholdt et ekstra representantskap i juni der de vedtok at i år skulle det ikke gis noe tillegg eller forbedringer av bestemmelsene i tariffavtalene som en følge av situasjonen. Dette førte til at det særlig var frontfaget som fikk en tung oppoverbakke i forhandlingene. Når frontfaget hadde lagt rammene så fikk resten av forhandlingene noe å forholde seg til, men det har ikke vært lett.»

Bravida: – Ikke bestridt ny ordlyd i «LOK»

Om påstandene om at Bravida like etter årets enighet i elektriker-forhandlingene (LOK) sendte ut et brev som skal ha bestridt et av punktene det ble enighet om i oppgjøret, det om styrking av muligheten til lokale forhandlinger, kommenterer Bravidas stabsdirektør Bjørn-Erik Saga:

«Bravida har ikke på noen måte bestridt den nye ordlyden i LOK. Utfordringen er at LOK er en normallønnsavtale, noe ikke alle har forstått.

Bravida forholder seg lojalt til frontfagsmodellen, med 1,7 prosent som ramme for årets oppgjør. Hele denne «potten» på 1,7 prosent ble i årets sentrale forhandlinger mellom EL og IT og Nelfo disponert til regulering av normallønnssatsene i LOKen. Det betyr at vi ikke kan tilføre «friske» penger i de lokale forhandlingene uten å bryte med frontfagsmodellen.

Lokale forhandlinger med El og IT-klubbene i Bravida må derfor fokusere på kriteriene for de bedriftsinterne tilleggene, slik det er beskrevet i LOK §3E.»

NHO: Nina Melsom.

NHO: Nina Melsom.

Leif Martin Kirknes

LANDSSTYRE: Eystein Garberg, her fotografert under et innlegg på landsstyremøtet i desember 2019.

LANDSSTYRE: Eystein Garberg, her fotografert under et innlegg på landsstyremøtet i desember 2019.

Leif Martin Kirknes

(Artikkelen ble oppdatert kl. 9, la til red.anm. om at artikkelen ble skrevet før vekterstreiken var over)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse