Innrømmer grovt underslag:
Fagforeningsleder gamblet bort millioner av medlemmenes penger: – Det var et dobbeltliv
Utad fremsto «Bjørn» som en god kamerat med høy moral og rettferdighetssans. I skjul brukte han over 4 millioner kroner fra medlemskassa på enarmede banditter og nettspill.
Tingrettsdommer Per Annstein Aarvik, Leif Haug, observatør, forsvarer Kjell Magnus Brygfjeld og "Bjørn" (nærmest) under rettsmøtet i Haugesund onsdag.
skjermdump Haugaland tingrett
knut.viggen@lomedia
– Det falt en stein fra hjertet mitt da jeg ble avslørt, forklarte den tidligere fagforeningslederen i Haugaland Tingrett onsdag formiddag.
Han har innrømmet å ha overført over 4 millioner kroner fra kontoene til Rogaland energiforening til sin egen konto i perioden fra januar 2010 til desember 2018.
«Bjørn» var i mange år en høyt betrodd og godt likt tillitsvalgt, med sentrale verv både i fagbevegelse og politikk, lokalt som sentralt. I miljøet rundt ham ble det allerede i fjor høst kjent at han var anmeldt, og senere siktet for grov utroskap. Det ble også tidlig kjent at det dreide seg om et stort beløp.
Nettverk kjenner identiteten til «Bjørn», men har valgt ikke å identifisere ham med navn av hensyn til både ham selv og hans familie i en vanskelig tid.
Vil betale tilbake
Aktor, Brage Lyse, la onsdag ned påstand om to år og tre måneders fengsel for "Bjørn".
Forsvarer Kjell Magnus Brygfjeld håper noe av denne straffen kan gjøres betinget.
"Bjørn" frykter en langvarig fengselsstraff vil kunne eksponere gården, der han står for mye av driften. Den må kanskje legges ned for så å bygges opp fra grunnen igjen etterpå. Det er ikke bare en hobby, men også ment å være en levevei. Han håper ungene en gang vil overta, men da må det være en gård som ikke ligger brakk.
Pengene han skylder fagforeninga er "Bjørn" fast bestemt på å betale tilbake.
– Det er intensjonen det.
– Regner du med å klare det, spurte Brygfjeld.
– Ja, jeg må jo bare det.
Han har ikke tidligere ønsket å fortelle sin versjon av historien. I åpen rett onsdag fortalte likevel «Bjørn» noe av bakgrunnen for det han sto tiltalt og senere samme dag ble dømt for.
Rettsmøtet gikk som en tilståelsessak.
Da han ble anmeldt og politiet gjennomførte forhør i fjor høst, valgte «Bjørn» å legge alle kortene på bordet. Han har heller ikke bestridt beløpene han ble tiltalt for å ha underslått, men har fått fratrekk for reiseutgifter.
Dommen er klar - får 15 måneders fengsel: Tingretten uforstående til at topptillitsvalgt kunne stjele millioner fra fagforening
Den onde sirkelen
Bakgrunnen er spillavhengighet.
– Det var de automatene som sto overalt, forklarte «Bjørn» i tingretten. Han begynte med å bruke egne penger på disse spillene noen år før 2010 og da spillautomatene forsvant, gikk han over til nettspill, såkalte flaksspill.
«Bjørn» hadde kontroll over kassen til fagforeninga og i 2010 begynte han å «låne» penger fra fagforeningskassa. Fagforeninga hadde rundt 600 medlemmer. Det var ingen inntekter utover kontingenten fra medlemmene, aktiviteten liten, det var ingen årsmøter og det sto forholdsvis mye penger på konto.
– Det startet som lån og da jeg ikke vant ble det nye lån for å prøve å vinne tilbake det jeg hadde tapt, så da var jeg inne i den onde sirkelen, forklarte «Bjørn».
Da regnskapet for 2010 skulle leveres i mai året etter ble ikke det levert. Det skjedde heller ikke de neste. Ifølge statuttene skal ikke dette være mulig å gjennomføre, men alt han fikk var en purring fra forbundskontoret. Så skjedde det ikke noe mer. Det kokte bort i kålen, hver gang.
– Var det andre som stilte spørsmål ved det, ville tingrettsdommer Per Annstein Aavik vite.
– Nei, det var ingen som spurte om dette direkte, svarte «Bjørn».
Underslagene skjedde mens «Bjørn» bodde i Stavanger, jobbet på distriktskontoret og var aktiv tillitsvalgt med mange reisedøgn, overnattinger på hotell, møter og konferanser. Ofte valgte han å dra på hotellrommet når kollegene dro ut for å ta en øl om kvelden. Der kunne han spille uforstyrret.
Han forteller at spillingen foregikk i perioder.
Espen (44) om spillavhengigheten: – Det verste var å få lønn på en fredag, for da visste jeg at pengene kom til å forsvinne i løpet av helgen
Hør Espens historie i podkasten Rørsla:
Hør Espens historie i podkasten Rørsla:
Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!
Ingen visste noe
Da kona overtok en gård i Ryfylke måtte han tenke på en retrett hjem. Han avsluttet jobben i fagbevegelsen og andre overtok. De begynte å etterlyse aktivitet, det ble valgt et nytt styre i energiforeningen i 2019, de fikk innsyn i kontoene og så ble det anmeldt og politiet tok kontakt. I det første avhøret la han alle kortene på bordet.
– Da falt det en stein fra hjertet mitt, for å si det enkelt, forklarte «Bjørn».
– Din ektefelle visste heller ikke noe, spurte tingrettsdommer Aavik.
– Nei, det var livets største sjokk, både for henne og barna, svarte «Bjørn», om da han fortalte hjemme om det som hadde skjedd.
Kona var også helt uvitende om spillingen. Det ble holdt skjult.
– Det var et dobbeltliv, forklarte «Bjørn».
Beløpets størrelse kom også som et sjokk på ham selv. Han hadde helt mistet oversikten over størrelsen på gjelden.
– Da politiet kom med summen trodde jeg det var betydelig mindre, sa "Bjørn" i retten.
Føler stor skam
Forsvarer Kjell Magnus Brygfjeld kom inn på tiltaltes bakgrunn, blant annet om perioden da han jobbet på anlegg og som ambulansesjåfør i hjembygda. Om stress som kunne oppstå. Voldsomme opplevelser. Som han undertrykket.
– Vanskelige ting ble vel bare lukket inne i et rom og pakket bort.
En egenskap han også brukte senere i forbindelse med spillingen. "Bjørn" var kjent som en ja-mann, en som tok på seg mange oppgaver og mye ansvar.
Hver gang regnskapene ikke ble levert, for eksempel håpet og trodde "Bjørn" innerst inne at han skulle bli oppdaget.
– Jeg tror jeg forsto at jeg hadde et problem jeg ikke rådde over, forklarte han i retten.
– Jeg følte veldig stor skam i forhold til det, sa han.
Men selv om forbundet burde ha reagert, er dette ikke noe han klandrer andre enn seg selv.
– Det er jo mitt ansvar, ingen andres, sa han i retten.
Da arbeidsplassene ble stengt ned: Akan har stor pågang under koronakrisen
Får ta ut AFP
"Bjørn" sier han har fått oppfølging av psykolog hver uke siden i høst, noe som har vært til god hjelp.
– Venner, de jeg regner som venner, er fortsatt venner, understreket han. Lokalmiljøet har også opptrådt med omsorg, sånn jeg føler det, forklarte han.
– Men de er jo sånn at jeg liker ikke å gå i butikken.
På jobben mistet han stillingen etter at saken ble kjent, men er fortsatt ansatt og får fortsette til han kan ta ut AFP.
– Har du beklaget overfor dine kolleger, spurte forsvarer Brygfjeld.
– Jeg er enda i en sånn skamperiode, men jeg har tenkt å skrive brev til fagforeningen og beklage, sa "Bjørn".