Må sone 15 måneders fengsel for underslag:
Tingretten uforstående til at topptillitsvalgt kunne stjele millioner fra fagforening
I over ni år forsynte fagforeningslederen seg av medlemskassa uten at det ble stilt noen spørsmål. Nå får EL og IT Forbundet kritikk for manglende rutiner.
Dommen retter skarp kritikk mot EL og IT Forbundet..
Andreas Haldorsen via Wikimedia Commons
knut.viggen@lomedia.no
Nå er 61-åringen dømt til fengsel i to år og tre måneder, og må betale tilbake 4.060.000 kroner til fagforeningen. Ni måneder av straffen er gjort betinget, det vil si at han må sone 15 måneder av straffen i fengsel.
Den tidligere fagforeningstoppen tilsto underslagene under rettssaken i Haugaland Tingrett onsdag. Den gikk som en tilståelsessak.
Pengene han bemektiget seg gikk til spill, både på automater og på nett.
Fagforeningslederen i retten: – Det falt en stein fra hjertet mitt da jeg ble avslørt
Utnyttet tilliten
I dommen fra Haugaland tingrett skriver tingrettsdommer Per Annstein Aarvik at retten i skjerpende retning har lagt vekt på at det er snakk om et svært høyt pengebeløp og at 61-åringen grovt har utnyttet tilliten som fagforeningsleder til å disponere foreningens, i realiteten medlemmenes, penger.
I dommen skriver Aarvik at allmennpreventive hensyn taler for en streng straffereaksjon, selv om siktede har understreket at han akter å betale pengene tilbake.
– Forvaltning av økonomiske midler krever at enkeltpersoner gis tillit som ikke misbrukes, heter det i dommen.
– Det er ikke praktisk mulig å etablere kontrollsystemer som hindrer misbruk dersom gjerningspersonen bestemmer seg for å misbruke tilliten, står det i dommen, som likevel framhever det bemerkelsesverdige i at dette ikke ble oppdaget tidligere:
"– Et spesielt moment i saken er at siktede har kunnet operere i ni år uten at det på noe tidspunkt er stilt spørsmål om regnskapene i foreningen. Retten legger til grunn at regnskaps- og revisjonsplikten er fastsatt i vedtektene til forbundet Rogaland Energiforening er tilsluttet. Til tross for at regnskap ikke ble innlevert fra og med regnskapsåret 2010, ble forholdet ikke oppdaget før siktede trakk seg som leder og nytt styre tiltrådte i 2019. Siktedes tilegnelse av midler synes ikke på noe tidspunkt å ha hatt noe fordekt preg; overføringene er skjedd direkte fra foreningskonti til siktedes private konto. Selv overflatisk regnskapskontroll ville ha avdekket uregelmessigheter på et langt tidligere tidspunkt."
Sjekk oversikten: Tidligere dommer for underslag i fagbevegelsen
– Har tatt lærdom
I forbindelse med en større reportasje i siste nummer av LO Aktuelt om underslagssaken i Rogaland sier forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, at forbundet har tatt lærdom av underslagssaken i Rogaland.
– Vi har nok hatt et litt for lemfeldig forhold til egne rutiner. Her må det enkelte organisasjonsledd ta ansvar og sørge for at det som står i vedtektene, blir implementert, sier han til LO-Aktuelt.
I etterkant av underslagssaken har forbundet pålagt den sentrale kontrollkomiteen å ta stikkprøver av lokale foreninger. Dersom forbundet ikke mottar regnskap, skal kontrollkomiteen kunne reise ut og sjekke forholdene lokalt.
Espen (44) om spillavhengigheten: – Det verste var å få lønn på en fredag, for da visste jeg at pengene kom til å forsvinne i løpet av helgen