JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fastslått igjen: Elektrikeravtalen skal gjelde for alle arbeidstakere i elektrobransjen

Sikrer arbeidsvilkårene til utenlandsk arbeidskraft på oppdrag i Norge og helt nødvendig for rettferdig konkurranse, mener EL og IT Forbundet.
GLAD: Jan Henrik Larsen. Men han stusser på hvorfor nemnda fjernet en kost og losji-relatert bit av en av avtalens punkter.

GLAD: Jan Henrik Larsen. Men han stusser på hvorfor nemnda fjernet en kost og losji-relatert bit av en av avtalens punkter.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

12. oktober forlenget Tariffnemnda et såkalt allmenngjøringsvedtak fra 2016, som innebærer at lønns- og arbeidsvilkårene i landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK), skal gjelde for alle arbeidstakere i elektrobransjen. Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i EL og IT Forbundet setter pris på det.

– Dette er en god nyhet. Det sikrer arbeidsvilkårene til utenlandsk arbeidskraft på oppdrag i Norge, og er helt nødvendig for å hindre ytterligere sosial dumping og å bidra til rettferdig konkurranse mellom bedriftene i bransjen, sier Jan Larsen.

Fjerner noen ord

Imidlertid stusser han på en ting: Tariffnemnda slutten av en av setningene i forskriften,på en måte som betyr at utenlandske arbeidstakere nå kan pålegges selv å betale for reisen mellom arbeidssted i Norge og hjemsted. Det rammer utenlandsk arbeidskraft hardt og gjør det billigere å importere arbeidskraft til Norge, mener EL og IT Forbundet.

– Etter forbundets oppfatning er det svakt at nemnda lar seg presse av ESA (EØS-tilsynet) til å endre betingelsene for reise, kost og losji. EUs nye utstasjoneringsdirektiv gjelder ikke før 2020, så det er ingen grunn til å tilpasse seg nå, sier Larsen.

Det er snakk om punkt 5 i avtalen der teksten fra 2016 er «For arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig, skal arbeidsgiver etter nærmere avtale dekke nødvendige reiseutgifter ved arbeidsoppdragets begynnelse og slutt, og for et rimelig antall hjemreiser.» Nå vil tariffnemnda ta bort «og for et rimelig antall hjemreiser».

Ny forskrift, med oppdaterte lønnssatser, trer i kraft 1. desember i år.

Les også: – De som blir tatt med buksa nede jusser seg bort fra problemet, sier Larsen om selskapers holdning til sosial dumping

Lengre kamp

Tariffnemnda er et uavhengig organ som etter krav fra en arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjon kan fastsette at lønns- og arbeidsvilkår som følger av en tariffavtale skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid tilsvarende avtalen omfatter, også utenlandske og uorganiserte arbeidstakere.

Kampen om såkalt allmenngjøring av elektrikernes tariffavtale har pågått over lengre tid. I 2007 bestemte Tariffnemda at landsoverenskomsten for elektrofag ikke lenger skulle være allmenngjort, slik den til da hadde vært i fylkene Oslo og Akershus. Begrunnelsen var at nemnda ikke så behovet. EL og IT tok opp kampen, men tapte den med knapp margin i 2008.

Utsatt, vedtatt, videreført

Saken kom opp igjen 2014. Forbundet hadde skaffet seg bedre dokumentasjon og konkrete eksempler på sosial dumping blant annet ved Hardangerbroen, Jondalstunnelen, Coop og Netcom, men behandlingen ble utsatt flere ganger.

Les også: Slik avslørte de Hardangerbru-snusk

Avgjørelsen kom i februar 2015, og vedtaket var «delvis allmenngjøring» av LOK-en. Vedtaket ble videreført i 2016, og er altså vedtatt fortsatt videreført fra desember 2018, men da men en endring. NHO og dets underorganisasjoner har fortløpende ment dokumentasjonskravet ikke er oppfylt, men det uavhengige forvaltningsorganet Tariffnemnda har altså ment dokumentasjonen er god nok.

Spekter sterkt kritisk

Protokollen for 2018, som forklarer hva nemnda har tenkt, er foreløpig ikke lagt ut. Men LO har i sin søknad om fortsatt videreføring av ordningen argumentert med at en avslutning på allmenngjøringen vil medføre «stor sannsynlighet for at utenlandske arbeidstakere igjen vil oppleve en svekkelse av lønns- og arbeidsvilkårene sammenliknet med utviklingen blant norske arbeidstakere.» Arbeidstilsynet bemerker at de i rundt 22 prosent av tilsyn finner avvik knyttet til allmenngjøringsregelverket.

NHO har i høringen svart at de er opptatt av ordnede arbeidsforhold, at allmenngjøring er et redskap i verktøykassa og at de setter sin lit til at nemnda vurderer dokumentasjonen som foreligger svært grundig. Spekter «støtter IKKE en fortsatt allmenngjøring av tariffavtale for elektrofag» da de ser det som et «kraftig myndighetsovergrep» som kun må brukes der det er helt tvingende nødvendig.

Norsk industri imot kost&losji-paragraf

Norsk Industri argumenterer med at det ikke klart kan sies at dokumentasjonskravet når det gjelder elektro på maritim sektor, skipsinstallatører, er oppfylt, og ber om at LOK unntar elektroarbeid i forbindelse med skipsinstallasjon fra forskriftens virkeområde. Norsk Industri legger til at de mener allmenngjøring av kostnadsdekning ikke er forenlig med EØS-avtalen, og ber om at hele bestemmelsen om dekning av reise, kost og losji tas ut av allmenngjøringsforskriften.

Det er rimelig å anta at dette førte til endringen EL og IT Forbundet ikke likte, for i utkastet til forskrift om fortsatt videreføring var punktet «(...) og for et rimelig antall hjemreiser» fortsatt med.

YS ga på sin side full støtte til videreføring; «YS mener at Landsoverenskomsten for elektrofagene er en av de avtalene det har vært riktig å allmenngjøre og vi kan heller ikke se det har skjedd endringer i bransjen som tilsier at det ikke lenger er behov for allmenngjøring.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse