Arbeidslivskriminalitet
Fire ansatte mener sjefen stjal lønna: – Helt texas i telekom-bransjen
Telenor og Netel dropper selskapet Fibertec etter påstander om lønnstyveri. De burde sjekket bedriften på forhånd, mener Ruben Løyning i EL og IT Forbundet.
KRITISK: Distriktssekretær i EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland, Ruben Løyning, er sterkt kritisk til de store telekom-selskapene i Norge, som han mener fristiller seg fra et ansvar de faktisk har.
Knut Viggen
oystein@lomedia.no
– Det er helt texas i telekom-bransjen. Jeg får frysninger på ryggen av dette.
Det sier Ruben Løyning. Han er distriktssekretær i EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland.
Bakgrunnen er saken Nettverk avdekket 19. august om at fire arbeidskamerater nå har anmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec til politiet. De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt en halv million kroner i lønn.
Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec skriver til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
Løyning i EL og IT Forbundet mener at det som de tidligere Fibertec-kollegene Christian Myhre, Jonas Kaskelis, Thomas Eggen og Egil Håberget forteller om og kan dokumentere, illustrerer kaoset i bransjen.
– For EL og IT Forbundet er dette en kjent problemstilling gjennom mange år, sier Løyning.
Ny lov om lønnstyveri
Fra 1. januar i år er lønnstyveri forbudt og kan straffes med opptil seks års fengsel. Det har vært ulovlig at en arbeidsgiver stjeler lønn fra sine ansatte. Men i praksis har ingen arbeidsgiver blitt straffet for det.
Oppdragsgiver Netel opplyser at de har satt i gang undersøkelser av forholdene ved Fibertec.
Daglig leder Edward Olastuen i Netel sier til FriFagbevegelse at hvis de fire kollegaene er utsatt for lønnstyveri, støtter han en politianmeldelse. Fibertec har ikke fått nye oppdrag etter varselet, opplyser Netel-sjefen.
Fibertec tar ikke oppdrag på vegne av Telenor i påvente av konklusjon fra pågående undersøkelser, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Telenor.
Peker på oppdragsgiverne
Ruben Løyning er sterkt kritisk til de store telekom-selskapene i Norge, som han mener fristiller seg fra et ansvar de faktisk har.
– I denne saken har Telenor og Netel plikt til å undersøke om deres underleverandør driver lovlig. De burde undersøkt bedre på forhånd. De store selskapene kan ikke skjule seg bak at en sjef har skrevet under på at han følger alle norske lover. Det er for svakt, mener Løyning.
– Hva burde Telenor og Netel gjøre?
– De burde undersøkt kontraktene som underleverandørene har med sine ansatte. De må be om arbeidskontraktene og faktisk kontrollere disse.
Samtidig understreker Løyning at oppdragsgiverne må kontrollere at bedriftene faktisk har HMS-rutiner og -systemet i orden. Dette reguleres gjennom byggherreforskrifter, arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
– For meg kan det virke som Telenor og Netel bevisst bruker aktører som Fibertec fordi de er billige. Men det er ikke rart det er billig når arbeidstakere ikke får rettmessig lønn for arbeidet, sier Løyning.
Netel har ifølge daglig leder Edward Olastuen like prismekanismer for de flere titalls selskapene med til sammen rundt 300 teknikere som jobber for dem.
– Vi betaler likt for likt arbeid. Vi har mange selskaper som jobber for oss, som også gjør det godt, sier Olastuen.
Kodar-saken i Telenor
I mars skrev FriFagbevegelse at Telenor brukte et serbisk firma som stjal penger fra ansattes lønnskonto. Da Fair Play Norge arrangerte sin årskonferanse i Oslo torsdag 22. februar ble denne saken et viktig tema.
Representanter for Netel og Telia fortalte at de var blitt sjokkert over forholdene som Fair Play Bygg hadde dokumentert om arbeidsforholdene for 5G-montørene fra Serbia.
Det reagerte forbundssekretær Jan Henrik Larsen i EL og IT Forbundet på den gangen.
– Når jeg hører det som blir sagt her om hvor sjokkert bransjen er over hva som blir avdekket i denne Kodar-saken, så blir jeg veldig sjokkert. For hvis det er en ting denne bransjen er kjent for, så er det sånne forhold som Kodar.
– Kodar-saken er bare en av veldig mange saker som denne bransjen har vært igjennom. Alle vet om det, slo Larsen fast.
– Mange kriminelle aktører
Teleentreprenør-bransjen er ifølge Larsen preget av mye innleie og stort forbruk av underleverandører. De innleide er ofte utenlandsk arbeidskraft som ikke kjenner rettighetene sine, utdyper Larsen til FriFagbevegelse.
– Da blir de et lett bytte for kriminelle aktører i bransjen, og de er mange, sier han.
Forbundssekretæren mener Netel har en stygg forhistorie i så måte.
– På årskonferansen til Fair Play Oslo ble søkelyset rettet mot denne bransjen. Der lovet Netel at de skulle følge opp sine underleverandører bedre, husker Larsen.
På bakgrunn av det han har fått vite om Fibertec-saken og Netel som oppdragsgiver, sier han:
– Jeg konstaterer at ingenting har skjedd og at arbeidslivskriminaliteten fortsetter.
Larsen ble pensjonist 1. august. Hans etterfølger, Steffen B. Olsen, sier forbundet har telekombransjen høyt på sin «to do»-liste.
Ansvar for unerleverandører
Netel som oppdragsgiver eller hovedentreprenør har ifølge den erfarne forbundssekretæren et lovpålagt «påseansvar» med sine underleverandører.
– Hadde de fulgt norsk lov på dette området, ville de avslørt slike aktører.
Ifølge Larsen har ikke Telenor som byggherre et slikt lovpålagt ansvar.
– Men de har helt klart et moralsk ansvar og kunne fulgt opp sosial dumping, lønnstyveri og annen arbeidslivskriminalitet dersom de ville, sier Larsen.
Han mener Telenor gjemmer seg bak loven som ikke pålegger byggherren ansvar når de henter inn en hovedentreprenør.
– Dette viser dårlig forståelse av hva de kriminelle forholdene i arbeidslivet skaper for den enkelte arbeidstaker og samfunnet som helhet.
Edward Olastuen i Netel understreker at hvis det er uregelmessigheter i det norske arbeidsmarkedet, må flere aktører snakke sammen og rydde opp i det.
– Vi kontrollerer våre entreprenører fortløpende. Det er enkelt å kaste stein på hverandre, men det blir et meningsløst blame-game. Problemer vil jevnlig oppstå, det gjør det i alle bransjer.
Olastuen kommer også med et stikk til EL og IT Forbundet:
– Jeg har sagt til dem at jeg gjerne snakker med dem om måter å samarbeide om dette på, men jeg har fortsatt ikke hørt noe.
– Varslinger bidrar
Det har foreløpig ikke lyktes å få intervju med noen i Telenor om saken.
Leder for compliance og risikostyring i Telenor Norge, Karl Walter Høye, skriver i en epost via kommunikasjonsavdelingen at alle ansatte skal behandles i tråd med lover og regler, samt de verdiene og den etiske standarden Telenor som selskap representerer.
– Vi gjennomfører jevnlige risikobaserte revisjoner og inspeksjoner for å redusere denne type risiko. Varslinger vil videre bidra til økt innsikt og kunnskap som ikke blir avdekket gjennom denne type kontrollaktiviteter, skriver Høye.
Mye lest: Wildricht vil jobbe fulltid. Zara svarer med å lyse ut 45 deltidsstillinger
Dette er saken:
• Jonas Kaskelis (42), Christian Myhre (37), Thomas Eggen (34) og Egil Håberget (40) har politianmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec.
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn.
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri.
• Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec skriver til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
• Oppdragsgiver Netel er nå i gang med å sjekke blant annet arbeidskontrakter og utbetalingsslipper hos Fibertec.
• Fibertec tar ikke oppdrag på vegne av Telenor i påvente av konklusjon fra pågående undersøkelser, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Telenor.
• Telenor ble varslet om saken den 7. juni.
Flere saker
Dette er saken:
• Jonas Kaskelis (42), Christian Myhre (37), Thomas Eggen (34) og Egil Håberget (40) har politianmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec.
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn.
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri.
• Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec skriver til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
• Oppdragsgiver Netel er nå i gang med å sjekke blant annet arbeidskontrakter og utbetalingsslipper hos Fibertec.
• Fibertec tar ikke oppdrag på vegne av Telenor i påvente av konklusjon fra pågående undersøkelser, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Telenor.
• Telenor ble varslet om saken den 7. juni.