JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PEKER UT SYNDEBUKKER: Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER: Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Energieffektivisering

Forbrukerne betaler grønn strømavgift, men får lite tilbake, mener Nelfo

Enova ble opprettet for å legge om energibruk og energiproduksjon i Norge. Det har de ikke greid, mener direktør Tore Strandskog i Nelfo.


16.08.2022
06:00
18.08.2022 11:13

oystein.helmikstol@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må få fart på energieffektivisering, sa leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet i et intervju om strømprisene torsdag. EL og IT Forbundet er medlem av LO og har mer enn 40.000 medlemmer.

Nå får forbundet støtte av bransjeorganisasjonen Nelfo, en landsforening med 1.800 medlemsbedrifter i NHO-systemet.

– I strømkrisen vi er inne i nå, må vi bruke mer penger på effektive tiltak som reduserer strømforbruket, sier Tore Strandskog.

Han er direktør for næringspolitikk i Nelfo og satt i det såkalte Arnstadutvalget som i 2010 sa at Norge kunne utløse 10 TWh på energieffektiviseringstiltak innen 2020.

– Det skjedde ingenting. Dette har rett og slett ikke vært nok «politisk sexy», sier Strandskog i dag.

Han mener det har vært vanskelig å få dette på den politiske dagsordenen.

Ut mot Enova

Nelfo-direktøren peker ut Enova som en av syndebukkene.

– For å være litt sarkastisk har Enova vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, sier Strandskog.

Enova er et statlig foretak som ble opprettet i 2001 for å bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon. Selskapet holder til i Trondheim, har rundt 80 medarbeidere, og eies i dag av Klima- og miljødepartementet.

– Husholdningene, næringsbygg og ikke minst boligsameier sitter på en enorm bygningsmasse som ved enkle grep kan utløse betydelig lokal energiproduksjon, framhever Strandskog.

Han mener Enova historisk sett har trappet ned støtteordningene til dette.

– Det har vært en uvilje mot å se det store potensialet som ligger i dette markedet. Det har forbauset oss, sier Strandskog.

Han ser imidlertid noen lysglimt:

– Vi fikk en reaktivisering i fjor, før strømprisdebatten. Enova klarte å dytte inn støtte blant annet til solenergiproduksjon i programmene sine i februar i fjor.

Hvert år betaler norske husholdninger inn 400 millioner kroner til Enova gjennom en avgift på strømregningen som er i overkant av ett øre kilowattimen.

– Hvor mye av de pengene går tilbake til husholdningene? spør Strandskog retorisk.

Han svarer selv:

– Det er så langt ikke så fryktelig mye. De som har fått mest nytte av Enovafondet har vært de større industribedriftene. For folk flest har det ikke vært noe særlig god uttelling. 

Debatt: «Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

– Kan gjøre som de selv vil

Det er politikerne som bestemmer Enovas mandat.

Mandatene har vært altfor generelle, mener Tore Strandskog i Nelfo.

– Det gjelder uansett politisk regime, om det er rødgrønt, blåblått eller blågrønt. Det er akkurat samme vage mandat, som gjør at de oppe i Trondheim kan sitte og definere mandatet innenfor de rammer de selv oppfatter som riktig.

– Men hvilken interesse har Enova av å tolke mandatet på sin egen måte?

– Mange sitter med det inntrykket at Enova ofte har sine egne politiske og ideologiske prioriteringer, svarer Strandskog.

Enova har uansett prøvd å holde energieffektivisering unna sitt arbeid, mener han.

– Hvilke konsekvenser har det fått for den situasjonen vi har i Norge nå, med høye strømpriser?

– Enova har underkommunisert de tiltakene de har hatt. Vi har dermed gått glipp av betydelige mengder frigjort energi, som kunne ha vært brukt på viktige klimatiltak som økt elektrifisering og satsing på ny grønn industri.

Strandskog trekker fram at i undersøkelsen Klimabarometeret i fjor var ett av spørsmålene hvor mange som hadde kjennskap til energieffektivisering i Enovas verktøykasse.

– Kun 14 prosent visste noe om det. Enova underkommuniserer hva de har å tilby. Det har de gjort i lang tid.

De har ifølge Strandskog også gradvis trappet ned tiltakene.

– De er mer opptatt av å få ned CO₂-utslipp og jobbe med større, industrielle prosjekter.

Dette er i og for seg gode tiltak, mener Strandskog. Men:

– Her kunne man med fordel tenkt både/og. Jeg vil for øvrig berømme Enova for satsingen på elektrifiseringen av maritim sektor. 

– Men de må jo prioritere ut fra en pott de også?

– De har fått en pott og et såpass vagt mandat at de innenfor det mandatet i stor grad kan velge sine egne prioriteringer.

Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova sier til FriFagbevegelse at han ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Tore Strandskog i Nelfo.

– Vi kommenterer ikke mandatet vårt, det må politikerne gjøre, sier Nakstad.

Les også: Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Krav til statsbudsjettet

Mandatet til Enova må skrives slik at det ikke er til å misforstå, er den tydelige beskjeden fra Tore Strandskog i Nelfo.

– Jeg har spurt så mange statsråder om hvorfor de ikke satser på energieffektivisering. Joda, sier statsråden. Det har Enova fått klar beskjed om. Så drar jeg opp til Enova i Trondheim og forteller dem at de faktisk har fått klar beskjed om å drive med energieffektivisering. Nei, er svaret. Sånn tolker ikke Enova mandatet.

– Når bør mandatet skrives?

– Nå i høst. Det er på tide å stramme inn skruen og være veldig, veldig tydelig.

– Hva bør mandatet til Enova være, hvis du fikk skrive det?

– De må intensivere aktiviteten til å få ned strømforbruket i yrkesbygg, husholdninger og borettslag. De må forsere målet om 10 TWh i 2030 og få det økt til 15 TWh innen fem år. De må opprette en pakke for bedriftsmarkedet, slik at alt fra pizzabakerne til slakteriene får penger til å redusere sitt eget energiforbruk. Enova må rustes opp med en egen rådgivningstjeneste, som kan bistå bedriftene om dette.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) har i melding til Nelfo sagt at første pakke om energieffektivisering kommer i statsbudsjettet, opplyser Strandskog.

 – Hvor stor bør den pakken være, en milliard?

 – Det vil utløse en halv TWh, så det vil hjelpe på kort sikt. Men mye kan også gjøres regulatorisk. 

FriFagbevegelse har spurt klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) om departementet har planer om å stramme inn eller endre Enovas mandat. Vi har også spurt om hvor stor pakken til energieffektivisering blir i statsbudsjettet i høst.

Departementet har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Utfordringene

– Men finnes det folk som kan gjøre jobben, Strandskog?

– Her har vi en kjempeutfordring. Jeg skal innrømme at det har vært gode tider i bransjen vår med det vi har holdt på med til nå. Nå må vi få bedriftene til å interessere seg mer for markedet som ligger i energieffektivisering.

Nelfo har blant annet opprettet et solcelleforum for bedriftene.

– Det er vanskelig å få kvalifisert arbeidskraft, og restriksjoner ved bruk av innleie gjør det vanskeligere. Her er vi uenige med EL og IT Forbundet. Denne diskusjonen er vel så viktig som prisen på strøm, mener Strandskog.

– Men energieffektivisering løser ikke den akutte krisen Norge er i nå?

– Nei, det gjør det ikke. Derfor sier jeg ikke nei til bedriftsstøtte nå. Men den må helt klart være midlertidig. Parallelt må vi jobbe med tiltak som gjør at vi ikke er i samme situasjon neste år. Vi må skape varige endringer som over tid utløser lavere energikostnader.

– Du tenker først og fremst på bedriftene?

– Nei, også husholdningene. Her må Enova begynne å finpusse mandatet sitt. De har hatt en vegring mot å jobbe mot husholdningene tidligere. De må reaktivisere den biten, i betydelig grad. Og forsterke innsatsen på næringsbygg og bedriftsmarkedet. 

Mye lest: Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk i arbeidstida

Dette er saken

• Mandatene til Enova er for vage, mener bransjeorganisasjonen Nelfo, som mener Enova er for lite opptatt av energieffektivisering.

• Én milliard i støtte til å opprettholde strømforbruket er dårligere samfunnsøkonomi enn én milliard til å redusere det, mener Nelfo.

• Nelfo er en landsforening i NHO og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.

• Ved å bruke penger fra strømstøtteordningen på energieffektivisering vil det føre til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på nasjonalt nivå, og gjøre den enkelte bedrift eller husholdning mindre sårbare for svingninger i strømprisen, ifølge Nelfo.

16.08.2022
06:00
18.08.2022 11:13

Dette er saken

• Mandatene til Enova er for vage, mener bransjeorganisasjonen Nelfo, som mener Enova er for lite opptatt av energieffektivisering.

• Én milliard i støtte til å opprettholde strømforbruket er dårligere samfunnsøkonomi enn én milliard til å redusere det, mener Nelfo.

• Nelfo er en landsforening i NHO og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.

• Ved å bruke penger fra strømstøtteordningen på energieffektivisering vil det føre til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på nasjonalt nivå, og gjøre den enkelte bedrift eller husholdning mindre sårbare for svingninger i strømprisen, ifølge Nelfo.




Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker