JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PEKER UT SYNDEBUKKER: Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER: Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Energieffektivisering

Forbrukerne betaler grønn strømavgift, men får lite tilbake, mener Nelfo

Enova ble opprettet for å legge om energibruk og energiproduksjon i Norge. Det har de ikke greid, mener direktør Tore Strandskog i Nelfo.16.08.2022
06:00
18.08.2022 11:13

oystein.helmikstol@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må få fart på energieffektivisering, sa leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet i et intervju om strømprisene torsdag. EL og IT Forbundet er medlem av LO og har mer enn 40.000 medlemmer.

Nå får forbundet støtte av bransjeorganisasjonen Nelfo, en landsforening med 1.800 medlemsbedrifter i NHO-systemet.

– I strømkrisen vi er inne i nå, må vi bruke mer penger på effektive tiltak som reduserer strømforbruket, sier Tore Strandskog.

Han er direktør for næringspolitikk i Nelfo og satt i det såkalte Arnstadutvalget som i 2010 sa at Norge kunne utløse 10 TWh på energieffektiviseringstiltak innen 2020.

– Det skjedde ingenting. Dette har rett og slett ikke vært nok «politisk sexy», sier Strandskog i dag.

Han mener det har vært vanskelig å få dette på den politiske dagsordenen.

Ut mot Enova

Nelfo-direktøren peker ut Enova som en av syndebukkene.

– For å være litt sarkastisk har Enova vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, sier Strandskog.

Enova er et statlig foretak som ble opprettet i 2001 for å bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon. Selskapet holder til i Trondheim, har rundt 80 medarbeidere, og eies i dag av Klima- og miljødepartementet.

– Husholdningene, næringsbygg og ikke minst boligsameier sitter på en enorm bygningsmasse som ved enkle grep kan utløse betydelig lokal energiproduksjon, framhever Strandskog.

Han mener Enova historisk sett har trappet ned støtteordningene til dette.

– Det har vært en uvilje mot å se det store potensialet som ligger i dette markedet. Det har forbauset oss, sier Strandskog.

Han ser imidlertid noen lysglimt:

– Vi fikk en reaktivisering i fjor, før strømprisdebatten. Enova klarte å dytte inn støtte blant annet til solenergiproduksjon i programmene sine i februar i fjor.

Hvert år betaler norske husholdninger inn 400 millioner kroner til Enova gjennom en avgift på strømregningen som er i overkant av ett øre kilowattimen.

– Hvor mye av de pengene går tilbake til husholdningene? spør Strandskog retorisk.

Han svarer selv:

– Det er så langt ikke så fryktelig mye. De som har fått mest nytte av Enovafondet har vært de større industribedriftene. For folk flest har det ikke vært noe særlig god uttelling. 

Debatt: «Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

– Kan gjøre som de selv vil

Det er politikerne som bestemmer Enovas mandat.

Mandatene har vært altfor generelle, mener Tore Strandskog i Nelfo.

– Det gjelder uansett politisk regime, om det er rødgrønt, blåblått eller blågrønt. Det er akkurat samme vage mandat, som gjør at de oppe i Trondheim kan sitte og definere mandatet innenfor de rammer de selv oppfatter som riktig.

– Men hvilken interesse har Enova av å tolke mandatet på sin egen måte?

– Mange sitter med det inntrykket at Enova ofte har sine egne politiske og ideologiske prioriteringer, svarer Strandskog.

Enova har uansett prøvd å holde energieffektivisering unna sitt arbeid, mener han.

– Hvilke konsekvenser har det fått for den situasjonen vi har i Norge nå, med høye strømpriser?

– Enova har underkommunisert de tiltakene de har hatt. Vi har dermed gått glipp av betydelige mengder frigjort energi, som kunne ha vært brukt på viktige klimatiltak som økt elektrifisering og satsing på ny grønn industri.

Strandskog trekker fram at i undersøkelsen Klimabarometeret i fjor var ett av spørsmålene hvor mange som hadde kjennskap til energieffektivisering i Enovas verktøykasse.

– Kun 14 prosent visste noe om det. Enova underkommuniserer hva de har å tilby. Det har de gjort i lang tid.

De har ifølge Strandskog også gradvis trappet ned tiltakene.

– De er mer opptatt av å få ned CO₂-utslipp og jobbe med større, industrielle prosjekter.

Dette er i og for seg gode tiltak, mener Strandskog. Men:

– Her kunne man med fordel tenkt både/og. Jeg vil for øvrig berømme Enova for satsingen på elektrifiseringen av maritim sektor. 

– Men de må jo prioritere ut fra en pott de også?

– De har fått en pott og et såpass vagt mandat at de innenfor det mandatet i stor grad kan velge sine egne prioriteringer.

Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova sier til FriFagbevegelse at han ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Tore Strandskog i Nelfo.

– Vi kommenterer ikke mandatet vårt, det må politikerne gjøre, sier Nakstad.

Les også: Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Krav til statsbudsjettet

Mandatet til Enova må skrives slik at det ikke er til å misforstå, er den tydelige beskjeden fra Tore Strandskog i Nelfo.

– Jeg har spurt så mange statsråder om hvorfor de ikke satser på energieffektivisering. Joda, sier statsråden. Det har Enova fått klar beskjed om. Så drar jeg opp til Enova i Trondheim og forteller dem at de faktisk har fått klar beskjed om å drive med energieffektivisering. Nei, er svaret. Sånn tolker ikke Enova mandatet.

– Når bør mandatet skrives?

– Nå i høst. Det er på tide å stramme inn skruen og være veldig, veldig tydelig.

– Hva bør mandatet til Enova være, hvis du fikk skrive det?

– De må intensivere aktiviteten til å få ned strømforbruket i yrkesbygg, husholdninger og borettslag. De må forsere målet om 10 TWh i 2030 og få det økt til 15 TWh innen fem år. De må opprette en pakke for bedriftsmarkedet, slik at alt fra pizzabakerne til slakteriene får penger til å redusere sitt eget energiforbruk. Enova må rustes opp med en egen rådgivningstjeneste, som kan bistå bedriftene om dette.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) har i melding til Nelfo sagt at første pakke om energieffektivisering kommer i statsbudsjettet, opplyser Strandskog.

 – Hvor stor bør den pakken være, en milliard?

 – Det vil utløse en halv TWh, så det vil hjelpe på kort sikt. Men mye kan også gjøres regulatorisk. 

FriFagbevegelse har spurt klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) om departementet har planer om å stramme inn eller endre Enovas mandat. Vi har også spurt om hvor stor pakken til energieffektivisering blir i statsbudsjettet i høst.

Departementet har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Utfordringene

– Men finnes det folk som kan gjøre jobben, Strandskog?

– Her har vi en kjempeutfordring. Jeg skal innrømme at det har vært gode tider i bransjen vår med det vi har holdt på med til nå. Nå må vi få bedriftene til å interessere seg mer for markedet som ligger i energieffektivisering.

Nelfo har blant annet opprettet et solcelleforum for bedriftene.

– Det er vanskelig å få kvalifisert arbeidskraft, og restriksjoner ved bruk av innleie gjør det vanskeligere. Her er vi uenige med EL og IT Forbundet. Denne diskusjonen er vel så viktig som prisen på strøm, mener Strandskog.

– Men energieffektivisering løser ikke den akutte krisen Norge er i nå?

– Nei, det gjør det ikke. Derfor sier jeg ikke nei til bedriftsstøtte nå. Men den må helt klart være midlertidig. Parallelt må vi jobbe med tiltak som gjør at vi ikke er i samme situasjon neste år. Vi må skape varige endringer som over tid utløser lavere energikostnader.

– Du tenker først og fremst på bedriftene?

– Nei, også husholdningene. Her må Enova begynne å finpusse mandatet sitt. De har hatt en vegring mot å jobbe mot husholdningene tidligere. De må reaktivisere den biten, i betydelig grad. Og forsterke innsatsen på næringsbygg og bedriftsmarkedet. 

Mye lest: Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk i arbeidstida

Dette er saken

• Mandatene til Enova er for vage, mener bransjeorganisasjonen Nelfo, som mener Enova er for lite opptatt av energieffektivisering.

• Én milliard i støtte til å opprettholde strømforbruket er dårligere samfunnsøkonomi enn én milliard til å redusere det, mener Nelfo.

• Nelfo er en landsforening i NHO og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.

• Ved å bruke penger fra strømstøtteordningen på energieffektivisering vil det føre til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på nasjonalt nivå, og gjøre den enkelte bedrift eller husholdning mindre sårbare for svingninger i strømprisen, ifølge Nelfo.

16.08.2022
06:00
18.08.2022 11:13

Dette er saken

• Mandatene til Enova er for vage, mener bransjeorganisasjonen Nelfo, som mener Enova er for lite opptatt av energieffektivisering.

• Én milliard i støtte til å opprettholde strømforbruket er dårligere samfunnsøkonomi enn én milliard til å redusere det, mener Nelfo.

• Nelfo er en landsforening i NHO og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.

• Ved å bruke penger fra strømstøtteordningen på energieffektivisering vil det føre til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på nasjonalt nivå, og gjøre den enkelte bedrift eller husholdning mindre sårbare for svingninger i strømprisen, ifølge Nelfo.
Mest lest

Debatt

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Jogvan H. Gardar/privat

Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Debatt

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no

Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag


Flere saker