Bemanningsbransjen:
Forbud mot innleie lar vente på seg: – Et klart løftebrudd, sier tillitsvalgte
EL og IT står fast på krav om innleieforbud i Oslo-regionen og håper Hadia Tajik innfrir utover å bare utrede problematikken.
Det er hovedstaden som har de største problemene med innleie på byggeplassene. (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
leif.kirknes@lomedia.no
– Jeg er godt fornøyd med at vi har fått et regjeringsskifte. Men jeg er tilbakeholden med feiringen ennå. Man hører mye om plattformen, men handling og faktisk gjennomført politikk er viktigst, sier Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus, om Hurdalsplattformen til den nye regjeringen.
Det er hovedstaden som har de største problemene med innleie på byggeplassene. Helmersen biter seg merke i at den nye arbeidsministeren Hadia Tajik har sagt hun er åpen for innleieforbud i Oslo-området.
Det høres lovende ut, mener Helmersen, men påpeker at det i første omgang er snakk om utredning og en eventuell innstramming.
– Kravet fagforeningene i Oslo har hatt siden 2017 er et forbud mot bemanningsbyrå i byggebransjen i Oslofjordområdet. Det vil vi fortsatt ha!, sier han.
Løfte
Han får støtte fra Morten Svendsen, leder i EL og IT distrikt Oslo og Akershus. Svendsen er svært skuffet over at det han har oppfattet som konkrete valgløfter ikke ser ut til å bli innfridd.
– Vi er svært skuffet over at lovnadene som ble gitt før valget om et forbud mot bemanningsbransjen i byggfagene i Oslofjordområdet ikke blir innfridd. Begge regjeringspartiene, i tillegg til SV og Rødt, har vært tydelige på at dette forbudet skulle innføres, påpeker han.
Svendsen påpeker at Trine Lise Sundnes i debatten etter den politiske streiken 26. august ga klare lovnader om at et slikt forbud skulle være på plass innen 100 dager, siden det kunne gjøres i form av en forskrift og ikke krevde lovendring.
– Jeg oppfatter det som et klart løftebrudd og at Arbeiderpartiet sine lovnader på streikearrangementet kun hadde til hensikt å sanke stemmer, sier han.
OSLO: Morten Svendsen og Kai-Otto Helmersen.
Knut Viggen
Mye bra også
Utover det mener Svendsen regjeringsplattformen har mye bra i seg. Det er Helmersen enig i. Helmersen trekker fram kollektiv søksmålsrett og fjerning av generell adgang til å ansette midlertidig som noen av lyspunktene i regjeringsplattformen.
– Det er helt nødvendige grep for å få tilbake et mer seriøst arbeidsliv. Det er flere ting som må endres også, men hvis den nye regjeringen klarer dette i løpet av de første 100 dagene er jeg imponert!, sier Helmersen.
Fagforeningen har store forventninger til at det skal bli bedre og tryggere å være ansatt, framhever han. De forventer at sjansen for at kriminelle arbeidsgivere blir tatt og straffet blir vesentlig høyere enn i dag. Da må det settes av større ressurser til Arbeidstilsynet og Akrim, og disse må få muligheten til å aksjonere ute på arbeidsplasser, mener Helmersen.
«Modell» må brukes
Regjeringen har også satt opp innføring av «Norgesmodell» i plattformen sin.
– En Norgesmodell kan være en god idé hvis man kan bygge på de lokale modellene som Oslomodellen med flere. For at en Norgesmodell skal fungere må den, som alle de andre modellene, brukes aktivt. Uten oppfølging og kontroll er slike modeller bare politiske luftslott, poengterer Helmersen.
Støtte fra eget forbund
De to sentrale tillitsvalgte fra hovedstadsregionen får ikke uventet støtte fra sin egen forbundsleder, Jan Olav Andersen, som er skuffet over at den nye regjeringen ikke er tøffere mot bemanningsbransjen.
– Denne bransjen er en trussel mot den norske arbeidslivsmodellen og har fått mange nok sjanser til å tilpasse seg et seriøst arbeidsliv – da blir det for tamt å starte nok et lovarbeid for å se på mulighetene for å begrense bransjen, sier Andersen.