Fagforeninger streiket mot innleie i byggebransjen: – Utfordringene er aller størst i Oslo
Nå må et forbud på plass. Det var kravet fra fagforeningene i byggebransjen i Oslo, under torsdagens politiske streik foran Stortinget.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
For fjerde gang siden 2017 samlet fagforeninger fra hele landet seg foran Stortinget, med faner og flagg til støtte for politisk streik i byggebransjen. Kravet er et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer ved byggeplassene i Oslo, Viken og Vestfold.
Markeringa utenfor Stortinget skjedde i regi av fagforeningene for bygningsarbeidere i Oslo, Elektromontørene, Heismontørene og LO i Oslo.
Aktuelt: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene
Leder i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, Joachim Espe, roste de streikende medlemmene som jobber i bemanningsbyråer.
– Vi streiker ikke mot dem som jobber i bransjen, og det koster å fronte dette standpunktet, sa han.
(Saken fortsetter under bildene)
Katastrofalt frislipp
En rekke av appellantene beskrev utviklingen i arbeidslivet siden frislippet av arbeidsinnleie for 21 år siden, som svært dramatisk. I Oslo er nå organisasjonsgraden i bransjen nede på 11 prosent, mens bemanningsbransjen åttedoblet sin omsetning innen bygg mellom 2007 og 2017.
– Konsekvensene for dem som jobber i byråene er store, de jobber uten forutsigbarhet og trygghet. Men bransjen fortrenger også de faste ansatte, selve grunnmuren i vår arbeidslivsmodell. Det er skapt en husmannsånd der arbeidsfolk står med lua i hånda, noe vi trodde var avskaffet her i landet for 100 år siden, sa Espe.
Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad vektla den negative utviklingen i byggebransjen etter østutvidelsen av EU i 2004, som skapte et «tilbudssjokk» av billig arbeidskraft fra de nye EU-landene.
– Når det nå med stor sannsynlighet blir et nytt politisk flertall etter valget 13. september, må arbeidsgiverne være forberedt på et motsatt sjokk, når vi innfører forbud her i Oslo, sa Krogstad.
Tilsyn til ingen nytte
I forkant av streiken har Elektromontørenes forening og Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo fått utarbeidet en undersøkelse om innleie-situasjonen på byggeplasser i hovedstaden.
De viktigste funnene i undersøkelsen er at innleie fortsatt er svært utbredt i bransjen, og at Arbeidstilsynet sliter med å avgjøre om innleien faktisk dekker et midlertidig behov. Arbeidstilsynets tilsyn har rett og slett ikke hatt noen effekt på innleien, er konklusjonen. Videre viser det seg at mange bedrifter ikke følger loven, etter at den ble endret sommeren 2019, med krav om at bedriften må være tilsluttet landsomfattende tariffavtale for å kunne leie inn lovlig.
Mye lest: «Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg for fagforening
STØTTER FORBUD I OSLO: – Utfordringene er aller størst i Oslo. Klarer vi å løse dem her, klarer vi resten av landet, sier Steinar Krogstad, Fellesforbundet-nestleder og Ap-kandidat i Sør-Trøndelag.
Håvard Sæbø
– Ikke bare Østlandet
Kravet om forbud mot bemanningsbransjen i Oslo, Viken og Vestfold, får støtte også fra Fellesforbundet i andre deler av landet. I en uttalelse fra Unionen fagforening i Bergen heter det at et forbud i Oslo, Viken og Vestfold «må være første skritt på veien til et forbud i hele bransjen».
Industriavdelingen i Stavanger, avdeling 25, advarer mot å tro at det kun er på Østlandet et forbud trengs, og frykter å havne bak i køen. Leder Arild Håvik skriver i et debattinnlegg at «i flere bransjer er omfanget av innleie nå så stort at å vise til en «norsk arbeidslivsmodell» nesten blir meningsløst. Flere steder er arbeidslivet så møllspist av useriøse og/eller kriminelle utleiere av arbeidskraft, at det truer grunnlaget for hele vår samfunnsmodell».
Hotell og restaurant: LO saksøker NHO for manglende lønnstillegg
– Røsk opp ugresset
De politiske partiene som ligger an til å utgjøre et nytt flertall etter valget, var godt representert på streikemarkeringa.
– Ugresset må røskes opp ved rota, sier SVs Kirsti Bergstø. Hun mener det ikke nytter å flikke på problemene bransjen utgjør, og at et forbud må til.
Oslo Aps Trine Lise Sundnes (tidligere leder i LO-forbundet Handel og Kontor), sier at et forbud mot bemanningsbransjen innen bygg i Oslo-området kan komme veldig fort på plass.
– Det krever kun en forskrift, og det ordner vi så fort vi får inntatt regjeringskontorene. Neste skritt blir å sende ut på høring forslag om å forby arbeidsinnleie som sådan.
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier at de vil gjøre bemanningsbransjen ulovlig ved å endre arbeidsmiljøloven. Derimot skal ekte vikarbyråer, som fyller behov for arbeidsfolk ved sykdom, svangerskap eller utdanning, være lov.