JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha fagbevegelsen på banen

Forslag om høyere pensjonsalder mangler rot i det virkelige arbeidslivet, mener Jorunn Folkvord

Høyere pensjonsalder og lavere minstepensjon blir resultatet hvis politikerne får bestemme, frykter Jorunn Folkvord, leder i Pensjon for alle.
USOSIALT: Jorunn Folkvord er leder i Pensjon for alle. Hun mener forslagene fra regjeringens pensjonsutvalg er både urealistiske og usosiale. Tirsdag lanserer Pensjon for alle sin alternative rapport.

USOSIALT: Jorunn Folkvord er leder i Pensjon for alle. Hun mener forslagene fra regjeringens pensjonsutvalg er både urealistiske og usosiale. Tirsdag lanserer Pensjon for alle sin alternative rapport.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Sannsynligheten for at vi får veldig mange flere uføre er veldig stor, advarer Folkvord. Hun snakker om forslagene i regjeringas pensjonsutvalg som ble presentert i juni.

Nå er forslagene i «Et forbedret pensjonssystem» ute på høring. Utvalget foreslår blant annet å fjerne dagens aldersgrense for pensjon og heller heve den i takt med økt levealder.

– Da må fagbevegelsen på banen, mener Jorunn Folkvord.

Sist mandag snakket hun til tillitsvalgte i EL og IT Forbundet under den tradisjonelle Oslokonferansen.

Pensjon er ett viktig tema for forbundet og har vært det i store deler av forbundets levetid. På LO kongressen i 2005 markerte EL og IT seg som motstander av pensjonsreformen, en kamp de til slutt tapte.

Reformen kom i 2011, men pensjon har fortsatt å være en brennhet sak, ikke minst kampen for å få tettet hullene i ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) og ta vare på sliterne.

Les også: Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring

– Helt urealistisk

Jorunn Folkvord og Pensjon for alle, mener forslaget om høyere pensjonsalder er helt urealistisk og mangler rot i det virkelige arbeidslivet.

I dag er hver femte mann og hver tredje kvinne i alderen 60 til 64 år helt eller delvis uføre. I tillegg viser tallene at:

• Ved fylte 62 år er 30 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene helt ute av arbeidslivet.

• Ved fylte 67 år er 60 prosent av menn og mer enn 75 prosent av kvinnene helt ute av arbeidslivet. Av dem som er igjen jobber mange deltid.

– Utvalget mener folk må jobbe lenger. Men det er vanskelig å strekke ledninger når armer og skuldre begynner å svikte, sier Folkvord til de tillitsvalgte i EL og IT Forbundet.

Frykter politisk flertall

Hun frykter at pensjonutvalgets forslag får bredt gjennomslag på Stortinget.

– Det er et massivt politisk flertall for disse forslagene på Stortinget nå, advarer hun. Det tror hun kan skyldes at mange yrkespolitikere har lite erfaring fra arbeidslivet.

Derfor må fagbevegelsen på banen og det haster, mener hun.

Selv jobber Jorunn som lærer, og er på en måte heldig.

– Jeg kommer fra et yrke der erfaring teller, men selv vi har i våre tariffavtaler redusert undervisningsplikt når vi blir eldre.

– Dere vet at dere jobber i yrker der mange blir uføre, arbeidslivet er hardt og med de nye forslagene blir det enda hardere, frykter hun.

Les også: – Å late som at folk et stykke fram i tid kan slutte når de er 62, er å lure folk

Får ikke jobbe etter 70

Av grafene Jorunn Folkvord viste for tillitsvalgte på Oslokonferansen, går det klart fram at de som er unge i dag må jobbe mye lenger for å oppnå samme nivå på pensjonen som i dag.

Det reagerer hovedtillitsvalgt i Telia, Merete Øverland Shukla på.

 UMULIG: Hovedtillitsvalgt i Telia, Merete Øverland Shukla, tror det blir vanskelig, for ikke å si umulig å få folk til å stå i arbeidslivet til de er over 70 år..

UMULIG: Hovedtillitsvalgt i Telia, Merete Øverland Shukla, tror det blir vanskelig, for ikke å si umulig å få folk til å stå i arbeidslivet til de er over 70 år..

Knut Viggen

– Vi har fått beskjed fra vår arbeidsgiver om at folk over 70 år ikke får jobbe, på grunn av dyre forsikringer, sier Sortland.

– Jeg er også mamma til to sykepleiere på 23 og 25 år som jobber innen psykiatrien. Deres arbeidshverdag består blant annet av å løpe etter pasienter som har lyst til å stikke av for å ruse seg. Skal de gjøre det også etter at de har fylt 70?

Hvor er jobbene?

Tillitsvalgte i installasjonsbransjen forteller om arbeidsgivere i dag som vil ha bort 60-åringene, begrunnet blant annet med innføring av ny teknologi. Så hvordan skal folk stå i jobb i enda 10 år og vel så det?

HETT TEMA: Leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, har reist land og strand rundt og snakket om pensjon til EL og ITere.

HETT TEMA: Leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, har reist land og strand rundt og snakket om pensjon til EL og ITere.

Knut Viggen

Eystein Garberg, leder i Elektroarbeiderens Fagforening Trøndelag, er enig i at det nå blir viktig at fagbevegelsen kommer på banen, for dette er spørsmål som angår alle medlemmene.

Han mener regjeringens pensjonsutvalg har gjort jobben med å forstå pensjon enda vanskeligere enn det er i dag, og er bekymret for hva som kan bli resultatet hvis forslagene som er presentert blir ny pensjonspolitikk.

– Det er riktig at det er vi som velger politikerne på Stortinget, men der er det i dag en rørende enighet. Jeg tenkte at den nye regjeringen ville justere sammensetningen eller mandatet til pensjonsutvalget, men det forble uendret.

– Istedet for å se på systemet sier de bare at vi skal jobbe lenger. Men hvor er alle disse jobbene? Spør Garberg.

Kommentar: «Ingen skal sulte eller fryse i et velferdssamfunn»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse