Fosen-aksjonister møter Støre – fare for nye aksjoner i nærmeste framtid
Onsdag er det «toårs-jubileum» for vindkraft-dommen i Høyesterett. Aksjonister har varslet at de kan bli ulydige. I dag skal noen av dem møte statsministeren.
Fosen-aksjonister blokkerte blant annet innganspartiene til ulike departementer, blant annet bygget R5 som huser olje- og energidepartementet. Dette bildet er tatt 27. februar i år, dagen før en stor politiaksjon.
Leif Martin Kirknes
Talspersonene for Fosen-aksjonen møter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag klokka 10 – dagen før det er to år siden høyesterettsdommen.
Aktivist Ella Marie Hætta Isaksen sier i en pressemelding at hun sammen med Elle Nystad (leder NSR-N) og Gina Gylver (leder i Natur og Ungdom) har takket ja til møtet for å høre hva Støre har å si.
– Under aksjonene i mars etter 500-dagen, lovet han oss personlig at det ikke skulle få gå 1000 dager med menneskerettighetsbrudd i Norge. Siden da fikk det gå 600 dager, 700 dager og nå 2 år på Støres vakt, uten noen løsning, sier hun.
Fra 28. februar i år.
Brian Cliff Olguin
Kurs i ulydighet
Onsdag er det to år siden Høyesterett fastslo at byggingen av to vindkraftanlegg på Fosen er et brudd på reindriftssamenes menneskerettigheter.
Les også: Sju svar om Fosen-aksjonistene
I mai satte Olje- og energidepartementet inn riksmekler Mats Ruland for å mekle mellom partene i Fosen-saken.
Samtidig har NRK nylig skrevet at aksjonistene har ladet opp til «jubileet» med bedre kursing i sivil ulydighet. Kursene har handlet om hva demonstrantene kan forvente og hvilke konsekvenser sivil ulydighet kan gi. Blant annet har de øvet på hvordan det er å bli båret bort av politiet.
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg kommer til Oslo torsdag for å delta i Fosen-aksjonene, opplyser Natur og Ungdom til NRK i dag.
Les også:
• Se bilder fra aksjonen 28. februar i år
• Sosionom Lina har tatt seg fri for å hjelpe Fosen-aktivistene
• Reineiere ønsker å demontere vindparkene på Fosen
28. februar i år tok Politiet grep etter lengre tid med sivil ulydighet.
Brian Cliff Olguin
Vil ha departement-evaluering
Norges institusjon for menneskerettigheter (Nim) ber i et brev Statsministerens kontor (SMK) å vurdere å starte en uavhengig evaluering av Olje- og energidepartementets håndtering av Fosen-dommen, ifølge NTB.
«Det er liten grunn til å anta at denne situasjonen har bedret seg det siste året. Menneskerettighetsbruddet er altså pågående, snart på tredje året,» skriver NIM i en kronikk i VG.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier mandag at han forstår at Nim er opptatt av å løse saken så raskt som mulig, men at de må gjøre det innen rammene som er satt, og i dialog med partene som er involvert, skriver Teknisk Ukeblad.
Foreslått å slippe bøter
VG skriver at Politiet har foreslått påtaleunnlatelse for samtlige demonstranter som ble siktet av Politiet fordi de nektet å følge Politiets pålegg i forrige runde med aksjoner.
Påtaleunnlatelse betyr at politiet dropper å reise tiltale.
Saken er til behandling hos Oslo statsadvokatembeter.
Les også: Protest mot vindmøller i Øyfjellet: Reineiere mener vindkraftutbyggerne viser dem liten respekt
28. februar i år.
Brian Cliff Olguin