JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fosen-aksjonister møter Støre – fare for nye aksjoner i nærmeste framtid

Onsdag er det «toårs-jubileum» for vindkraft-dommen i Høyesterett. Aksjonister har varslet at de kan bli ulydige. I dag skal noen av dem møte statsministeren.
Fosen-aksjonister blokkerte blant annet innganspartiene til ulike departementer, blant annet bygget R5 som huser olje- og energidepartementet. Dette bildet er tatt 27. februar i år, dagen før en stor politiaksjon.

Fosen-aksjonister blokkerte blant annet innganspartiene til ulike departementer, blant annet bygget R5 som huser olje- og energidepartementet. Dette bildet er tatt 27. februar i år, dagen før en stor politiaksjon.

Leif Martin Kirknes

Talspersonene for Fosen-aksjonen møter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag klokka 10 – dagen før det er to år siden høyesterettsdommen.

Aktivist Ella Marie Hætta Isaksen sier i en pressemelding at hun sammen med Elle Nystad (leder NSR-N) og Gina Gylver (leder i Natur og Ungdom) har takket ja til møtet for å høre hva Støre har å si.

– Under aksjonene i mars etter 500-dagen, lovet han oss personlig at det ikke skulle få gå 1000 dager med menneskerettighetsbrudd i Norge. Siden da fikk det gå 600 dager, 700 dager og nå 2 år på Støres vakt, uten noen løsning, sier hun.

Fra 28. februar i år.

Fra 28. februar i år.

Brian Cliff Olguin

Kurs i ulydighet

Onsdag er det to år siden Høyesterett fastslo at byggingen av to vindkraftanlegg på Fosen er et brudd på reindriftssamenes menneskerettigheter.

Les også: Sju svar om Fosen-aksjonistene

I mai satte Olje- og energidepartementet inn riksmekler Mats Ruland for å mekle mellom partene i Fosen-saken.

Samtidig har NRK nylig skrevet at aksjonistene har ladet opp til «jubileet» med bedre kursing i sivil ulydighet. Kursene har handlet om hva demonstrantene kan forvente og hvilke konsekvenser sivil ulydighet kan gi. Blant annet har de øvet på hvordan det er å bli båret bort av politiet.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg kommer til Oslo torsdag for å delta i Fosen-aksjonene, opplyser Natur og Ungdom til NRK i dag.

Les også:

• Se bilder fra aksjonen 28. februar i år

• Sosionom Lina har tatt seg fri for å hjelpe Fosen-aktivistene

• Reineiere ønsker å demontere vindparkene på Fosen

28. februar i år tok Politiet grep etter lengre tid med sivil ulydighet.

28. februar i år tok Politiet grep etter lengre tid med sivil ulydighet.

Brian Cliff Olguin

Vil ha departement-evaluering

Norges institusjon for menneskerettigheter (Nim) ber i et brev Statsministerens kontor (SMK) å vurdere å starte en uavhengig evaluering av Olje- og energidepartementets håndtering av Fosen-dommen, ifølge NTB.

«Det er liten grunn til å anta at denne situasjonen har bedret seg det siste året. Menneskerettighetsbruddet er altså pågående, snart på tredje året,» skriver NIM i en kronikk i VG.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier mandag at han forstår at Nim er opptatt av å løse saken så raskt som mulig, men at de må gjøre det innen rammene som er satt, og i dialog med partene som er involvert, skriver Teknisk Ukeblad.

Foreslått å slippe bøter

VG skriver at Politiet har foreslått påtaleunnlatelse for samtlige demonstranter som ble siktet av Politiet fordi de nektet å følge Politiets pålegg i forrige runde med aksjoner.

Påtaleunnlatelse betyr at politiet dropper å reise tiltale.

Saken er til behandling hos Oslo statsadvokatembeter.

Les også: Protest mot vindmøller i Øyfjellet: Reineiere mener vindkraftutbyggerne viser dem liten respekt

28. februar i år.

28. februar i år.

Brian Cliff Olguin

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse