JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontørene aksjonerer utenfor Arbeidstilsynet

Er bekymret for sikkerheten til utenlandske arbeidere i Norge.
MARKERING: Heismontørenes Fagforening skal ha fanemarkering sammen med LO i Oslo samt Asker og Bærum og Fellesforbundet avd. 614 Byggfag Drammen- og Bærum. Her fra en tidligere fanemarkering.

MARKERING: Heismontørenes Fagforening skal ha fanemarkering sammen med LO i Oslo samt Asker og Bærum og Fellesforbundet avd. 614 Byggfag Drammen- og Bærum. Her fra en tidligere fanemarkering.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Med seg har Heismontørenes Fagforening (HMF) fått avdeling 614 Byggfag Drammen- og Bærum i Fellesforbundet og LO i både Oslo og i Asker og Bærum. Fanemarkeringen har tema «Kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet» og finner sted utenfor Arbeidstilsynet region Østs kontor i Lillestrøm. HMF anser aksjonen også som en tre timers politisk streik. Den varer fra klokka 13 til klokka 15.

Heisulykke

Det er særlig den såkalte Ramnuas Gudas-ulykken som har gitt bensin på bålet for heismontørene og fagforbund i Bærum-traktene som mener det er på tide å steppe opp kampen mot sosial dumping for alvor.

Litauiske Ramunas Gudas ble stygt skadet og påfølgende ufør i en heisulykke ved et byggeprosjekt i Bærum, men har foreløpig ikke fått erstatning og ei heller har noen fra arbeidsgiversiden stått til ansvar.

Les også: Ingen enkel vei mot erstatning for heisskadde Ramunas Gudas

Attpåtil har sakens etterforskning blitt henlagt flere ganger og heismontørene er provosert både over Politiet og Arbeidstilsynet, som de mener har håndtert saken altfor lettvint.

Les også: Politiet får kritikk av Statsadvokaten: For dårlig etterforskning etter alvorlig arbeidsulykke

Videre hører det med til historien at det er avdekket triksing med arbeidskontrakter og at Ramunas Gudas i realiteten var grovt underbetalt. I stor grad er det lokalavisa Budstikka og HMF som har brakt opplysninger om Ramunas Gudas-saken til offentligheten.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidstilsynet har i sakens anledning påpekt at deres oppgave er å kartlegge om det har forekommet brudd på arbeidsmiljøloven – og at det er politiets oppgave å drive etterforskning. Da Arbeidstilsynet var på ulykkesstedet i Bærum, fant de ikke dokumentasjon som ga grunn til å påpeke brudd på arbeidsmiljøloven.

– Vi fant ikke dokumentasjon på at arbeidsgiver kunne klandres for ulykken. Men vi fant dokumentasjon på at det var grove brudd på kravet om allmenngjort lønn. Det anmeldte vi – og det førte til at virksomheten ble straffet av politiet, skriver Arbeidstilsynet i et åpent brev til LO og HMF.

Les også: Åpent brev til LO om Ramunas-ulykken

Krever nye instrukser og ressurser

HMF på sin side krever en endring i nåværende praksis.

– Bakgrunnen for streiken er stor bekymring for sikkerheten til utenlandske arbeidere i Norge. Myndighetene har ikke tatt på alvor å sette Arbeidstilsynet i stand til å ivareta dette, verken med nye instrukser eller med ressurser, skriver HMF i en epost til Nettverk.

Les også: – De som blir tatt med buksa nede jusser seg bort fra problemet

HMF mener tiden har kommet for å gi Arbeidstilsynet instruks om å også føre tilsyn med at yrkesskadeforsikring er tegnet. Arbeidsgivere i privat sektor er pliktig til å betale slik forsikring for sine arbeidstakere, men dette var ikke gjort for Ramunas Gudas. Dette er en sentral årsak til at det så langt ikke har kommet ersatning på bordet til den nå uføre unge mannen. HMF mener Arbeidstilsynet må gjøres i stand til å holde oversikt over at forsikring er tegnet i form av både oppdatert instruks og medfølgende økte ressurser.

Les også: Heismontør Rune Larsen: «.. men god jul da, Ramunas»

Wire

Bakgrunnen for HMFs engasjement i saken er ikke minst at ulykken skjedde i en heissjakt. Stridens kjerne har i stor grad vært om Ramunas Gudas fikk beskjed av arbeidsgiver om å demontere heis eller ikke. Der mener heismontørene det finnes mange grunner til å tro på Ramunas Gudas når han sier beskjeden om å demontere heis ble gitt. Ramunas Gudas ble stygt skadet da en wire han var hektet til dro ham mange meter oppover heissjakta der han ble hengende til brannvesnet klarte å skjære ham løs.

Les også: Ramunas Gudas på sterkt norgesbesøk - ville takke redningsmannen og legen

Politidistrikt Asker og Bærum har tidligere uttalt at de mener de har tatt de etterforskningsskritt som var nødvendig, men har tatt til etterretning at statsadvokaten i august likevel påla dem å gjenoppta etterforskningen.

Les også: Bli med inn i næringslivets mørke avkrok – en fortelling om menneskehandel, vitnesbeskyttelse og skruppelløse skurker (– og om politiadvokatenes dillema)

Fanemarkering:

1. november, klokka 13 - 15.

Arrangement på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Fanemarkering:

1. november, klokka 13 - 15.

Arrangement på Facebook