Heismontører vant fram med krav etter to måneder i streik: – Det handler om å holde ut ett minutt lenger enn arbeidsgiveren
Heismontørene vant til slutt. Men hos Traftec i Rogaland står kampen om tariffavtale fortsatt.
Leder i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen er glad streiken i Oronas ble vunnet. Nå står slaget hos Traftec.
Knut Viggen
Sju ansatte har vært i streik i mer enn en måned i Rogaland. Streiken ventes å vare lenge. Partene er steile.
– Seieren til heismontørene i Oronas bekrefter at det i denne kampen handler om å være utholden. Vi må bare erkjenne at slike kamper er lange og seige. Samtidig vet vi at det er fullt mulig å lykkes. Det er snakk om å være utholden. Skal vi lykkes må vi holde ut ett minutt lenger enn arbeidsgiveren, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.no.
• Orona-streiken endte med full seier til heismontørene
Dette innholdt avtalen
Han mener det var en stor lettelse å se at streiken i Oronas førte fram. Kravene til Heismontørenes Fagforening (HMF) omfattet blant annet AFP, stans i ulovlig heisarbeid i bedriften, ryddige innleiebestemmelser, og en plan for opplæring av medlemmer i HMF. Etter mer enn to måneder i streik, ble det sent fredag kveld klart at heismontørene i Oronas får sin overenskomst, egne avtaler på innleie og opplæring og ikke minst et gedigent lønnshopp for arbeidere fra blant annet Polen og Spania.
– Det er tøft for de som står midt i kampen og streiker så lenge. Å få en så stor og bred støtte hjelper. All ære til de som stod midt i kampen, sier Andersen.
Nye kamper i vest
Nå kan fokuset flyttes til Rogaland, hvor sju ansatte er i streik etter at meklingen brøt sammen. Traftec er en del av Roadworks AS, med hovedkontor i Grimstad, og leverer tjenester innen elektro til Statens vegvesen. Konsernet har 460 ansatte og en milliardomsetning, med drift og vedlikehold av veganlegg.
De streikende krever tariffavtale. Bedriften på sin side vil ha avtalefrihet.
– Vi har 156 ansatte fordelt på flere avdelinger og det vil være svært utfordrende for oss å organisere en tariffavtale for kun en avdeling med 20 ansatte. Det er etter selskapets vurdering ikke interesse for tariffavtale i andre avdelinger i bedriften, sier daglig leder i Traftec, Øystein Stebekk, til nettstedet Veier24.
Viktig for alle arbeidstakere
Andersen mener Traftec-streiken er viktig for alle arbeidstakere.
– Dette er en streik som handler om mye mer enn lønns- og arbeidsvilkårene til de streikende. Den handler om den norske modellen. Oppskriften som har gitt oss små forskjeller mellom folk, gode velferdsordninger, høy økonomisk vekst og et arbeidsliv med ordna forhold. Modellen står på flere bein, og et arbeidsliv med høy dekning av landsdekkende tariffavtaler/overenskomster er ett av dem. Svekkes det, velter modellen, mener Jan Olav Andersen.
Mer ryddig bruk av innleie
Han viser til at de landsdekkende tariffavtalene bidrar til en samordnet og fornuftig lønnsdannelse.
– Høy dekning av landsdekkende tariffavtaler bidrar også til rettferdig konkurranse mellom bedrifter. Det sikrer et lønnsgulv som arbeidstakerne ikke kan skvises under. I bedrifter med tariffavtale skal innleie avtales med tillitsvalgte, og bruken av bemanningsforetak skal drøftes med de tillitsvalgte minst én gang i året. Det bidrar til ryddig bruk av innleie. De fleste bedrifter ser positivt på de ansattes initiativ til landsomfattende tariffavtale. De setter pris på medarbeidere som ønsker å utvikle egen kompetanse og arbeidsplass. De forstår, sier Jan Olav Andersen.
– Norge skal bygges under gode arbeidsforhold og med rettferdig konkurranse mellom bedrifter, ikke av bedrifter som vinner anbud på dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn sine konkurrenter, sier El og IT-lederen.
Han har en klar oppfordring til ledelsen i Traftec:
– Slutt opp om suksessoppskriften og gi de ansatte den tariffavtalen de krever, sier Jan Olav Andersen.
• Innlegg: Kampen for tariffavtale i Traftec AS