JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk fagbevegelse vervet Tech Mahindra

Indiske IT-ansatte i Danmark skal ha dansk lønn og arbeidstid

Nå skal indere i Tech Mahindra få skikkelig overtidsbetalt når de jobber i Danmark.
(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Yayimages/Photo_guru

leif.kirknes@lomedia.no

Det indiske konsulentselskapet Tech Mahindra har fått tariffavtale i Danmark, skriver Ugebrevet A4. Tech Mahindra har inngått en overenskomst med de danske fagforbundene PROSA og HK/Privat.

– Alle er dekket, også indiske kollegaer, og det er det nye og eksepsjonelle i denne overenskomsten, sier John Jørgensen, faglig konsulent i PROSA.

Faglig sekretær i HK/Privat, Kim Bonde Nielsen, tror overenskomsten vil gjøre det lettere å forhandle med neste indiske IT-virksomhet som slår seg ned i Danmark.

– Indiske it-virksomheter er ikke vant til fagforeninger, så det er viktig at de får en forståelse av at vi ikke er fiender, men samarbeidspartnere, sier han.

Danske vilkår

Selskapet har 100.000 medarbeidere fordelt på 90 land, og 25 indiske arbeidere i Danmark. Disse inderne er i Danmark i korte perioder. De er ikke direkte dekket av overenskomsten, men skal sikres samme vilkår som fast ansatte.

Tillitsvalgte får som oppgave å hjelpe til med å ivareta de indiske kollegaenes interesser med tanke på for eksempel lønn. Imidlertid er det etter hva Ugebrevet A4 kan meddele arbeidstid som utgjør den største forskjellen på arbeidskultur mellom dansker og indere. Det hender rett vekk at inderne jobber 60-70 timer i uken, hvorpå de i henhold til overenskomsten heretter skal få kompensasjon for det som overskyter 37 timer ukentlig.

– Det er viktig at det foregår på danske vilkår, når man kommer til Danmark og jobber. Nå kan de ikke sparke danske arbeider og få indere til å lage det samme for en fjerdedel av prisen, sier Nielsen.

Tata-overenskomt nedskrumpet

Tech Mahindra har i Danmark overtatt driftsoppgaver fra KMD, forhenværende Kommunedata, blant Danmarks største it- og programvareselskap med leveranser til offentlig, kommunal og privat sektor. Tech Mahindra har også vært til stede i Norge i overkant av et års tid. De satser her på olje, maritim, finans, telekom og helse, kunne Digi.no meddele i februar i fjor. I oktober kunne Tech Mahindra legge til at de trenger minst 500 teknologer de neste fem år, og at de har inngått tre avtaler, en av disse med bredbåndsleverandøren Broadnet, en kontrakt som innebar overføring av 125 ansatte over til Tech Mahindra.

Et annet indisk selskap som også har slått røtter i Danmark og Norge, og som i Norge sterkt har utfordret kontrakter Evry tradisjonelt har innehatt, er Tata (TCS). Tata er i Danmark det første tilfellet av et indisk selskap med overenskomst, hvilket skjedde da konsulentselskapet overtok danske medarbeidere fra amerikanske CSC. Ifølge Ugebrevet A4 er det imidlertid bare sju medarbeidere igjen på den overenskomsten etter nedbemanninger, hvorpå det i en annen avdeling har blitt fylt på med indere, ifølge Jørgensen i PROSA. Men de erfaringene har PROSA lært av, ifølge Jørgensen. De har denne gang tegnet overenskomst med hele filialen til Tech Mahindra.

Kulturelle forskjeller

Ifølge Tech Mahindras sjef for infrastrukturtjenester i Danmark Claus Lyngaa var selskapet skeptisk i starten. Han tror andre indiske selskap vil følge nøye med på dem, og sikkert gå i samme baner om det går bra mellom Tech Mahindra Danmark og PROSA - HK/Privat.

Også blant de indiske arbeiderne selv skal ha vært komplisert å komme gjennom med budskapet. Indiske ansatte brenner seg ekstra hardt i arbeidsmarkedet om de ryker uklar med sjefen, fordi de er helt avhengige av gode referanser ved jobbytte. Dessuten har de andre holdninger overfor autoriteter enn dansker, ifølge A4.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse