Mekling for IKT-forhandlingene:
John Christian Hanssen i Evry er klar for streik, men erkjenner at det er lenge siden sist
I dag starter meklingen mellom Abelia og EL og IT om IKT-avtalen. Det er over 20 år siden forrige streik i et felles IKT-lønnsoppgjør.
STREIKEKLAR: John Christian Hanssen sier Evry-klubben er så streikeklare som de får blitt når det er bortimot 25 år siden forrige lønnsstreik i datidens Tele- og dataforbundet.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Mandag klokka 10 starter meklingen i IKT-oppgjøret, mellom EL og IT og Abelia. Fem bedrifter har blitt tatt ut og står streikeklare. En av dem er Evry, hvor 168 står på lista. Det er så godt som alle medlemmene i selskapet
– Om det er riktig å streike i en korona-situasjon? Svaret er både ja og nei, og egentlig passer det alltid dårlig med en streik, enten det er en nedbemanningsprosess eller hva det er selskapene står oppe i, sier Evry-tillitsvalgt John Christian Hanssen.
Han sier de har erkjent at 2020 nok ikke blir det store pengeåret. Derfor har de benyttet anledningen til å ta opp mer prinsipielle endringer. Det er slik man har fått til både fem ukers ferie og 37,5 timers arbeidsuke i tidligere oppgjør.
Brudd
Men det prinsipielle IKT-forhandlerne har ønsket seg i år, fikk motparten Abelia til å steile. EL og IT Forbundet har fremmet krav som vil innebære en endring i NHOs tariffstruktur, og som vil kunne påvirke andre tariffområder, uttalte Abelia da forhandlingsbruddet ble et faktum.
– Dette vil kunne få negativ betydning for våre medlemsbedrifter, lød det fra direktør for arbeidsrett og HMS Birgit Abrahamsen i Abelia, på Abelias nettsider.
– Vi går inn i meklingen med rimelige krav om likebehandling når det gjelder lønnssystem og arbeidstid, ivaretakelse av psykisk helse og heving av minstelønn, har forhandlingsleder Torbjørn Sundal, forbundssekretær i EL og IT nylig uttalt etter at streikelista ble lagt fram.
(Fortsetter under bildet)
FORHANDLINGSUTVALGET: IKT-overenskomstens forhandlere tillater seg å smile litt før alvoret setter inn.
Leif Martin Kirknes
Oppdatering
Hanssen kan utdype litt, men ønsker ikke å gå helt i detalj nå like før mekling. Han sier de har ønsket å rydde litt i overenskomsten, som er avtaledokumentet det forhandles om, for å få den mer oppdatert. Et skille mellom funksjonær og arbeider mener han for eksempel er litt kunstig i en moderne IT-bedrift, der han anser at overgangen mellom slike kategorier nå er mer flytende.
I tillegg er regulering av arbeidstid høyaktuelt i en korona-situasjon med økt bruk av hjemmekontor, der en kan stille spørsmål ved hva som er jobb og hva som er fritid og om en skal være disponibel 24/7.
– Jeg synes det er mer riktig å kalle arbeidsgiver for arbeidskjøper, som det het på 30-tallet, for de kjøper din arbeidskraft for 37,5 timer uken. Det er det du skal levere, og det du leverer uten kompensasjon utover det, er dugnad. Du kan være snill mot bedriften og delta i dugnad, men spørsmålet er om du får like mye igjen for det som eierne og aksjonærene, sier Hanssen.
Lenge siden streik
Det har vært brudd i IKT-forhandlingene før, for eksempel i 2014 da det også ble mekling. De endte med enighet etter nesten sju timers overtid på i meklingen.
Men det er lenge siden forrige streik i et slikt oppgjør. Hanssen mener det må ha vært rundt 1995-1996, da IT-delen av nåtidens EL og IT Forbund var en egen LO-enhet som het Tele- og Dataforbundet.
– At det er så lenge siden forrige streik, er ikke nødvendigvis fordi vi har vært så veldig fornøyde med det som har vært. Lønnsutviklingen i IKT-sektoren har tidligere vært god, men har gjennom årenes løp flatet ut i forhold til andre sektorer som en naturlig konsekvens av at IT har blitt alminneliggjort, sier Hanssen.
– Men så blir det sannsynligvis heller ikke så mye lønn i dette oppgjøret. Da mener vi det er riktig at vi forsøker med krav om endring av formuleringer i tariffavtalen, sier Hanssen.
Ulike perspektiver
Mens Sundal i EL og IT opp mot mekling har omtalt kravene som rimelige og ukontroversielle, har Abelia overfor Digi.no derimot kalt kravene både overraskende og umulige.
– EL og IT Forbundet har fremmet flere krav som er umulig å innfri for bedriftene og dette er grunnen til at vi er i mekling. Flere av kravene vil innebære økte kostnader og er av et omfang som overrasker i den krisen vi står midt oppe i, har Abrahamsen i Abelia uttalt til Digi.no.
Utover Evry, er det tatt ut medlemmer også i Telia (der i også gamle Get), Geomatikk, Komplett Services og Webhelp Norway. Det er satt av to dager til forhandling, med frist midnatt tirsdag og eventuell streik fra onsdag morgen.
Gode løsninger
Hanssen, som var med på meklingen i 2014, minner om at meklingen nå som da kan fort vekk kan risikere å gå på overtid.
Esben Smistad i IKT-bransjens fagforening håper forhandlingene bærer frukter.
– Vi forventer løsninger på krav som medlemmene har vært opptatt av i lang tid. Vi ønsker å finne gode løsninger i meklingen, men må ha gjennomslag for viktige krav.