JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

LO-ledelsen burde gjort mer for å løse «AFP-floka», mener Eystein Garberg

Den velkjente AFP-debattanten mener en egen «AFP-kongress» med brede, redelige diskusjoner hadde vært en god idé.
Leder Eystein Garberg i Elektroarbeidernes Forening i Trøndelag er et velkjent navn i AFP-debatten.

Leder Eystein Garberg i Elektroarbeidernes Forening i Trøndelag er et velkjent navn i AFP-debatten.

Leif Martin Kirknes

Saken oppsummert

leif.kirknes@lomedia.no

Eystein Garberg, et godt kjent navn i AFP-debatten og leder i Elektroarbeidernes Forening i Trøndelag, skulle ønske LO-ledelsen hadde lagt mer trøkk på å løse «AFP-floka» siden forrige kongress for fire år siden.

– Når det er forholdsvis steile fronter om forskjellige veivalg, så hadde jeg forventet at LO tok litt ansvar som de «voksne i rommet» og sa at «nå trenger vi å sette oss ned og snakke om det her, og belyse de forskjellige interessene, mulighetene og konsekvensene, sier han.

Bakgrunn: Det er spesielt ett tema som vil splitte kongressen; avtalefestet pensjon (AFP)

Justere eller reformere?

Krangelen som strekker seg på tvers av ulike LO-forbund, handler om hvorvidt en i AFPs framtid skal basere seg på dagens løsning, men med en reparasjon av hullene og problemene denne har, eller om en skal lage en ny ordning på andre premisser.

Modellen LO-ledelsen har stilt seg bak, handler om å gjøre AFP om til en generell opptjeningsordning. Det endrer premissene for hva AFP var ment å være, mener Gargberg.

EL og IT mener LO-ledelsens forslag passer dårlig for sine medlemmer.

Les også: Fagforeningsleder frykter unge risikerer å tape på pensjonsgrep fra LO

Hvor da?

AFP er forventet å bli et av de store temaene under LO-kongressen. Men de færreste forventer at det resulterer i en helt konkret, detaljert og klinkende klar AFP-løsning med bred enighet.

Samtidig har det også vist seg at tariffoppgjør, da bedriftsforbund og arbeidstakerforbund også skal bli enige om alt mulig annet, også er en krevende arena for å diskutere AFP.

– Det er lett å si at pensjon er vanskelig. At dette kan vi ikke løse i et tariffoppgjør, og ikke på kongressen. Det er masse plasser dette ikke kan løses. Så tenker jeg, hvor kan det løses hen da? Spør Garberg. 

På stedet hvil

Han skulle ønske det var gjort et forsøk på å samle alle forbund og inkludere dem i en åpen og redelig diskusjon, med korrekt kunnskap og kompetanse på plass.

Men han har ikke sett noen forsøk på å få til en bred AFP-diskusjon siden forrige kongress.

– Dermed står vi på samme plass som for ti år siden, der Peggy går ut i forkant av kongressen nå og snakker til forbund på deres landsmøter på akkurat samme måte som for fire år siden, og sier at det her må legges om, og sprer masse feilaktig opplysninger om AFP-ordningen, sier Garberg.

Så en slags AFP-kongress, for eksempel, kunne vært noe?

– Ja, det er en god idé.

LO-nestlederen: – Arenaen er kongressen

Steinar Krogstad, andre nestleder i LO, mener det finnes en arena for å diskutere AFP. Og at den arenaen er kongressen.

Krogstad lurer på om Garbergs egentlige ønske er at nettverket «Pensjon for alle», som Krogstad selv kaller «Pensjon for noen» og hvor Garberg sitter i styret, skal få bli med i LO-diskusjonen.

LO sentralt forholder seg ikke til organisasjoner utenfor forbundene i AFP-diskusjonen, fastslår Krogstad.

Han erkjenner at det er uenighet blant forbundene, men sier at LO sentralt ikke legger seg opp i dette. LO sentralt bidrar ikke i debatten mellom dem, med mindre de får invitasjon til dette fra konkrete forbund.

Steinar Krogstad

Steinar Krogstad

Kai Hovden

Men du tenker ikke at det burde vært en slags egen AFP-kongress eller et eget idéverksted der de «to leirene» kan møtes og «bryte brød»?

– Den arenaen er kongressen. LO-kongressen er neste sted for å sette seg sammen om en enighet som en så kan jobbe mot, sier Krogstad.

Han poengterer at en ved forrige kongress kom relativt samstemte ut om veien videre for AFP, men bemerker at enkelte forbund da altså har gått tilbake på dette i etterkant. Da er det ikke rart at AFP-saken ikke har kommet seg spesielt langt videre, bemerker han.

– Vedtaket fra forrige kongress var for så vidt relativt enstemmig, men det viste seg at ikke alle forbund sto bak likevel. Nå er det viktig å få på plass et forpliktende vedtak for å komme seg videre. Nå skal vi som kongress komme oss videre, sier han.

Ny rapport

Tidligere i uka mottok EL og IT og Fellesforbundet en utredning om AFP fra Fafo.

Tema for notatet er frafallet i dagens AFP-ordning blant arbeidstakere som er ansatt i en AFP-bedrift etter fylte 53, og hvilken betydning Fellesforbundets AFP-utvalg sitt løsningsforslag for et av de styggere «frafalls-hullene» vil ha på frafallet i ordningen.

Rapporten viser at mellom 700 og 800 arbeidstakere i hvert årskull vil få en ekstra mulighet til å få AFP med forslaget.

Utgiftene ville økt med sju prosent hvis staten er med og spleiser som i dag.

Uten statlig bidraget vil premien som bedriftene må betale øke med 10 prosent, ifølge Fafos beregninger.

Les også: Flere vil få AFP med Fellesforbundets forslag, ifølge ny rapport

Garberg var en av mange fra EL og IT Forbundet som var til stede.

– Det jeg hørte her, forsterker troen på at det er smart å kjempe for å forbedre dagens ordning og at det fortsatt ikke er behov for en radikal omlegging slik LO har foreslått, oppsummerer han.

Nylig la FAFO fram et arbeid om AFP, som var bestilt av EL og IT og Fellesforbundet. Her er forskerne og forbundslederne.

Nylig la FAFO fram et arbeid om AFP, som var bestilt av EL og IT og Fellesforbundet. Her er forskerne og forbundslederne.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss