Arbeidsinnvandrer under korona
Marcus kommer seg ikke på jobb i Norge. Nå får han pengehjelp av fagforeninga
Heismontørenes Fagforening (HMF) har vedtatt å støtte utenlandske medlemmer som rammes av strenge innreisebestemmelser. Det er svenske Marcus Östvold glad for.
KORONA-FAST: Marcus Östvold er en av et tyvetalls medlemmer i Heismontørenes Fagforening som ikke kommer seg på jobb i Norge. Her er han på isen utenfor Karlstad i Värmland der han bor med samboer og to barn.
Privat
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg er kjempeglad for at fagforeninga stiller opp for oss. Alt vi kan få er bedre enn ingenting, sier heismontør Marcus Östvold.
Mandag vedtok styret i fagforeninga å gi en økonomisk støtte på 4.000 kroner per uke, eller 16.000 per måned til mellom 20 og 25 medlemmer fra Sverige og Ungarn som nå rammes av de strenge innreisebestemmelsene.
Marcus har vært utestengt siden 29. januar. Siden han ikke er permittert og jobber og skatter i Norge, har han stått uten inntekt. Med leilighet i Oslo og hus og familie i Karlstad er det mange regninger som skal betales og det merkes godt allerede.
Mye lest: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss
Utestengt fra Norge
Heismontør Marcus Östvold er en av mange svenske arbeidere som nå er utestengt fra jobben i Norge. Han jobber i heisbedriften Otis og har de siste årene ukependlet fra Karlstad i Värmland til Oslo. Marcus har jobbet på mange byggeprosjekter i Norge, blant annet det nye Nasjonalmuseet.
Marcus, som har svensk mor og norsk far, har jobbet i Norge hele sitt yrkesliv. Han har også bodd lengre perioder i Norge, men da samboeren ville hjem til Sverige valgte de å flytte. Marcus er også svensk statsborger.
Denne skapte debatt: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs
Julefeiring med korona
Før jul fikk Marcus korona etter å ha blitt smittet på byggeplass i Norge. Han isolerte seg fra familien i en egen leilighet i Karlstad i to uker, mens han ventet på å bli frisk.
– Det ble en annerledes julefeiring med vinking fra verandaen, men det gikk greit, forteller 38-åringen.
I midten av januar var han på jobb igjen i Norge og rakk å få med seg to uker med arbeid før retur til Sverige.
– Jeg reiste hjem på en torsdag og fikk først beskjed om at jeg kunne komme tilbake igjen fordi jeg hadde hatt korona. Men så kom tiltakene 29. januar og da ble det umulig for meg å reise tilbake til Norge, sier han.
Går rundt i uvisshet
Nå har han vært uten inntekt i tre uker og har fått beskjed om å ta ut avspasering og eventuelt ferie i mellomtiden. Usikkerheten og inntektsbortfallet bekymrer selvsagt Marcus.
– Man går rundt i uvisshet, tenker og grubler hele tida, prøver å følge med på pressekonferansene til FHI og den norske regjeringen, leser nyheter på nett. Det er blitt mye tråkking, turer og innmellom pass av syke barn, sier Marcus.
– Jeg trodde ærlig talt ikke vi skulle komme i en sånn situasjon. Og det er vi på golvet som blør. Jeg har en leilighet i Norge og et hus i Sverige som vi betaler på. Det er begrensa hvor lenge sparepengene rekker. Jeg håper det snart lettes på tiltakene, sier han.
Å være utestengt fra arbeidpslassen gir ikke grunnlag for permittering og dermed støtte fra Norge. Fra Sverige er det heller ikke noe å hente. Nå håper han på en rask løsning.
– Ikke er det firmaets skyld, ikke er det min skyld. Firmaet har tilbudt meg å ta ut avspasering og ferie, men hvem vil ta ut sommerferien midt på vinteren? Jeg får virkelig håpe at dette ordner seg, sier heismontøren.
Rett før grensene stengte: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre
Sviktet av regjeringa
Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), sier det er et sted mellom 20 og 25 medlemmer i fagforeninga som er blitt stående fast på grensa. De fleste kommer fra Sverige, men også noen fra Ungarn. De som måtte hjem av familiære grunner får ingenting.
– Vi syntes det var ganske urimelig at medlemmene gikk fra full lønn til ingen lønn. Vi vedtok å gi en støtte på 4.000 kroner i uka. Det dekker bare en liten del av det de har mistet, men vi håper det skal være et bidrag til at de holder ut, sier Hansen.
Fagforeninga vil også sette opp nettkurs for medlemmer som sitter fast i hjemlandet.
– Det er viktig å vise at du blir tatt godt vare på som medlem av fagforeninga vår, også om du ikke har hjemmeadresse i Norge, sier Hansen.
Han sier det bare skulle mangle at ikke fagforeninga stiller opp. Men ansvaret for at mange tusen pendlere nå er havnet i dette uføret legger fagforeningslederen på myndighetene.
– Dette er fullstendig svikt av regjeringa. Og det er ingen som snakker disse arbeidernes sak, sier Markus Hansen.