Schindler-konflikten:
Moxnes tok Schindler-saken opp i Stortinget
Rødt-lederen mener bedrifter som avskjediger tillitsvalgte ikke bør benyttes av Statsbygg som underleverandører.
STORTINGET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes under replikkordskiftet på Stortinget i dag.
Skjermdump/Stortinget
knut.viggen@lomedia.no
– Vi ser en arbeidsgiverside som for tiden er veldig frampå. Det viser både denne saken og andre konflikter de siste par årene. Schindler-saken er prinsipielt viktig, langt ut over oppsigelsen av Alexander Jordnes, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
I et replikkordskifte på Stortinget i dag tok Moxnes opp problematikken rundt Schindler-konflikten.
Bakgrunnen er at det tidligere denne måneden ble kjent at Schindler AS har inngått kontrakt med Statsbygg om å levere heiser til det nye regjeringskvartalet.
Samlet heisinstallasjon omfatter 44 heiser, hvorav 17 er omfattet av opsjoner som kommer til utløsning i forbindelse med byggetrinn 2 og 3. Alle byggetrinnene forutsetter Stortingets godkjennelse.
Les mer: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander – kollegene lover kamp
Sparket hovedtillitsvalgt
Schindler sparket i november hovedtillitsvalgt for montørklubben, Alexander Jordnes (HMF) etter en langvarig konflikt mellom ledelsen og klubben.
I juli ble begge parter dømt i Arbeidsretten for brudd på fredsplikten.
EL og IT Forbundet og LO har krevd at Schindler opphever oppsigelsen, med vekt på at tillitsvalgte har et særskilt oppsigelsesvern.
Det har Schindler og NHO avvist, og dermed går saken trolig videre i rettssystemet.
Bakgrunn: Det er kanskje ikke lov det vi gjør, men det er rett
Ber om stortingsstøtte
Moxnes leverte mandag et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) om hans syn på bruk av bedrifter i statlige prosjekter som driver fagforeningsknusing, og hva statsråden eventuelt ville foreta seg som ansvarlig for det nye regjeringskvartalet.
Senere i dag skal det stemmes over et forslag fra Rødt om at Stortinget ber regjeringen sikre at Statsbygg ikke benytter seg av underleverandører i arbeidskonflikt, herunder bedrifter som bruker avskjed som virkemiddel mot tillitsvalgte, og at leverandører respekterer tillitsvalgtes særskilte oppsigelsesvern.
– Jeg håper vi får oppslutning om dette forslaget også fra de andre partiene på Stortinget, sier Moxnes.
– Representanten Moxnes har levert et skriftlig spørsmål og vil få et mer utførlig svar fra meg, men umiddelbart kan jeg si at vi ikke var kjent med at det forelå noen arbeidskonflikt i bedriften i mars 2020, da kontrakten ble undertegnet, var Astrups umiddelbare svar på replikken.
Les mer: Schindler Heis AS sparket hovedtillitsvalgt: – Denne saken må finne sin løsning i retten
– Har hardnet til
Konflikten i Schindler startet med at det ble innført endringer i montørenes arbeidsverktøy, uten at dette ble forelagt klubben, noe som det allerede eksisterte en avtale om.
Moxnes nevner Havnekonflikten, bruk av innleie framfor fast ansatte, franchisemodeller som gjør at det i mange sammenhenger ikke er reelle forhandlinger mellom arbeidstakere og bedriftseiere, og fagforeningsknusing som eksempler på at det har hardnet til i norsk arbeidsliv.
Bakgrunn: Heismontørene i full klinsj med Norges største heisbedrift.
– Et varsku
Uansett hvordan reaksjonen fra Stortinget og Astrup blir på dette utspillet, mener Rødt-lederen det bør være et varsku når montørklubben i den største heisbedriften i Norge og Heismontørenes Fagforening møter så sterk motstand på ønsket om medvirkning.
– Når en såpass sterk klubb gir beskjed om at «nå setter vi ned foten», bør det lyttes til. Det handler om respekt. De krever ikke å overta bedriften, men å ha et ord med i laget. Vi vet at det å ha en arbeidstakerside som tør å si ifra, og bedriftsledere som lytter til gode råd fra de ansatte, har gjort Norge til et av de mest produktive landene i verden. Å erstatte medvirkning med kommando er dumt for bedriften, sier Moxnes.
PS! Forslaget fra Rødt ble tirsdag kveld stemt ned og fikk kun stemmene til Rødt, MDG og SV, til sammen syv stemmer. Alle de borgerlige partiene stemte i mot, det samme gjorde Arbeiderpartiet og Senterpartiet.