Morten Bildøy er kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet. Torsdag kritiserte han dagens demonstrasjoner mot strømprisene under landsmøtet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Nestlederkandidat langet ut mot strømstreik
Morten Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Nå kritiserer han torsdagens politiske streik mot høye strømpriser.
knut.viggen@lomedia.
– Jeg håper det blir den siste, sier Bildøy, som mener streiken egentlig handler om å privatisere fellesskapets vannkraftverdier.
– Målet om bærekraftige og konkurransedyktige strømpriser, det kan vi alle være enige om, men politisk bestemte makspriser vil være en massiv omfordeling fra fellesskapet til de aller rikeste i samfunnet.
Han mener det vil være feil å se på vannkraften som noe som ikke har noen annen verdi enn det det koster å utvinne den.
– Det er selvfølgelig ikke riktig. Vannet i magasinene er et knapphetsgode og en viktig strategisk ressurs for landet, og det er prisen utover produksjonskostnadene som representerer den reelle verdien av ressursene. Det er den det betales grunnrenteskatt av, konstaterer Bidøy.
I kjølvannet av Russlands energikrig har dette ført til økte energipriser i hele Europa, påpeker Bidøy. Det betyr også betyr at verdien av norsk vannkraft har økt.
– Disse verdiene eier vi i fellesskap. Det er arvesølvet vårt, sier Bildøy.
– Da mister vi demokratisk kontroll
Han mener Norge har et system som sikrer at verdiene fra kraftproduksjon tilfaller fellesskapet, blant annet gjennom regler om offentlig eierskap og grunnrenteskatt.
– Det gir oss politisk kontroll, og disse verdiene kan omfordeles. Det kan finansiere skoler, sykehus og andre offentlige velferdstjenester. Det kan finansiere virkemidler som kan hjelpe næringslivet gjennom den pågående krisen. Gjennom strømstøtte kan vi tilbakeføre noe av verdiene til innbyggerne, eierne av kraften, sier Bildøy.
– Det er disse verdiene som i sin helhet havner i private lommer hvis Industriaksjonen får viljen sin, hevder Bildøy, som er konserntilltsvalgt i Eviny og i dag medlem av forbundsstyret.
– Verdiene av vannkraften blir ikke mindre av at man politisk regulerer seg til en lavere pris. De blir bare flyttet på. Fra offentlig eide kraftselskaper med grunnrenteskatt til privat næringsliv og industri der det kan tas ut som utbytte. Fra kommunebudsjetter til bedriftseiernes investeringsporteføljer, enten eierne er bosatt på Stord, i Kina eller er på flyttefot til Sveits, påpeker Bildøy.
– Da mister vi demokratisk kontroll.
– Ikke urimelig
Han mener det har vært helt nødvendig å innføre tiltak som bidrar til lavere strømregninger for vanlige folk, men at det er stor forskjell mellom strømforbruk i husholdninger og private bedrifter.
– Næringslivet forbruker strøm for å tjene penger. Det er bra det, for det gir sysselsetting og verdiskaping, men det er ikke urimelig å kreve at de som tjener penger på fellesskapets ressurser betaler det ressursene er verdt. Det betyr ikke at ikke fellesskapet skal stille opp for det næringslivet som sliter, men generell næringslivsubsidie er dårlig fordelingspolitikk, sier Bildøy.
– Feil medisin
Bildøy mener dette er feil medisin mot høye strømpriser.
– Det er uforståelig at svekking av velferdsstaten til fordel for privat kapital har blitt den eneste akseptable løsningen for enkelte som hevder å representere venstresiden. Det er på tide å komme seg ut av blindsporet som handler om krafteksport, kraftmarked eller utvekslingskabler. La oss heller diskutere hvordan vi best kan fordele de verdiene vi eier i fellesskap, og hvordan vi kan sikre konkurransedyktig industri og næringsliv ved å sørge for at vi også i fremtiden beholder vår viktigste konkurransefordel: Kraftoverskuddet vårt, sa Bildøy.
Han mener Norge trenger en politikk for mer energisparing, og et system som gjør det lønnsomt for offentlig eide kraftselskaper å investere i ny fornybar kraft og nett.
– Det kan både gi oss konkurransedyktige strømpriser, nye arbeidsplasser og kutt i klimagassutslipp, samtidig som det bidrar til å finansiere vår felles velferd.
Vil ha lavere priser
Men ikke alle delegatene på landsmøtet er enige i Bildøys kritikk av Industriaksjonen og den politiske streiken.
Flere gikk på talerstolen og framsnakket priskutt.
Klubben i Bravida Oslo gikk ut i politisk streik i to timer torsdag ettermiddag.
Klubbleder Knut Richard Slettebø redegjorde fra talerstolen for hvorfor han og klubben støttet streiken og kravene om lavere strømpriser.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie