NHO Elektro fikk ikke komme på kakefest
Opprinnelig var NHO Elektro invitert til kakefest etter et «historisk» gjennomslag i høst. Den invitasjonen ble trukket tilbake.
Andreas van den Heuvel fra LO Juridiske fikk æren av å ta den første biten. . Bak står Steffen Bjørkavåg Olsen fra forhandlingsavdelingen til EL og IT.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Etter at LO-leder Peggy Hessen Følsvik mandag avbrøt alt samarbeid med NHO framover, har EL og IT tilbakekalt kakeinvitasjonen til NHO Elektro.
EL og IT-leder Geir Ove Kulseth medgir at komplikasjonene mellom moderorganisasjonene også gir komplikasjoner mellom underorganisasjoner som EL og IT og NHO Elektro.
– Dette er en svært alvorlig situasjon som får konsekvenser for hvordan vi forholder oss til arbeidsgiverne. Vi stiller oss fullt og helt bak Peggy og ledelsen i LO, og har allerede avlyst to seanser med NHO Elektro. I praksis forholder vi oss som i en streikesituasjon, bortsett fra at vi fortsetter med tvistemøter, tarifforhandlinger og oppfølging av oppsigelsessaker også videre, sier han til Nettverk.
NHO Elektro-direktør Ove Guttormsen har følgende kommentar til samarbeidet mellom dem og EL og IT:
– Vi synes det er synd at også EL og IT Forbundet bryter samarbeidet med NHO Elektro. Vi har samarbeidet godt med EL og IT Forbundet om mange viktige saker for både arbeidstakere og arbeidsgivere, og det ønsker vi å fortsette med. NHO Elektro er klar til å gjenoppta samarbeidet når EL og IT Forbundet ønsker.
Jubelstemning i høst
Tidligere i år skrev EL og IT og NHO Elektro felles brev til det som heter Tariffnemnda.
Nemnda har makt til å bestemme at gitte deler av arbeidsavtaler i enkeltbransjer, slik som elektrikernes fellesavtale (Landsoverenskomst for elektrofag, «LOK»), skal gjelde for alle arbeidstakere avtalen omfatter. Uavhengig av om bedriften er involvert i NHO og har tariffavtale eller ei.
Minstelønna i LOK er for eksempel universelt gjeldende for alle elektrikerbedrifter, og slik har det vært siden Tariffnemndas godkjente en søknad fra EL og IT i 2015.
I årets brev argumenterte partene for at det nå er behov for at også LOK-avtalens bestemmelser for ordinær arbeidstid og overtid/skiftarbeid skal gjøres gjeldende for alle landets elektrikere.
Det er godkjenningen av denne søknaden overfor Tariffnemnda i høst som har skapt jubelstemning hos EL og IT.
Ifølge forbundet kan mange øke lønna si betydelig fordi det jobbes en god del overtid i bransjen. De kaller det historisk.
– Vi har nådd en milepæl i kampen for et seriøst arbeidsliv. Denne historiske utvidelsen av allmenngjøringen for elektrofagene innebærer en ordentlig styrking av lønns- og arbeidsvilkårene til flere tusen arbeidstakere. Dette er også positivt for elektro-bedriftene som driver seriøst i det norske markedet, sa EL og IT-leder Geir Ove Kulseth.
Mens advokat og direktør for arbeidsliv i NHO Elektro, Cathrine Aspestrand, sa følgende i en melding:
– Like konkurransevilkår er en forutsetning for et seriøst arbeidsliv. En utvidet allmenngjøring bidrar til å gjøre det mindre attraktivt å drive useriøst. For NHO Elektros medlemmer er dette godt nytt og noe vi har ønsket.
Siden 2015
EL og IT Forbundet og LO søkte først om allmenngjøring, som slikt heter, sentralt for elektrikere i 2014.
Det gjorde de etter å ha observert bedrifter i det norske markedet spekulere i å vinne oppdrag ved å tilby lavere pris som de klarte ved å gi sine elektrikere dårligere arbeidsvilkår enn normalen.
NHO Elektro stilte seg skeptisk i innspillsrunden på den tiden. Et slikt vedtak måtte i så fall gjelder kun for arbeidsplasser på land, mente NHO Elektro (som da het Nelfo).
Søknaden fra EL og IT ble først godkjent av Tariffnemnda i starten av 2015. De valgte å allmenngjøre minstelønn og kompensasjon for gitte typer skiftarbeid, samt bestemmelser for dekning av reise/kost/losji-utgifter.
Denne ordningen har blitt videreført med oppdaterte satser hver gang elektrikerens tariffavtale har justert lønn i forbindelse med tariffoppgjør.
I årets tariffoppgjør måtte EL og IT og NHO Elektro ha hjelp av Riksmekleren.
I resultatet fra meklingen kom det inn en anmerkning om at de to er enige om at de felles skulle ta kontakt med Tariffnemnda for å få utvidet allmenngjøringen til også å dekke tariffavtales bestemmelser for «Ordinær arbeidstid» og «Overtid og skiftarbeid».
2-3000 elektrikere
Elektriker-avtalen (LOK) kan her by på 37,5 timersuke, sammenlignet med arbeidsmiljølovens 40. Samt 50 og 100-prosents overtidssatser, sammenlignet med arbeidsmiljølovens 40-prosent.
I forbindelse med kakeskjæringen mandag, påpekte forbundssekretær Steffen Bjørkavåg Olsen fra EL og ITs forhandlingsavdeling at vedtaket vil ha stor påvirkning for enkeltpersoner og for bransjen.
- Siden vi fikk allmenngjort LOK-en for hele landet for cirka ti år siden så er dette den største utvidelsen vi har fått til. Vi har regnet med at de som har gått på allmengjorte minstesatser er mellom 2-3000 i brasjen. Det er ganske mange mennesker, sier han.
Deres beregninger er at det kan være snakk om 40-50.000 i økt inntekt for dem det er snakk om. Samtidig er det også bra for hele bransjen, mener han.
- En viktig del av forbundets strategi er kampen for det seriøse arbeidsliv. Hvis man stopper de useriøse, de som lønner lavt, så blir det jo bedre vilkår for de som har de mer seriøse bedriftene.
Tidligere her og der
I historiens sus skal det også legges til at EL og IT på starten av 2000-tallet hadde stedspesifikke allmenngjøringsvedtak gjeldende.
Først for elektrofagarbeidere ved syv spesifikke petroleumsanlegg på land (2004-2010).
I 2005 kom det på plass et allmenngjøringsvedtak for byggeplasser Osloregionen (bygningsarbeidere og elektrofagarbeidere), som ble trukket tilbake i 2010.
EL og IT søkte om allmenngjøring for hele landet i 2008, denne søknaden ble ikke godkjent.
Andre bransjer der det for tiden praktiseres allmenngjøring er skips- og verftsindustrien, persontransport med turbil, fiskeindustrien, jordbruk og gartneri, bygg, renhold, godstransport på vei samt overnatting, servering og catering.
Les også: Ni bransjer får ny og økt minstelønn
IA-forhandlinger i stå
Og fra allmenngjøring og over til kjernen i konflikten mellom LO og NHO handler den om forhandlingene om avtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA).
Den har eksistert i 23 år, men har i år forårsaket splid mellom de to ellers konstruktivt forhandlingsorienterte organisasjonene som som hovedregel til slutt pleier å bli enige om saker og ting.
Men etter at NHO sådde tvil om videre fredning av sykelønn har LO steilet.
Og selve forhandlingene har gått helt i stå. LO-leder Peggy Hessen Følsvik føler LO er blitt satt på gangen mens NHO har snik-forhandlet videre med andre arbeidstakerorganisasjoner.
Hun reagerer også blant annet på NHOs oppførsel under forhandlingene og lekkasjer fra forhandlingsrommet.
NHO-leder Ole Erik Almlid har på sin side sagt til Frifagbevegelse at han ikke kjenner seg igjen i påstandene. NHO står klare til å gjenoppta samarbeidet, ifølge Almlid.