JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeid for seriøs bygg- og anleggsnæring

Oslo-byrådet trapper opp pengestøtten til Fair Play Bygg for kampen mot kjeltringer i byggnæringen

De pengene kommer godt med, sier daglig leder Lars Mamen. Men kommunen vil også sette av én million kroner til innvortes bruk nå som «Oslomodellen» skal utvides.
OSLO: Oslo kommune og Fair Play Bygg besøker byggeprosjektet ny brannstasjon hvor alt synes å være på stell. F.v. Mari Haave Sveen (Oslobygg KF), Lars Mamen (Fair Play Bygg), Einar Wilhelmsen (finansbyråd Oslo) og Harald Hansen (Fair Play Bygg).

OSLO: Oslo kommune og Fair Play Bygg besøker byggeprosjektet ny brannstasjon hvor alt synes å være på stell. F.v. Mari Haave Sveen (Oslobygg KF), Lars Mamen (Fair Play Bygg), Einar Wilhelmsen (finansbyråd Oslo) og Harald Hansen (Fair Play Bygg).

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Fair Play har avdekket mange lovbrudd i bygg- og anlegg siden starten.

Oslo-byrådet innstiller nå på at Fair Play Bygg – Oslo og omegn skal få 650.000 kroner i bevilgninger til neste år. Det er en videreføring av 2021-tilskuddet, og en betydelig opptrapping fra tidligere års bevilgninger.

– Det kommer veldig godt med. Selv om det har vært et spesielt år, har det ikke vært noen nedgang med saker inn til oss. Det har vært et skifte i typen saker. Det har vist seg at selv om grensen er stengt, har det vært behov for prosjektet vårt, sier Lars Mamen, leder av organisasjonen.

Han legger til at det jo kan hende kommunen får tilbake en mye av pengesummen i form av skatteinntekter fra arbeidsgivere som har blitt tatt på fersk gjerning i snusk og som nå har fått storregning fra innkrevingsetaten.

Trusselvurdering fra Skatteetaten: Kriminelle aktører vil utnytte situasjonen etter korona

Høna og egget

Mamen mener pengene kommer godt med når organisasjonen som arbeider for en seriøs bygg- og anleggsnæring skal forsøke å nå ut til flere av arbeidstakerne som er berørt av arbeidslivets skyggesider.

– Det er hele nøkkelen. Får vi ut god informasjon til dem, så er det sånn at ingen egentlig vil jobbe utrygt og svart i en bedrift og tjene dårlig, hvis de heller kan jobbe i en god bedrift, ha god inntekt og tjene hvitt. Det er da ingen som ønsker seg til de kriminelle bedriftene, de går heller til de seriøse. Og det er heller ikke mulig å drive arbeidslivskriminalitet uten å utnytte arbeidstakere, så dette henger sammen, sier Mamen.

– Hvis vi når ut til arbeidstakerne med god informasjon vil vi redusere kapasiteten til de kriminelle arbeidsgiverne, sier Mamen, som legger til at de også vil gå ut med god informasjon til beslutningstakere og innkjøpere hos profesjonelle og private byggherrer.

Hans kollega Harald Hansen legger til at et såpass høyt beløp i bevilgning også sender et klart signal om kommunens holdning til ryddighet, samtidig som det styrker troverdigheten til Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Bakgrunn: Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene forklart

Egenmedisinering

Finansbyråd Einar Wilhelmsen mener Fair Play Bygg er til god hjelp i kommunen. I noen år har kommunen praktisert og videreutviklet «Oslomodellen», med noen fastsatte «seriøsitetskrav» i anbud for kommunale byggprosjekter i hovedstaden.

Det har fungert godt, men det betyr ikke at de useriøse arbeidsgiverne har forlatt byen.

– Det er ikke sikkert de uønskede elementene har blitt borte. Kanskje de har flyttet seg til et annet sted som ikke vi ser, og til andre oppdragsgivere enn Oslo kommune. Da trenger vi aktører som Fair Play Bygg som kan være med å holde oversikt over det, sier han.

Wilhelmsen varsler at byrådet også ønsker å sette av en stor slump penger for å følge opp Oslomodellen i hele kommunen: én million kroner. Pengene skal blant annet gå til kontrollvirksomhet og opplæring.

– Vi skal styrke vår egen oppfølging, sier Wilhelmsen.

Samler byggfaget

Wilhelmsen påpeker at Oslo kommune har over 50.000 ansatte og bestiller for 29 milliarder kroner årlig. Da er det viktig med god opplæring, påpeker han, særlig hos dem som gjør anskaffelser og møter markedet. Det blir enda mer viktig når kommunen nå jobber med å utvide modellen til flere bransjer, ifølge Wilhelmsen.

Kommunen vil også samle sin byggkompetanse i Oslobygg KF, for å få et sterkere fagmiljø med flere folk og mer helhetlig oppfølging av Oslomodellen i alle Oslos byggeprosjekter. Det er kommet på plass en egen fagsjef for arbeidslivsseriøsitet Oslo Bygg, Mari Haave Sveen.

Oslobygg skal jobbe forebyggende mot arbeidslivskriminalitet, men også jobbe for et seriøst arbeidsliv med lærlinger, fagarbeidere, inkludering og mangfold, separate garderober for kvinner og menn med mer, i samarbeid med leverandørene, oppsummerer hun.

Katt og mus-lek

Oslomodellen har helt klart hatt en effekt, mener Mamen. De ser at mange useriøse selskaper holder seg unna det offentlige markedet og heller går mot privatmarkedet. Men det har også ført til at skurkete selskaper har skjerpet seg, og simpelt hen blitt flinkere til å svindle, advarer Mamen.

– Rett og slett at de greier å lage så gode systemer at de ikke blir avslørt av vanlige kontroller med innsyn i arbeidskontrakter, timelister og lønnsslipper, der det er et annet skyggesystem bak. Å avdekke dét krever at du har direkte kontakt med folka som jobber i bedriften, og det er ikke alltid så lett for en kontrolletat som kommer med vester på byggeplassen å få den tilliten sier han.

– Der kommer vi inn, for vi får direkte kontakt med arbeidstakerne, som er den beste kilden til informasjon. Det er en god etterretning som gjør at kommunen også kan gjøre bedre kontroller ute.

Mamen mener det nok sitter langt inne for en arbeidstaker å varsle om dårlige forhold, og derfor sørger også Fair Play Bygg for å følge opp varslene ved å gi bistand til varsleren som kanskje sitter i saksa og som løper stor risiko ved å varsle.

– Når de sender inn varsler går vi inn i saken og kommer med råd til dem. De sitter i en utsatt posisjon. At noen leser varslet, skjønner det og lytter til deg og gir deg personlige råd, gir trygghet til å dele annen informasjon, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse