SVARTE UTSIKTER: Skatteetaten mener vi vil få se mer arbeidslivskriminalitet når samfunnet normaliseres etter pandemien.
Colourbox.com
Arbeidslivskriminalitet:
Ny trusselvurdering fra Skatteetaten: Kriminelle aktører vil utnytte situasjonen etter korona
Skatteetaten tror at kriminelle nettverk vil utnytte økt digitalisering til nye angrep på skattesystemet.
torgny@lomeida.no
I en trusselvurdering fastslår etterretningsseksjonen i Skatteetaten at det er meget sannsynlig at Norge står overfor mer arbeidslivskriminalitet når samfunnet normaliseres etter pandemien.
De nordiske landene har vist seg å klare seg godt under kriser. Norsk økonomi er i vekst og vil komme greit ut økonomisk ut av pandemien.
Samtidig er det 15 millioner arbeidsledige i EU. Norge mangler 45.000 arbeidstakere. Det er stor mangel på arbeidskraft innen helse, pleie og omsorg, industri, bygg og anlegg.
Fikk du med deg denne? Politikere er rystet av kranfører Rafals historie. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene
Utnytter utlendinger
«Lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn er spesielt rammet av denne krisen, og blir i større grad langtidsarbeidsledige og faller utenfor arbeidslivet. Utenlandsk arbeidskraft har stått for 30 prosent av den reduserte sysselsettingen i Norge det siste året», skriver etaten.
Det er observert kriminelle som utnytter utenlandske arbeidstakere, spesielt øst-europeiske, i flere arbeidslivskriminalitetsutsatte bransjer.
Det er store lønnsforskjeller i Europa. Mens medianinntekten i Norge er på 39.000 euro i året, ligger tilsvarende inntekt i Polen og Litauen på 6.500 euro.
Jo verre økonomiske og sosiale forhold de utenlandske arbeidstakerne reiser fra, jo mer sårbare vil de være for utnyttelse i Norge.
Det er avdekket mange falske arbeidskontrakter som skal gi grunnlag for arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.
Skatteetaten.no: Her kan du lese hele rapporten
Mangel på arbeidskraft
Skatteetaten skriver at det er meget sannsynlig mangel på arbeidskraft i flere bransjer som er utsatt for arbeidslivskriminalitet, spesielt bygg- og anleggsvirksomhet, industri, bil, restaurant og overnatting, og særlig vil øst-europeisk arbeidskraft utnyttes innen disse.
Arbeidere som pendler eller jobber rotasjon står i betydelig større fare for å bli grovt utnyttet av kriminelle, enn de som er bosatt fast i Norge.
Skatteetaten tror at det er meget sannsynlig at det vil være betydelig bruk av falsk dokumentasjon i tiden fremover. Falsk dokumentasjon kan være arbeidskontrakter, reise-dokumenter, koronatester, koronasertifikat og leiekontrakter.
Arbeidsoppdrag via app: Ny rapport om delingsøkonomi får varsellampene til å lyse hos Skattetaten
Lagrer feilaktige opplysninger
Skatteetaten frykter at falsk dokumentasjon kan gjøre at feilaktige opplysninger blir lagret i etatens registre, og danne grunnlaget for feilaktige konklusjoner seinere.
Arbeidslivskriminaliteten er en del av et større kriminalitetsbilde. Spørsmålsstillingen etterretningsseksjonen i Skatteetaten vil ha svar på er: «Hvilke alvorlige kriminalitetstrusler vil Skatteetaten stå overfor ved en normalisering med økt beredskap?»
Svaret de gir for det store bildet, er at kriminaliteten Skatteetaten står overfor har endret seg. Kriminelle vil i større grad bruke digitale rom og digitale løsninger for å utøve kriminaliteten.
Skattetaten forventer en økning i kriminalitet over landegrensene, både fra nordmenn i utlandet og utenlandske borgere.
A-krim i byggebransjen: Mest kriminalitet rettet mot privatmarkedet, ifølge ny rapport
Utnytter kriser
«Den mest alvorlige kriminaliteten er systematisert, nettverksbasert, grensekryssende og aktørene er ofte multikriminelle, hvor kriminelle organisatorer benytter kapasiteter i nettverket og tilretteleggere til å øke profittpotensialet. Bruk av stråmenn eller kriminelle som er i besittelse av andres BankID forventes å øke, og er en utfordring», heter det i rapporten.
Tidligere internasjonale erfaringer viser at både finanskrisa og ebola-utbruddet førte til at kriminelle bakmenn, det rapporten omtaler som tilretteleggere, har utnyttet krisa til å øke sin aktivitet.
Kampen mot arbeidslivskriminalitet: Slutt på gratis innsyn i konkurser
Manipulasjon
I rapporten skriver Skatteetaten også om digitale trusler mot vårt skattesystem. De trekker fram tre forhold:
For det første manipulasjon av systemet for å få utbetalt penger fra Skatteetaten. Et eksempel på dette er manipulasjon av systemet for merverdiavgift. Der de kriminelle ved å manipulere får refusjon av merverdiavgift som de ikke har krav på.
For det andre å bruke de digitale systemene i virksomheten til å produsere falske opplysninger, som for eksempel kan bety skjult omsetning og lønn som dermed ikke skattelegges.
Angrep på skattesystemet
For det tredje tror Skatteetaten at «kriminelle digitale økosystemer jobber med formål å angripe skattesystemene og skattefundamentet.
Slike systemer er sett innenfor kriminalitet knyttet til merverdiavgift og kriminalitet rettet mot velferdssystemet.
Etterretningsseksjonen tror at kriminelle studerer etatens implementering av digitale løsninger. Med den kunnskapen vil de angripe skattefundamentet og skattesystemet.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Liv Tørres er leder av internasjonal avdeling i LO,
Jan-Erik Østlie
Russisk LO får ikke komme på LO-kongressen
Jan-Erik Østlie