JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røde Kors er med på DSBs versjon av NATO-øvelsen «Trident Juncture»

Like etter at NATO avsluttet Trident Juncture, gikk Røde Kors og flere andre i gang med den ikke-militære fortsettelsen.
OPERASJONSROM: Her skal Røde Kors koordinere kriser. I dag starter en lengre øvelse på dette arbeidet. Røde Kors Trondheim er med på video.

OPERASJONSROM: Her skal Røde Kors koordinere kriser. I dag starter en lengre øvelse på dette arbeidet. Røde Kors Trondheim er med på video.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Scenarioet Røde Kors og flere andre aktører øver på, bygger videre på NATOs øvelse, så det er snakk om en krigssituasjon. Røde Kors' president Robert Mood og beredskapsminister Tor Mikkel Wara var til stede for å markere at øvelsen settes i gang, sammen med TV2, Radio Norge og Nettverk, for øvrig i Røde Kors' splitter nye operasjonsrom.

Rundt et bord sitter en gjeng Røde Kors-ansatte. På veggen på en siden er deler av øvelsens mål skrevet ned. På andre veggen henger en TV-skjerm der Røde Kors' lokallag i Trondheim er med på videokonferanse. Det er omtrent slik øvelsen skal foregå. Det første de skal gjøre er å sette sin egen kriseorganisasjon og sette seg inn i scenarioet, før de vurderer hvilke tiltak de kan treffe for å legge til rett for best mulig humanitær aktivitet rundt om i Norge, via hjelpekorps og 40.000 frivillige har organisasjonen mulighet til å mobilisere stort.

Større øvelse

Beredskapsleder i Røde Kors, Anders Thorheim, forklarer at det er snakk om en «skrivebordsøvelse» der de driller sin rolle som en nasjonal forening som skal arbeide mot egne distriktskontor. Etater, departementer og fylkesmenn er også med på øvelsen.

– Vi er del av en større øvelse av totalforsvaret, som ledes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier Thorheim.

– Det vi skal øve på er å legge best mulig til rette for lokal aktivitet med korpsa der ute og de frivillige som gjennomfører aktivitetene. Vi skal legge til rette for dette gjennom dialog med myndigheter, god informasjonsflyt og å gi de frivillige verktøyene de trenger, fortsetter han.

– Vi kan trene så mye vi vil på taktisk og operasjonelt nivå, men det er først når vi kommer sammen med våre samvirkeaktører at vi kan sette sammen puslespillet og få en helhet i hvordan vi kan håndtere hendelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL STEDE: Beredskapsminister Tor Mikkel Wara (midten), Røde Kors-presiden Robert Mood (høyre) og beredskapsleder Anders Thorheim (til venstre for kameraet).

TIL STEDE: Beredskapsminister Tor Mikkel Wara (midten), Røde Kors-presiden Robert Mood (høyre) og beredskapsleder Anders Thorheim (til venstre for kameraet).

Leif Martin Kirknes

Walkie talkie en mulighet

Thorheim ser på Røde Kors' hovedkontor som et verktøy som sørger for at frivilligheten fungerer. For norske myndigheter er de en støtteaktør i fredstid, men også i krigstid. Thorheim understreker at de i tillegg til å støtte myndighetene der de ikke når til, skal opptre som en uhavhengig og uparktisk, selvdreven nøytral aktør.

– Er det flere aktører med i øvelsen? Telenor kan jo for eksempel tenkes å være sentral med tanke på telekommunikasjon i en krigssituasjon?

– Ja, det er flere sivile kommersielle aktører med, samt relevante kommunikasjonsmyndigheter. Det er naturlig i en krigssituasjon å se hvordan infrastrukturen fungerer i en slik situasjon og hvordan vi kan tilrettelegge så vi likevel kan kommunisere.

– Dere har vel kanskje noen walkie talkier liggende i kjelleren?

– Ja, vi har mange alternative systemer, sier Thorheim.

Totalforsvar

Justis-, beredskaps- og integreringsminister Wara synes beredskapsrollen han har kanskje ofte havner litt på sidelinja, og mener det er synd. Han mener frivillige organisasjoner utgjør en viktig del av totalforsvaret, og mener penger investert i slike organisasjoner gir mye for pengene.

Wara har akkurat startet en kampanje som går ut på at nordmenn må forberede seg på å være selvberga i noen dager hvis en krise oppstår. Det er ikke sikkert myndighetene har ressurser til å rykke ut, og Røde Kors gjør kanskje også ting med høyere prioritet.

– Før hadde vi blant annet den kalde krigen i bakhodet, og folk var kanskje litt mer mentalt forebredt. Det vi ser for oss som krisesituasjon, er at flere ting skjer på likt. En ting er krigsspill som dette, men det kan også bli skogbrann, komme oversvømmelser eller strømbrudd på grunn av klimaendringer. Da må vi lære oss å prioritere ressurser, for vi klarer ikke dekke alt, sier Wara.

Sammensatt

– Jeg er glad for innsatsen Røde Kors gjør i det daglige, men setter også pris på ambisjonene om å engasjere seg i situasjoner der mange ting skjer på en gang. Staten kan hjelpe noen, Røde Kors kan hjelpe flere og naboer kan hjelpe hverandre, sier Wara.

Røde Kors-president Mood nikker, og minnes eldre som blir transportert vekk i grabben på en traktor under en nylig flom.

– Det klassiske scenarioet der to militære styrker kjøres mot hverandre og slåss, hører fortiden til. Minst like aktuelt er en situasjon der det blir gradvis usikkerhet og så en krise her og en hendelse der. Det blir uoversiktelig. Da må det helhetlige bildet fungere sammen, og de frivillige være på plass, sier han.

– Det gjelder å satse på en god koordinering, så vi får rett ressurs på rett sted til rett tid i samarbeid med andre aktører, sier Mood, som også trekker frem skogbrannen i Sverige som eksempel på koordinert samarbeid.

FIKK GAVE: Tor Mikkel Wara fikk førstehjelpsustyr av Røde Kors.

FIKK GAVE: Tor Mikkel Wara fikk førstehjelpsustyr av Røde Kors.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse