Ole Magnus Theisen og kollega Lauren Celeste Burger fra Arbeidstilsynet jobber med «teknostress» for tiden . De fortalte om dette og sin Utsikt-rapport om framtidens arbeidsliv på EL og ITs sentrale arbeidslivskonferanse denne uka.
Leif Martin Kirknes
Kunstig intelligens
Teknologi gir stress i arbeidsmiljøet. Nå tar Arbeidstilsynet tak
«Teknostress» kan føre til demotiverte ansatte og sykemeldinger. Nå vil Arbeidstilsynet følge ekstra med på fenomenet.
leif.kirknes@lomedia.no
Har du hørt om «teknostress»? Med kunstig intelligens her, apper der, sosiale medier både her og der og det ene med det andre, er dette et begrep som sies å være på framvekst.
– Kort fortalt omfatter det enhver negativ effekt på menneskers holdning, tanker, atferd og psykologi som direkte eller indirekte er forårsaket av teknologi, sier Lauren Celeste Burger fra Arbeidstilsynet.
Hun forteller at også Arbeidstilsynet virkelig har fått øynene opp for dette fenomenet og ser at teknostress blir stadig mer utbredt. Derfor vil de framover følge med på dette i tillegg til psykososialt arbeidsmiljø generelt.
Interessert i mer teknologi? Eksperter tror ikke kunstig intelligens vil ta jobben din
Folk som ikke henger med
– Hva kan utløse teknostress?
– Det kan gå på at de som er litt eldre på arbeidsplassen føler at de ikke har gode nok forutsetninger for å henge med når det gjelder å stadig oppdatere seg på ny teknologi og digitale løsninger. Det kan også gå på involvering av de ansatte når det gjelder å ta i bruk nye verktøy på en arbeidsplass, eventuelt også kunstig intelligens.
Burger sier det foregår en del forskning på området.
– Det jeg vet det forskes mye på, er hva det kan ha å si på det psykososiale på en arbeidsplass hvis de ansatte føler at de ikke er med på å bestemme retningen, sier hun.
Tilsynet regner med at teknostress kan være økende, men legger til at det finnes måter å roe ned hastigheten på dette.
– Det kommer veldig an på hvordan arbeidsplasser ivaretar arbeidstakerne, regelverket som er på plass og hvordan vi som tilsynsmyndighet veileder og formidler kunnskap om det, sier Burger.
Finnes allerede beskyttelseslover
Det kan være omfattende regelendringer på gang på området i nærmeste framtid. Fra før er arbeidstakere, som ellers i livet, beskyttet av blant annet personvernlovgivninger, som legger noen føringer for hvordan arbeidsgiver kan ta i bruk eksempelvis kunstig intelligens.
– Det har for eksempel vært bekymringer rundt hvordan arbeidsgiver kan bruke kunstig intelligens til å måle prestasjoner hos de ansatte eller overvåking. Men det er mye beskyttelse i lovverket og da er det blant annet Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet som har ansvar for å se til at disse lovene blir fulgt, sier Burger.
– Hva kan bli konsekvensene av å bli teknostressa?
– Det kan sikkert være mye, men jeg tenker for eksempel utbrenthet. Det kan føre til at flere blir sykemeldt eller at de føler at de faller utenfor hvis det stilles stadig strengere krav til teknologisk kompetanse framover når folk flest har en utdanning i bunn som ikke går veldig mye på det teknologiske.
Mye lest: Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Medvirkning kan lindre stresset
– Hva kan man gjøre for å håndtere teknostress i dag; som arbeidstaker, arbeidsgiver og som Arbeidstilsyn?
– Det er et stort spørsmål, men arbeidstakere kan ta kontakt med Arbeidstilsynet anonymt hvis de føler det blir krevende på jobben, det stilles urimelige krav eller mangler involvering og så videre. Eller du kan bruke verneombud og tillitsvalgt, sier Burger, og legger til:
– Arbeidstilsynet har et stort ansvar her. Arbeidsgiver er forpliktet til å involvere de ansatte, og alle krav som stilles skal være innenfor regelverkets rammer. Det vi prøver å minne arbeidsgivere om, er at det også lønner seg. Ansatte som føler seg sett og opplever autonomi i jobben har mye større sannsynlighet for ikke å bli sykemeldt, yte bedre jobb, jobbe mer effektivt. Så det lønner seg også for arbeidsgiver å følge opp dette ansvaret.
Medvirkning rundt digitale løsninger er for øvrig også nevnt i hovedavtalen mellom LO og NHO.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø