JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstig intelligens

Teknologi gir stress i arbeidsmiljøet. Nå tar Arbeidstilsynet tak

«Teknostress» kan føre til demotiverte ansatte og sykemeldinger. Nå vil Arbeidstilsynet følge ekstra med på fenomenet.
Ole Magnus Theisen og kollega Lauren Celeste Burger fra Arbeidstilsynet jobber med «teknostress» for tiden . De fortalte om dette og sin Utsikt-rapport om framtidens arbeidsliv på EL og ITs sentrale arbeidslivskonferanse denne uka.

Ole Magnus Theisen og kollega Lauren Celeste Burger fra Arbeidstilsynet jobber med «teknostress» for tiden . De fortalte om dette og sin Utsikt-rapport om framtidens arbeidsliv på EL og ITs sentrale arbeidslivskonferanse denne uka.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Har du hørt om «teknostress»? Med kunstig intelligens her, apper der, sosiale medier både her og der og det ene med det andre, er dette et begrep som sies å være på framvekst.

– Kort fortalt omfatter det enhver negativ effekt på menneskers holdning, tanker, atferd og psykologi som direkte eller indirekte er forårsaket av teknologi, sier Lauren Celeste Burger fra Arbeidstilsynet.

Hun forteller at også Arbeidstilsynet virkelig har fått øynene opp for dette fenomenet og ser at teknostress blir stadig mer utbredt. Derfor vil de framover følge med på dette i tillegg til psykososialt arbeidsmiljø generelt.

Interessert i mer teknologi? Eksperter tror ikke kunstig intelligens vil ta jobben din

Folk som ikke henger med

– Hva kan utløse teknostress?

– Det kan gå på at de som er litt eldre på arbeidsplassen føler at de ikke har gode nok forutsetninger for å henge med når det gjelder å stadig oppdatere seg på ny teknologi og digitale løsninger. Det kan også gå på involvering av de ansatte når det gjelder å ta i bruk nye verktøy på en arbeidsplass, eventuelt også kunstig intelligens.

Burger sier det foregår en del forskning på området.

– Det jeg vet det forskes mye på, er hva det kan ha å si på det psykososiale på en arbeidsplass hvis de ansatte føler at de ikke er med på å bestemme retningen, sier hun.

Tilsynet regner med at teknostress kan være økende, men legger til at det finnes måter å roe ned hastigheten på dette.

– Det kommer veldig an på hvordan arbeidsplasser ivaretar arbeidstakerne, regelverket som er på plass og hvordan vi som tilsynsmyndighet veileder og formidler kunnskap om det, sier Burger.

Finnes allerede beskyttelseslover

Det kan være omfattende regelendringer på gang på området i nærmeste framtid. Fra før er arbeidstakere, som ellers i livet, beskyttet av blant annet personvernlovgivninger, som legger noen føringer for hvordan arbeidsgiver kan ta i bruk eksempelvis kunstig intelligens.

– Det har for eksempel vært bekymringer rundt hvordan arbeidsgiver kan bruke kunstig intelligens til å måle prestasjoner hos de ansatte eller overvåking. Men det er mye beskyttelse i lovverket og da er det blant annet Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet som har ansvar for å se til at disse lovene blir fulgt, sier Burger.

– Hva kan bli konsekvensene av å bli teknostressa?

– Det kan sikkert være mye, men jeg tenker for eksempel utbrenthet. Det kan føre til at flere blir sykemeldt eller at de føler at de faller utenfor hvis det stilles stadig strengere krav til teknologisk kompetanse framover når folk flest har en utdanning i bunn som ikke går veldig mye på det teknologiske.

Mye lest: Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Medvirkning kan lindre stresset

– Hva kan man gjøre for å håndtere teknostress i dag; som arbeidstaker, arbeidsgiver og som Arbeidstilsyn?

– Det er et stort spørsmål, men arbeidstakere kan ta kontakt med Arbeidstilsynet anonymt hvis de føler det blir krevende på jobben, det stilles urimelige krav eller mangler involvering og så videre. Eller du kan bruke verneombud og tillitsvalgt, sier Burger, og legger til:

– Arbeidstilsynet har et stort ansvar her. Arbeidsgiver er forpliktet til å involvere de ansatte, og alle krav som stilles skal være innenfor regelverkets rammer. Det vi prøver å minne arbeidsgivere om, er at det også lønner seg. Ansatte som føler seg sett og opplever autonomi i jobben har mye større sannsynlighet for ikke å bli sykemeldt, yte bedre jobb, jobbe mer effektivt. Så det lønner seg også for arbeidsgiver å følge opp dette ansvaret.

Medvirkning rundt digitale løsninger er for øvrig også nevnt i hovedavtalen mellom LO og NHO.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse