Heis-konflikten løst:
Tillitsvalgte får tilbake jobben i Schindler
Alexander Jordnes får tilbake jobben i heisselskapet Schindler. Partene er enige om å legge konflikten bak seg.
Klubbleder i Schindler, Alexander Jordnes.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Fantastisk deilig, sier klubbleder Alexander Jordnes, som fikk avskjed i selskapet i november, etter langvarig konflikt med ledelsen. På mandag skal han på jobb igjen, drøye to måneder etter at han mottok oppsigelsen.
Fagforeningen og ledelsen i heisselskapet Schindler kom tidligere denne uka til enighet om en avtale som gir både Jordnes og klubbleder i FLT-klubben jobbene tilbake.
I tillegg er det enighet om å oppdatere dataprogrammet Fieldlink slik at montørene er trygge på at verktøyet de bruker ute på jobb også reflekterer faktisk arbeid.
Striden rundt oppgradering av dette dataprogrammet var en av årsakene til at konflikten oppsto i mai i fjor.
I et innlegg på sin egen Facebook-side takker Jordnes for støtten han har fått.
– Tusen takk til alle som har støttet; med penger til vårt kampfond, med skriverier i forskjellige foraer og medier, appeller, invitasjoner til medlemsmøter i forskjellige klubber og foreninger, i ånden, alle telefoner og SMSer, til medlemmene i Schindlerklubben og alle medlemmer i HMF, skriver klubblederen.
Bakgrunn: Konflikten mellom heismontørene og heisselskapet Schindler tilspisser seg
Avtale om innleie
Det er også enighet om å få på plass en avtale om å regulere innleie og bruk av midlertidige ansettelser.
Og ikke minst er partene enige om å legge konflikten bak seg og bidra til økt produktivitet i tiden framover.
Sparkingen av Alexander Jordnes har fått stor oppmerksomhet i fagbevegelsen og støtteerklæringene har strømmet inn fra mange kanter i ukene som er gått etter oppsigelsen.
Heismontørenes Fagforening (HMF) økte blant annet medlemskontingenten for å sikre Jordnes og familien økonomisk.
Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT) bevilget før jul 300.000 kroner i økonomisk støtte til HMF.
I tiden etter oppsigelsen har Jordnes, som også er nestleder i fagforeningen, møtt på jobb på fagforeningskontoret.
Mer bakgrunn: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander - kollegene lover kamp
– Gode og konstruktive samtaler
Administrerende direktør i Schindler Heis AS, Harald Torsøe, er også godt fornøyd med at det er blitt en løsning på konflikten.
– I Schindler har vi en lang tradisjon med å samarbeide godt med fagforeningene. Vårt samarbeid skal være tuftet på god, saklig dialog og stor takhøyde. Jeg vil takke representantene for Heismontørklubben for gode og konstruktive samtaler, som har resultert i at vi har blitt enige om å legge tidligere konflikter bak oss og konsentrere oss om å jobbe sammen til det beste for våre kunder, alle ansatte og bedriften. For å få til det vil det er vi enige om å utøve gjensidig respekt og åpenhet, skriver han i en epost til Nettverk/frifagbevegelse.
– Virker som en taktikk
Leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), Markus Hansen, er glad for at det ble en løsning på konflikten, men er samtidig bekymret for en utvikling der arbeidsgivere i økende grad går til angrep på tillitsvalgte.
– Vårt tilfelle er dessverre ikke det eneste. Tillitsvalgte blir i økende grad utpekt som syndebukker i konflikter, mange orker ikke kjøret, de blir syke eller slutter. Det virker som en taktikk å gå på tillitsvalgte, slik at folk skal vegre seg for å ta på seg verv. De blir redusert til saksbehandlere, sier Hansen.
Han takker for støtten heismontørene har fått både fra klubber, fagforeninger, forbund, LO og andre støttespillere.
– Det har vært en voksende støtte fordi de har sett at dette er en kamp som angår mange. Det har gjort oss bare enda sikrere på at vi ville seire til slutt, sier Hansen.
Fri fagbevegelse publiserte i går en kronikk der Markus Hansen går dypere inn i denne problemstillingen: