Tillitsvalgte i EL og IT Forbundet ønsker å forhandle lønn på egne avtaler
Tre landstariffkonferanser har sagt sitt: Det er et unisont ønske om forbundsvist oppgjør. Og høyere lønn.
Bjørn Fornes, leder av EL og ITs forhandlingsavdeling.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Fredag ble EL og ITs landstariff-konferanse (LTK) for energi-ansatte avsluttet, der de har diskutert hva de vil ha ut av neste års lønnsoppgjør.
Energi-ansatte betyr dem som jobber hos kraftprodusenter, i nettselskaper og entreprenører, altså for eksempel energimontører som klatrer i skyhøye master.
Det avslutter dermed forbundets intense tariffkonferanse-sesong. Alle de tre hovedlønnsområdene, det vil si energi-ansatte, IKT/spekter og elektrikerne (LOK), har dermed sagt sitt.
Dermed er det nå mulig å slå fast at hele EL og IT ønsker et forbundsvist oppgjør, der EL og IT får forhandlet for sine ulike yrkesgrupper i stedet for å la LO forhandle samlet på hele LOs vegne.
Hemmelighetsfull
Innenfor energi-området forhandler EL og IT på to avtaler, energioverenskomsten med NHO og energiavtalen med Samfunnsbedriftene – altså privat næringsliv og kommunalt næringsliv kan man si.
Forhandlingsleder Bjørn Fornes ønsker ikke å avsløre for mye om hva energimontørene krever, og er heller ikke klar for å oppsummere de tre LTK-ene samlet.
– Jeg tror ikke jeg vil gjengi kravene riktig ennå. Men vi skal ha en diskusjon i forhandlingsutvalget om vi skal offentliggjøre kravene. Ellers har vi ut fra det jeg ser to veldig kompetente forhandlingsutvalg, sier Fornes.
– Så satser jeg bare på at vi har rett bemanning på forbundskontoret til våren så vi klarer å gjennomføre forhandlingene.
Send mer penger
EL og IT Forbundet skal ha landsstyremøtet først i desember. 20. februar er det duket for LOs representantskapsmøte. Da skal det avgjøres hvordan LO-oppgjøret blir. Men det er kjent at også Fellesforbundet vil ha forbundsvist oppgjør, akkurat som EL og IT, og det er sannsynlig at LO må følge marsjordren fra det største forbundet i privat sektor.
– Så er det vel ikke kontroversielt å si at det er et ønske om høyere lønn i neste års oppgjør?
– Definitivt ikke. Jeg tror det er rett å si at på alle tre tariffkonferansene har lønnsvekst vært sentralt. Det er med bakgrunn med tiden vi er inne i og historien vi har hatt om reallønnsnedgang, sier Fornes.
EL og IT tror også reformert avtalefestet pensjon (AFP) er lagt død.
Energipolitikk
Fornes forteller at LTK-en på energiområdet gikk unna. Den ble ferdig før oppsatt tid på fredag og tidsskjemaet var ellers generelt luftig de tre dagene.
– Det skyldes godstemningen. Det går an å ha det gøy samtidig som man er uenig i sak. Det er ikke nødvendigvis tilfelle på alle tariffkonferansene, innrømmer han.
I tillegg til lønnskrav har energi-ansatte også hatt tid til å diskutere generell energipolitikk, et område der EL og IT er tungt til stede i debatten.
Det er tross alt strøm som sies å være en av hovedløsningene på mange av verdens problemer. Og det gjør EL og ITs ansatte til helt essensielle. Enten det handler om å drifte kraftverk, bygge strømlinjer, montere elbilladere eller programmere styringssystemer.
Les også: Slik vil elektrikerne sikre lønnsvekst i åra framover
Les også: EL og IT-tillitsvalgte i IKT/Spekter-bedriftene stemte også nei til å forhandle om reformert AFP
Energimontørene sitter gjerne på rundbord på sine traiffkonferanser, der det også pågår gruppearbeid. I tillegg til lønsskrav er det også tradisjon for å benytte anledningen til å diskutere kraftpolitikk og strømpriser og sånt.
Leif Martin Kirknes