Nettutbygging
Tillitsvalgte vil at Statnett skal sette arbeidsvilkår og klima foran pris
Strengere anbudsregler i Statens vegvesen har åpnet dørene for norske entreprenører. Nå vil tillitsvalgte i energibransjen at det samme skal skje med de store nettprosjektene i Statnett-regi.
Per Olav Stokke (t.v.) og Magnus Aasheim Andersen etterspør strengere anbudsregler på prosjekter i Statnett-regi og håper på drahjelp fra statsråden.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Fremtiden er elektrisk er slagordet til Statnett. De planlegger nettutbygginger i milliardklassen de neste årene. Det må til for å kunne gjennomføre det grønne skiftet og en overgang fra fossil til fornybar.
Men på de store nettutbyggingsprosjektene som legges ut er de norske entreprenørene sjanseløse, mener tillitsvalgte.
– I dag er det veldig vanskelig for norske kraftentreprenører å komme inn på dette markedet, som domineres av utenlandske aktører, fordi det kun er pris det går på. Og vi klarer ikke å konkurrere med dem, sier Per Olav Stokke, klubbleder i Nettpartner AS.
Stoler på Aasland
Han er en av flere som nå setter sin lit til olje- og energiminister Terje Aasland. Det er Olje- og energidepartementet som eier det statlige foretaket og som eventuelt kan utarbeide fremtidige anbudskrav.
Aasland, som er utdannet energimontør, besøkte denne uka en konferanse på Gardermoen med tillitsvalgte energimontører i EL og IT Forbundet. Der tok Per Olav Stokke opp problematikken rundt Statnetts anbudspolitikk med statsråden.
– Aasland har selv vært med på å utarbeide de nye kravene til Statens vegvesen for offentlige anbud. Der stilles det nå beinharde krav til HMS og at du skal være en opplæringsbedrift for å komme i betraktning. Etter at vegvesenet innførte disse kravene er det nesten bare norske aktører inne i disse prosjektene, forklarer Per Olav Stokke.
Historisk avtale: For første gang har Vegvesenet satt arbeidsvilkår og klima foran pris
Magnus Aasheim Andersen er leder i EL og IT Forbundet Distrikt Rogaland og kommer selv fra energibransjen.
– Terje Aasland sa i møte med oss at vi måtte være stolte av å være energimontører, at fagutdanning er viktig og at vi tar vare på kompetansen og bygger selv. Da er det det helt essensielt at seriøse norske bedrifter med lærlingordninger gis muligheter til å konkurrere på de store nettutbyggings-prosjektene, sier Andersen.
Vil ha ryddige forhold
I en epost til Nettverk skriver Terje Aasland at han vil ta opp problemstillingen med Statnett, som eier av selskapet.
– Jeg er opptatt av at vi skal ha ryddige forhold i energibransjen, at bransjen tar ansvar for lærlinger og følger norske avtaler og regler, skriver Aasland.
– Regjeringen jobber med Norgesmodellen for offentlige anskaffelser, noe som innebærer seriøsitetskrav i alle anbud og offentlige anskaffelser. Dette er en del av regjeringens storrengjøring i arbeidslivet og vil lede til likere konkurransevilkår for seriøse aktører.
– Så er jeg opptatt av at Statnett strukturerer anskaffelsene sine slik at mindre og seriøse selskaper kan konkurrere med internasjonale entreprenører, innenfor gjeldende lov og regler. Dette vil jeg ta opp i eieroppfølgingen, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Har et ansvar
Per Olav Stokke mener det er helt avgjørende å få strengere krav inn i anbudskontraktene. Flere av de norske entreprenørselskapene har allerede gitt opp å konkurrere på de store spenningsnivåene. De har ikke penger til å sitte med masse utstyr og risikere å tape anbud mot bedrifter med timebetaling ned mot 70 kroner, hevder han.
– Flere av dem som har vært inne i disse prosjektene har gitt seg, det gjelder selskaper som Otera, Frost og oss i Nettpartner. Det blir bare tap. Da selger de utstyrspakken og kompetansen blir borte, sier Per Olav Stokke.
Han sier det er mye fortvilelse både blant ansatte og ledelsen i entreprenørselskapene over denne utviklingen
– Statnett er et statlig selskap og har etter min mening et ansvar for at vi ikke flytter all kompetanse ut av landet, fortsetter Stokke.
Alle skal elektrifisere
Magnus Andersen tror krav til HMS og lærlinger vil kunne endre konkurransebildet.
– Det er ikke bare Norge som skal elektrifiseres, det gjelder hele kontinentet. Hvis vi ikke har den kompetansen selv må vi kjøpe den av de samme aktørene alle andre kjøper av og det er Kroatia stort sett, sier han.
Alt tyder på at nett-investeringene i Norge bare vil bare øke de neste årene. Per Olav Stokke frykter at de norske entreprenørene vil tape ytterligere terreng i konkurransen.
– Nå begynner de utenlandske selskapene å bevege seg også ned på lavere spenningsnivåer. Det er klart at det er ingen norske som kan konkurrere mot de prisene de legger inn, sier han.
– Får de norske entreprenørene derimot en mulighet til å komme inn i markedet med en pris de kan leve med, vil det også bli investert. Men i dag holder de seg borte, påpeker han.
Arbeidsmarkedet for energimontører er godt og mange ønsker å jobbe i bransjen.
– Det er veldig stor mangel på energimontører. Går du inn på annonsene på Finn.no ser du det. Er du energimontør i dag får du jobb på dagen, sier Per Olav Stokke.
– Det er i stor grad entreprenørene som utdanner lærlingene. Vi har 40 lærlinger bare i vårt selskap, sier Stokke.