JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler tilsyn om helsefarlig betongstøv i sommer

I sommer vil Arbeidstilsynet inspisere kvarts-utsatte bransjer som bygg og anlegg.
(illustrasjonsfoto)

(illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Arbeidstilsynet varsler at de i sommer vil føre tilsyn i bransjer der betongstøv kan være et problem.

En del av støvet som virvles opp når det jobbes med stein og betong kan, som Nettverk har skrevet om tidligere, være svært helseskadelig.

I februar sa Arbeidstilsynet til Nettverk at de ville prioritere tilsyn relatert til kvartsstøv. Nå er det klart at slike tilsyn blant annet vil finne sted i sommer.

Arbeidstilsynet skal sjekke ut utsatte bransjer, hovedsakelig bygg og anlegg, der de skal kontrollere hvordan arbeidsplassen forebygger helsefarene med steinstøv.

– Siden kvarts finnes i en rekke næringer som sysselseter mange, antar vi at flere tusen arbeidstakere daglig blir eksponerte for kvarts, skriver avdelingsdirektør Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet i en nyhetsmelding.

Les også: Bergsprenger Jonathan har fortrengt risikoen for lungekreft og kols: – Jeg har gitt «litt faen»

KOLS og kreft

Det er mineralet kvarts som er farlig. Mineralet finnes i de fleste bergarter og er blant de vanligste mineralene i jordskorpa. Helserisikoen gjelder først og fremst når steinmaterialer bearbeides slik at små partikler blir frigjort og kan pustes inn.

Les også: Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Det risiko for blant annet astma, allergi, KOLS og potensielt lungekreft, men også akutte helseplager som hoste, slim og sårhet i luftveiene, ifølge Arbeidstilsynet.

Særlig bransjer som jobber direkte med bearbeiding av stein, slik som bergverk, gruver og tunnel er særlig utsatt. Men det er også en stor problemstilling for folk som jobber med for eksempel betong innen byggebransjen, der støvet kan skapes av for eksempel sliping eller boring, og virvles opp om det ikke støvsuges med riktig form for støvsuger.

Les også: Roger kan ha pusta inn farlig støv i 25 år

Heismontør-kampsak

Heismontørene er blant dem som har ropt varsku og krevd å få tariffestet at arbeidsgiverne tar i bruk de midler som finnes for å begrense risikoen. Heissjakter flest har undertrykk og trekker derfor til seg støv.

Les også: Heisbransjen har startet kampen mot helsefarlig kvartsstøv

I årets lønnsoppgjør har de blitt enige med heisbedriftene at partene skal samarbeide om å skape en mer kvartssikker arbeidsdag for montøren og at de sammen også skal synliggjøre og opplyse omverdenen om kvartsstøv.

– Det er ikke bare i heissjakten kvartsstøv finnes - det er også i stor grad utenfor og hos andre yrkessrupper, har leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, uttalt til Nettverk i forbindelse med tariffoppgjøret.

Finnes mottiltak

Arbeidstilsynet mener det finnes mange tiltak man kan iverksette for å redusere eksponeringen for innånding av kvarts-støv. Det er både tekniske tiltak om rett utstyr og organisatoriske tiltak med bedre rutiner for renhold og arbeidshygiene. Hvis disse ikke hjelper må det benyttes åndedrettsvern med P3-filter, mener Arbeidstilsynet.

Heismontørene har vært klare på at korrekt bruk av korrekt støvsuger med korrekt filter blant alle yrkesgrupper på byggeplassene er avgjørende for at alle på byggeplassen skal få en mer helsebringende jobbhverdag - kosting og bruk av støvsuger med feil filter gjør ting bare verre ved å virvle opp all potensiell kvarts i lufta.

De er også for sin egen del glade i såkalte ankerskinner, der heissjakt-veggene kommer ferdigstøpt med fester så de ikke trenger å drille hull i betongen.

Les også: STAMI forsker på eksponeringen av byggestøv og kvarts

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse