JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha atomkraftverk i Trøndelag

Norges første moderne atomkraftverk kan komme ved Taftøy Næringspark om kommunene og Norsk Kjernekraft får det som de vi.
Norsk Kjernekarft ønsker å bygge Norges første kjernekraftverk i moderne tid. Illustrasjonen viser et SMR-anlegg som Rolls-Royce skal bygge i England. 

Norsk Kjernekarft ønsker å bygge Norges første kjernekraftverk i moderne tid. Illustrasjonen viser et SMR-anlegg som Rolls-Royce skal bygge i England. 

Pressebilde Rolls-Royce

leif.kirknes@lomedia.no

21. mai sendte energidepartementet ut en uvanlig høring: De vil lodde stemningen for å etablere et kjernekraftverk ved Taftøy Næringspark i kommunene Aure og Heim. Selve tomta er i Trøndelag, i nærheten av Rennsjøen.

Bak står selskapet Norsk Kjernekraft. Det er snakk om flere såkalte SMR-kraftverk, altså av mindre type, med samlet maks-effekt på 1500 MW.

Det er snakk om en såkalt melding, en varsling av et prosjekt som kommer og høsting av innspill til dette, som er første del av trinnene i konsesjonsprosesser med planer over 10MW. Neste steg er konsekvensutredning, og så kan en søke om konsesjon.

Trenger kunnskap

Departementet insinuerer at de er litt i villrede når det gjelder tematikken kjernekraft.

«Kompetansen og kunnskapsgrunnlaget om kjernekraft er per i dag ikke tilstrekkelig til å kunne foreta en forsvarlig behandling av spørsmålet om en eventuell framtidig rolle for kjernekraft i det norske kraftsystemet» skriver departementet, og påpeker at de samtidig har foreslått å sette ned et offentlig utvalg for å se større på om kjernekraft kan ha en rolle i norsk energimiks.

«Et solid kunnskapsgrunnlag må være på plass før det kan tas stilling til om kjernekraft kan være aktuelt i det norske kraftsystemet» skriver de.

Grønn industri

Meldingen fra Norsk Kjernekraft nådde departementet november 2023.

«Betydelige planer for utvikling og etablering av grønn industri foreligger i kommunene. Alternativer til kjernekraftanlegget for vesentlig ny produksjon og tilgang til lavutslippsenergi i området er imidlertid meget begrenset», skriver de i søknaden.

Elektrifisering av industri i nærområdet kan redusere CO₂-utslipp med mange tusen tonn, ifølge Norsk Kjernekraft.

Vedlagt fulgte en mulighetsstudie fra selskapet. Denne konkluderer blant annet med at den fremste enkeltutfordringen er politisk. Lovverk, atomberedskap, et moderne strømnett og nødvendige internasjonale konvensjoner er alt på plass, ifølge dokumentet.

De håper å kunne starte å bygge tidlig på 2030-tallet og være ferdig innen 2035. Høringsfristen er 21. november i år.

Les også: Streik kan ramme EM-publikum

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse