JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet:

– Regjeringa har ikke noe nytt å melde for kriminalomsorgen

– Det er ingenting i dette som tilsier bedre innhold eller flere ansatte, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.
OPPRUSTNING: Den borgerlige regjeringa har satset på fengslenes bygninger, ikke flere stillinger til å fylle dem.

OPPRUSTNING: Den borgerlige regjeringa har satset på fengslenes bygninger, ikke flere stillinger til å fylle dem.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Regjeringa øker driftsbudsjettet til kriminalomsorg med 123 millioner kroner, til oppunder fem milliarder kroner. Men går det til noe mer enn lønns- og prisjustering?

– De har ikke noe nytt å melde. Jeg ser ingen løsninger på bemanning eller isolasjon. Ei heller programvirksomhet eller innholdsarbeid. Det er ikke noe her som tilsier at innsatte skal sikres meningsfull aktivisering og eller jobbe med kriminaliteten sin, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.

KREVER: Asle Aase, forbundsleder i NFF, krever flere folk på jobb i fengsler og friomsorg.

KREVER: Asle Aase, forbundsleder i NFF, krever flere folk på jobb i fengsler og friomsorg.

Eirik Dahl Viggen

NFF krever minst 100 årsverk til førstelinja og 10 millioner til å starte opp systematisk endringsarbeid for innsatte, kjent som programvirksomheten.

– Det er ingen tvil om at denne regjeringa har effektivisert sikkerhet med å fjerne åpne plasser og sette folk rett på fotlenkesoning, som er billigere.

Regjeringa varsler likevel følgende satsinger:

Mot isolasjon:

• Regjeringa foreslår å øke bevilgningen til nasjonalt ressursteam for kvinner ved Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt med 6,8 millioner kroner for å sikre helårsdrift. Dette inkluderer bevilgning under Helse- og omsorgsdepartementets budsjett.

Mot ungdomskrim:

• Regjeringa foreslår å øke tilskuddet til kriminalitetsforebyggende tiltak med 3 millioner kroner. Pengene skal brukes til etablering av et pilotprosjekt for exit-program for gjengkriminelle. Programmet skal bidra til å sikre at gjengkriminelle har muligheter til å etablere et liv uten kriminalitet.

• Regjeringa foreslår å styrke bevilgningene til kriminalomsorgen og konfliktrådet med til sammen 8 millioner kroner. Midlene skal gå til forsterket oppfølging av aldersgruppen 18–24 år i fengslene og styrke arbeidet med ungdomsstraff og ungdomsoppfølging i konfliktrådene.

Fengselsbetjent Yngve ble varig skadd etter et basketak med en innsatt: – Det skremmer meg hvor dårlig dekket vi er

For frivillig arbeid:

• Regjeringa foreslår å øremerke 3,3 millioner kroner av tilskuddsordningen for frivillig virksomhet innenfor kriminalomsorgen. En million til Frelsesarmeens rusomsorg «Mellom oss» og 2,3 millioner til tiltak for å få innsatte/domfelte i utdanning eller jobb gjennom Sammen for livet AS.

Men for at det skal monne, krever NFF en opptrappingsplan for bemanning og meningsfullt innhold i straffegjennomføringa.

ABE-kuttene må stoppes

– Det er begrenset hva vi får gjort nå med neste års budsjett. Men vi forventer å se ei retningsendring, der innholdet, og sikkerheten for ansatte og innsatte styrkes, sier Aase.

– Folk på jobb. Vikarer ved sykdom, og faste stillinger. Budsjettene må være gode nok til å drive forsvarlig kriminalomsorg.

Kriminalomsorgen ble høvlet ned: – Dagens fengsler er en oppskrift på tilbakefall, mener Stian i Røde Kors

Første skritt blir å avblåse de flate kuttene i statlige etater, kjent som ABE-reformen. I kriminalomsorgen begynte det som kutt i administrasjon og ledernivåer, men har i det siste gått ut over de stillingene som arbeider direkte med innsatte og domfelte. Ifølge Aase har innsparingene rammet samfunnsoppdraget om forebygging av ny kriminalitet og tilbakeføring til samfunnet.

– Senterpartiet i regjering, betyr det at småfengslene i distriktene gjenåpnes?

– Både Ap og Sp har i opposisjon vært tydelige på en desentralisert struktur. Jeg forventer at de følger opp det de har skrevet og sagt. Omorganiseringa så langt har kun handlet om å spare penger. Vi må slutte å snakke om strukturelle endringer, slik vi har gjort siden 2014, sier Aase.

– Det blirikke gull over natta, men jeg tror terskelen blir lavere for å lytte til oss om hva som er god medisin.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse