Kriminalomsorgen
Ansatte søker seg vekk fra regionkontoret i sør: – Folk er fryktelig slitne av ikke å vite noe
Etter åtte år med omstilling i Kriminalomsorgen har regionkontoret i sør kuttet fra 26 til 18 stillinger. Nå er de lei.
EKSTRAOMGANGER: Utryggheten om jobbframtida får dyktige folk til å søke seg vekk fra Kriminalomsorgen, advarer NFF-tillitsvalgt Inger Irene Næss.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Vi er nå inne i vårt åttende år med omstilling. Folk begynner å bli fryktelig slitne av å ikke vite noe, sier leder for NFFs administrasjonsforening region sør, Inger Irene Næss.
Omstillinga, det vil si reduksjonen i antall stillinger, startet etter at Fremskrittspartiet og Høyre dannet regjering for åtte år siden. Politikerne styrte Justisdepartementet med mål om å rasjonalisere seg til lavere utgifter, ikke minst innen fengsel og friomsorg. Det ble tidlig foreslått å kutte ut hele regionnivået, en plan Stortinget stoppet to ganger, senest våren 2021. Likevel fortsetter omstillinga.
Stortrives
Cecilie Riis (42) går til og fra resepsjonen i kontorbygget utenfor Tønsberg sentrum og ønsker velkommen mens hun klargjør dokumenter og møterom for sjefen. Det siste året har hun vært på tre jobbintervjuer utenfor Kriminalomsorgen. Etter ni gode år på regionkontoret, må hun være på ballen før stillingen hennes som konsulent i fellestjenestene rasjonaliseres bort. To andre hadde samme jobb som henne, nå er hun den eneste.
– Jeg vil jo være her hvor jeg har trivdes så godt. Når jeg ikke har fått en jobb jeg var på intervju til, har jeg bare tenkt «Ja! Så kan jeg fortsette her litt til!»
Hun er en fikser, den som får administrasjonen til å gå rundt i det daglige med sentralbord, resepsjon, organisering av møter, referater og bistand i domsadministrasjon og HR-saksbehandling.
Aktuelt: 4000 ansatte i Kriminalomsorgen skal få ny lønn – nå pågår innspurten
Demotivert
Gjennom hele perioden har de ansatte på regionkontoret følt jobben henge i en tynn tråd, forteller Inger Irene Næss.
– Om ikke alle, så begynner veldig mange å søke seg vekk og går på intervjuer. Man orker ikke mer omstilling, og motivasjonen er lav.
Mange var glade da Stortingets flertall skrotet regjeringens plan om tonivåmodell i vår. Men feiringen stilnet. Vedtaket var knapt publisert på Stortingets hjemmeside før KDI satte i gang med en intern omorganisering. Her åpnes det for å redusere antall regioner.
Verken Cecilie eller noen av kollegene sikret videre jobb i etaten.
Kjøregodtgjørelse og omstilling: Ila-betjentene startet bilring for å ha råd til å komme seg på jobb
Mister kompetanse
Nedbemanninga har skjedd ved naturlig avgang ved pensjonsalder uten at nye tilsettes. Nytt av året er at flere har gått over i annen jobb utenfor etaten, uten å bli erstattet. Siden 2014 har administrasjonen krympet fra 26 til 18 stillinger.
Leder for administrasjonsseksjonen har etter et års permisjon sagt opp jobben, som ikke er lyst ut på nytt. Isteden har regiondirektøren trådt inn i stillingen med personalansvar.
– Vi synes dette er svært uheldig, direktøren har nok å gjøre fra før, sier Næss.
Mye delt: Jurister vil ha krafttak mot isolasjon og tvangsmiddelbruk i fengslene
Strekker ikke til
– Nå har vi holdt på så lenge med å omstille at ressursene slites. Vi mister folk, ofte de dyktigste som har lett for å få seg ny jobb, sier Eirik Bergstedt, som i januar tiltrådte som fungerende regiondirektør.
– Samtidig har de administrative kuttene skjedd ute på enhetene, som da trenger mer bistand fra oss.
– Tross alle kuttene i lønnsutgifter, har vi problemer med å få endene til å møtes økonomisk, sier Eirik Bergstedt.
Eirik Dahl Viggen
Fengslene og friomsorgskontorene trenger hjelp med HMS og HR-oppgaver, veiledning i straffegjennomføringsrett og lederstøtte til å føre dialog med tillitsvalgte i krevende omstillingsprosesser.
– Men siden vi også har skåret ned på regionkontoret, klarer vi ikke å gi dem bistand i det omfanget vi ønsker. Vi har enheter som ikke klarer seg uten bistand, sier Bergstedt, som inntil nylig ledet Ringerike fengsel gjennom nedskjæringer i ledelsen og administrasjonen.
– Tross alle kuttene i lønnsutgifter, har vi problemer med å få endene til å møtes økonomisk.
KDI ventes i oktober ta en beslutning om hvor mange regioner Kriminalomsorgen skal ha, forteller Inger Irene Næss.
– Nå ønsker vi bare å bli ferdige og få arbeidsro.
Kriminalomsorgen ble høvlet ned: – Dagens fengsler er en oppskrift på tilbakefall, mener Stian i Røde Kors
– Lite å spare
– De kan eventuelt spare lønnsutgiftene til en regiondirektør, men neppe mye mer. Oppgavene som beskrives i tildelingsbrevet må uansett utføres, og noen må utføre dem, sier Næss.
Hun har tro på den lokale kunnskapen og nærheten til enhetene.
– Hvis avstanden inn til administrasjonen blir større, vet jeg ikke om den kunnskapen kan opprettholdes.
Kriminalomsorgen region sør
• Omfatter over 700 stillinger
• Ledes fra Tønsberg
• Dekker straffegjennomføringsenhetene i Vestfold og Telemark og tidligere Buskerud fylke
Flere saker
Kriminalomsorgen region sør
• Omfatter over 700 stillinger
• Ledes fra Tønsberg
• Dekker straffegjennomføringsenhetene i Vestfold og Telemark og tidligere Buskerud fylke