OPPBEVARING: Fengslene går i retning av mindre rehabilitering og sliter med å få slutt på ulovlig isolasjon. Ap vil snu den trenden.
Eirik Dahl Viggen
Ap melder seg på tittelkampen som lov-og-ordensparti
105 millioner kroner er første trinn i Arbeiderpartiets foreslåtte opptrappingsplan for kriminalomsorgen.
edv@lomedia.no
Statsbudsjettet skal snart vedtas, men først litt forhandling. Ap vil ha 105 millioner kroner påplusset budsjettet til kriminalomsorgen. Hvis ikke frykter stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud for samfunnssikkerheten.
– Tida da Høyre kunne kalle seg et lov-og-ordensparti må kunne sies å være over for lengst, sier Aasen-Svensrud til NFF-magasinet.
– Denne regjeringa har etter åtte justisministre ikke klart å gi kriminalomsorgen bedre rammer for å løse oppdraget sitt. Hvis ikke man klarer målet om at folk skal være mindre kriminelle når de slipper ut enn da de ble satt inn, så vet vi at det svekker samfunnssikkerheten.
BUDSJETT: Maria Aasen-Svensrud (Ap) kaller 105 millioner en begynnelse på hva som trengs av ei langvarig opptrapping innen kriminalomsorgen.
Ole Palmstrøm
Forslaget er del av Aps alternative statsbudsjett som de la fram torsdag. Aasen-Svensrud viser til regjeringens effektiviseringsreform i statlige etater, ABE-reformen, som i praksis har gitt fengsler og friomsorg betydelig strammere rammer. Kuttene har rammet administrative tjenester, rehabiliterende arbeid og begynner å gå ut over minimumsbemanningen som trengs for å opprettholde sikkerheten. Aasen-Svensrud frykter også at det svekker muligheten til å kunne unngå isolasjonsskader.
NFF-magasinet har bedt politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet og Høyres stortingsgruppe om å kommentere Aasen-Svensruds utspill, uten hell.
200 kameraer våker over innsatte «Paul». I bytte kan han ta seg en luftetur på gresset uten følge
En god start
105 millioner kroner vil bare være å anse som starten på en mangeårig nasjonal opptrappingsplan for kriminalomsorgen, dersom Arbeiderpartiet får støtte i Stortinget, sier Aasen-Svensrud.
– Det er en illusjon å tro at vi kan rette opp alt på ett år.
Ap vil legge fram en rekke forslag til hva pengene bør gå til:
De vil gjeninnføre mange av plassene på lav sikkerhet som ble lagt ned i 2019–20.
Nå er skogsfengselet stengt for godt. Siste innsatte har forlatt Kleivgrend
At det trengs, ser Aasen-Svensrud som innlysende når domfelte på lavere sikkerhet nå overføres inn i det nyåpnede høysikkerhetsfengselet i Froland.
De vil etablere flere plasser på lav sikkerhet forbeholdt kvinner, som i dag flere steder må sone side om side med menn. Grunnet dårlig bemanning og uegna lokaler har kvinner flere steder ikke tilgang til det samme rehabiliteringsarbeidet som menn, som påpekes som diskriminering.
Tillitsvalgt: – Regjeringen smuldrer opp kriminalomsorgen
Ekte innhold i soninga
De vil gjenreise programvirksomheten, herunder gruppeprogrammer som har forsvunnet grunnet pengemangel i senere år. Dette er rehabiliterende programmer som trekkes fram av straffedømtes organisasjoner som viktig for å unngå tilbakefall til rus og kriminelle handlinger.
Isolasjon i fengslene: Regjeringen «tar det på alvor», men vil ikke øke bemanningen
– Vi har verdens kanskje best utdanna fengselsbetjenter. Vi må gi folk rom på jobben for å kunne gjøre et skikkelig stykke arbeid. Istedenfor å krysse av for enkle aktiviteter, må vi få i gang ekte rehabiliterende programvirksomhet.
De vil styrke sikkerheten ved å be regjeringa sørge for kroppsskannere, og ved å sikre nok ansatte på jobb til å kunne bygge opp dynamisk sikkerhet. Det vil si at den ansatte må ha tid til å etablere kontakt med innsatte.
Overdosedødsfall: Johan (57) redder liv når innsatte slipper ut av fengsel
De vil utvide ungdomsavdelingene og opprette overgangsenheter for unge som soner. Ikke som de risikerer nå, at unge overføres til ordinære avdelinger dagen de fyller 18 år.
Å jobbe i fengsel skal oppleves som trygt og meningsfullt, understreker Aasen-Svensrud, som selv har bakgrunn som lærer i flere fengsler. Med nok folk på jobb, vil ansatte kunne få utvidet mulighetene til etter- og videreutdanning.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm