Benjamin ble tvangsplassert i Finnmark
I fjor ble Benjamin (24) sendt på tvang til Vadsø fengsel. Nå stortrives han med fast jobb i Norges nordligste straffeanstalt.
TRIVES: I fjor ble Benjamin Dahl Gramstad (24) sendt til Vadsø for å gjennomføre pliktåret. Han trivdes så godt at han søkte fast jobb i Norges nordligste fengsel.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Han kom hit av plikt. Etter to år med lønn på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (Krus), måtte Benjamin Dahl Gramstad jobbe ett år på et sted bestemt av etaten.
Det ble det fjerneste alternativet, Finnmark, og Vadsø fengsel. Fra hjembygda i Telemark er det 150 mil i luftlinje, like langt som til Milano.
Av de fem pliktårsbetjentene han kom hit sammen med, er han den eneste som har valgt å bli.
Det er lett å spørre: Hvorfor? Anstalten ligger i et nakent, urgammelt landskap med vidda i bakkant og Varangerfjorden i forkant. Her er ingen fjell eller trelinjer å orientere etter. En kilometer lenger vest ligger gatekryssene som utgjør sentrum. Verken fiske, jakt eller scooter var utslagsgivende for at Benjamin valgte å bli igjen etter pliktåret.
– Jeg trives med å bli kastet ut i verden og har ikke den store trangen til å reise hjem med det første. Utbyttet for meg er å oppleve verden på egne premisser.
Ikke ønskestedet
Aspirantene som er ferdige på Krus, skal ut i pliktåret. De kan ønske seg fem arbeidssteder i prioritert rekkefølge. Vadsø sto ikke på Benjamins liste.
Han hadde hatt praksis i Bodø fengsel og fått med seg de til dels tunge forholdene der. Mye psykiatri og rusavhengighet. En innsatt på avdelingen hans begikk selvmord. Etter det, ønsket han seg til et lite fengsel.
– Det er mye sosialt med gjengen her. Vi har et ungt arbeidsmiljø der folk er flinke til å finne på ting. Mye fest og moro.
På fritida benytter de seg av utelivet i Vadsø, en håndfull puber og spisesteder med god mat og relativt oppdatert musikk. Iblant møter de tidligere innsatte.
– Det er ikke noe problem, i et lite fengsel blir man godt kjent.
Han skryter av arbeidsmiljøet i den lille anstalten. Alle blir sett, alle ivaretas.
Hjemme i leiligheten holder han kontakt med gamle kompiser via online-gaming. Han overlevde mørketida ved å spille Counterstrike. Det har en egen sjarm å kunne gå ut midt på dagen og se nordlyset.
Nå om sommeren søker han innover vidda i midnattssol. Terrengløp i denne naturen. Finland ligger bare en times biltur unna, med grensehandel og godt vareutvalg.
Størrelsen på anstalten er likevel kanskje den største fordelen med å jobbe i Vadsø fengsel, mener Benjamin.
I tillegg til å bli på fornavn med alle de innsatte, får fengselsbetjentene jobbe med alle oppgaver, fra inntaksintervju til sikkerhet og oppfølging.
Lokker med flybilletter
Anette (26) har trivdes godt med et pliktår i Vadsø, takket være den varierte arbeidshverdagen.
– Her får du en relasjon til alle, og du får erfaring både fra sikkerhet og omsorgsrollen. Men jeg savner familien og livet hjemme.
Nå reiser hun endelig tilbake til Trondheim.
Returnerer: Fengselsbetjent Anette (26) har trivdes godt med den varierte arbeidshverdagen i Vadsø fengsel, men reiser hjem til Trondheim etter pliktåret.
Eirik Dahl Viggen
Ansattflukten plager fengslene og gjør dem sårbare. I Vadsø har de for tiden tre ubesatte fengselsbetjent-stillinger i mangel av kvalifiserte søkere.
For å bøte på det, har ledelsen lokalt og fagforeningene fått utløst rekrutteringsmidler fra Kriminalomsorgen region nord. Fire nye stillinger, tre fengselsbetjenter og en jurist, utlyses nå med innbakt tre gratis hjemreiser hvor som helst i Norge. En som krysser fingrene, er fengselsleder Bård Buljo.
– Det handler om å øke lønna. Men også om å skape karriereveier, selv om akkurat det ikke er lett i dette hierarkiet, sier Buljo inne på kontoret med utsikt til Varangerfjorden.
Region nord skal også være i gang med å utarbeide egne distriktstillegg, som kan bli aktuelt for anstaltene som ligger mest avsides.
Gratis flybilletter for nyansatte blir foreløpig en toårig ordning. De som allerede er ansatt, håper ledelsen å lokke med ekstra lønnstrinn.
POSITIV DREINING: Fengselsleder Buljo ønsker å få fram at fengselet nylig er teknologisk oppgradert for 60 millioner kroner, og at sykefraværet er nede i 4,7 prosent.
Eirik Dahl Viggen
Lokker med lønn
Samme dag som magasinet er innom, har Benjamin fått vite at han er satt opp to lønnstrinn, fra 43 til 45.
Det er etter punkt 2.5.5 i hovedtariffavtalen, som gir mulighet til å justere lønna inntil 12 måneder etter ansettelse. Det er også ledd i Kriminalomsorgsdirektoratets strategi for å beholde ansatte, takket være 23 millioner kroner som er satt av til ekstraordinære lønnsforhandlinger ute i regionene.
– Man blir jo ikke mindre motivert til å fortsette. Alle monner drar, sier Benjamin.
Lønna er til å leve av, mener han, men den er ikke imponerende. Her oppe er det heldigvis store muligheter til å ta på seg overtid og nattevakter. Det hjelper. Benjamin setter av litt penger til å reise. Ikke nødvendigvis hjemover.
Det siste året har han vært en tur hjem til jul, ellers ble det turer til både USA og Gran Canaria.
Allerede i pliktåret måtte han ta rollen som ansvarshavende på natt, uten noe ekstra tillegg. For å spare penger for region nord, har også Vadsø fengsel flyttet de operative førstebetjentene vekk fra nattskiftet. Region nord vant nylig en rettssak der ansatte i Tromsø fengsel stevnet dem for tap av oppgaver og nattillegg.
Fengslene står foreløpig i sin fulle rett til å overlate kriseledelse til de relativt uerfarne.
– Det gjør meg ikke noe å ta det ansvaret. Det er den beste læringa å bli utsatt for situasjoner, sier Benjamin.
I juni hadde han opplæring med de nye pliktårsbetjentene. Tallet er rekordhøyt i år, hele åtte pliktår er sendt opp for redde fengselsdriften. Som så mye annet i Finnmark, er utfordringa relatert til geografien.
Militær konkurrent
Kompetansen lekker fra fengselet, og situasjonen er ekstraordinær. Det forteller fengselsleder Buljo. Siden Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina, har trusselnivået i nord eskalert.
Bare i Vadsø har Forsvaret opprettet femti nye stillinger innen etterretning. 11 av stillingene er fylt med personell fra fengselet, folk med kunnskap om sikkerhet og overvåking.
– Vi har ikke en naturlig turnover nå. Lekkasjen vil nok stagnere, men konkurransen preger oss. Alle de har hentet fra fengselet, er erfarne, mannlige ansatte i 30-40-årsalderen. Jeg sitter ikke her og synes synd på oss, men …
Pliktårsbetjentene er sendt opp for å redde driften. Jonas (24), en av de åtte som startet i juni, ville helst vært mye lenger sør akkurat nå, toppen en times flytur hjemmefra Rogaland.
Han likte godt praksistida på Åna. Nå er han nesten så langt unna han kan komme innenfor Norges grenser.
NYTT TEAM: Leder i NFF Vadsø fengsel, Thomas Korvanen (t.v.), er godt fornøyd med å ha fått hentet inn sine nye kollegaer Jonas og Benjamin.
Eirik Dahl Viggen
Ut på viddene
– Man får gjøre det beste ut av det. Det kom noen følelser over meg da jeg fikk vite at jeg skulle hit. Men jeg har nå en gang skrevet under på at jeg var klar til å flytte dit kriminalomsorgen trengte meg, sier Jonas.
Etter vitnemålsutdelinga, satte han seg i bilen og kjørte de 22 timene fra Oslo via Sverige og Finland til Vadsø, der han fikk leid en leilighet via ei lokal Facebook-gruppe. Kun 8000 kroner i måneden for en treroms, det er også en trøst for den som har leid i hovedstaden.
En diger kanin beveger seg sakte framover i gresset utenfor gjerdet. Måkeskrik og redebygging. Fjorden der nede er visst full av hval. Etter en uke med stjerne på skulderen har Jonas allerede rukket å utforske litt av Varangerhalvøya bak rattet. Hvem vet, kanskje han får smaken på Finnmark?
– Jeg har hørt at folk har grint på vei inn her, men så grint på vei hjem igjen.