RESTART: Cecilie Dundas, sosialkonsulent i Bodø fengsel, ønsker velkommen sjansen til å rehabilitere flere innsatte gjennom gruppeprogrammer.
Eirik Dahl Viggen
Soningsplasser i fengsel
Cecilie er klar for å restarte endringsarbeidet for innsatte
Den nye regjeringa vil øke antall fengselsplasser og gjøre soninga mer meningsfull. Da trengs flere på jobb, er beskjeden fra sosialkonsulent i Bodø fengsel, Cecilie Dundas.
edv@lomedia.no
Den nye regjeringa vil øke antall soningsplasser i fengsel. De vil opprettholde en desentralisert struktur for fengsler og friomsorgskontorer. Men hva skal folk holde på med i fengsel utenom å snekre og sy? Regjeringsplattformen fra Hurdal lover en gjenreising av programvirksomheten, det vil si det strukturerte arbeidet med å bryte ut av kriminelle livsmønstre.
– Dette høres veldig bra ut, sier sosialkonsulent i Bodø fengsel, Cecilie Dundas, om regjeringas ambisjoner.
De siste årene har hun måttet kutte ut gruppesamtaler og gått ned til en-til-en-opplegg. Det, forteller hun, gjør at tilbudet når ut til langt færre innsatte.
FLERE SKAL SETTES INN: Regjeringa lover flere fengselsplasser. Men det krever bedre innholdsarbeid og flere stillinger.
Eirik Dahl Viggen
Bodø fengsel satset stort på programvirksomhet
Bodø fengsel var i si tid ivrig med å satse på kriminalitetsforebyggende programmer. Noen eksempler er gruppeprogrammet Ny start, som fra 2000-tallet ble innført for å bidra til livsendring. Senere fylte de verktøykassa med opplegg som Sinnemestring, National Substance Abuse Program (NSAP) og Brottsbryte.
Men fengselet måtte kutte ut programvirksomheten i 2018 grunnet personalmangel. De må nemlig være to instruktører på hver gruppe.
Av fengselets to sosialkonsulenter er bare Cecilie Dundas utdannet gruppeinstruktør. Flere av fengselsbetjentene har denne opplæringa, men kan av bemanningshensyn ikke tas ut av turnusen. Dundas har derfor bare hatt individuelle samtaler de siste årene.
Aktuelt: 73 prosent av fengselsansatte mener både rusarbeid og psykisk helsetilbud har blitt dårligere
– Med gruppeprogram når vi fram til flere. Istedenfor 4–5 individuelle løp per år, kunne tallet vært firedoblet, sier Dundas på telefon fra fengselet.
Hun har jobbet på høysikkerhet i Bodø fengsel siden 2012, med fartstid i kriminalomsorgen fra 1998. Hun drev i flere år med opplæring av nye programinstruktører ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (Krus).
KREVENDE: Bodø fengsel har en høysikkerhetsenhet for opptil 56 mannlige innsatte. I 2021 har de ansatte varslet i media om underbemanning og innsatte med store psykiatriske behandlingsbehov.
Sofie Breivik
Dundas mener effekten av programmene blir større ved at deltakerne kan dele erfaringer, støtte og motivere hverandre.
– Gruppene er også bra for miljøet på avdelinga, de fungerer bedre sammen i hverdagen og får positive ting å snakke om.
Rehabilitering klar til restart
Dundas håper å få fortgang i gruppeprogrammene igjen.
– Det krever at Krus setter i gang å lære opp instruktører. Så må det lages noen gode ordninger på anstaltene og i friomsorgen, slik at ansatte kan delta uten at det blir en belastning for kollegene, med god forankring i ledelsen.
I praksis betyr det mer penger til stillinger, så folk får tid til å dra på kurs.
Aktuelt: Jurister vil ha krafttak mot isolasjon og tvangsmiddelbruk i fengslene
– De innsatte trenger både at det praktiske er på stell når de skal ut, men de trenger også at hodet er på plass. De må være bevisst på hvordan de skal tenke annerledes for at det om skjedde den gang ikke skal skje igjen.
I programmene jobber de med å bli bevisst hva det er som opprettholder kriminalitet. Gjennom å bli bevisst hvordan man selv tolker situasjoner, kan man stoppe seg selv i destruktive tankebaner, og isteden tenke konsekvenser, risiko, ofrenes perspektiv. Målet er å lage seg et meningsfullt liv.
Fikk du med deg denne? Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest
Et spørsmål om liv og helse
Gruppeprogrammene de brukte i Bodø fengsel var utviklet blant annet ved Brøset regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).
– Programmene bygger på et optimistisk framtidsfokus. Tanken er at man kan endre seg gjennom omlæring og kognitiv psykologi. Vi skal bidra til at de får troen på egne ressurser, at de kan klare det og få til endring, sier Dundas.
– Det oppleves frustrerende å ikke få holde på med det i den utstrekning vi gjerne skulle når vi ser hvilken effekt de har.
Ap/Sp-regjeringa vil også avvikle praksisen med at barn under 18 år blir fengslet i voksenfengsler. De vil utvide ungdomsenhetene og forbedre overgangen til vanlig fengsel etter den innsatte fyller 18.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh