JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Soning

Dobbelt så mange ungdommer får plass i fengsel

Politiets milliardsatsing for å takle gjengkriminelle må matches med et tilsvarende løft innen kriminalomsorgen, mener lederen i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
Ungdomsenhet vest ble etablert i 2014 og ligger på tomta til Bjørgvin fengsel med fire plasser. Nå skal kapasiteten dobles.

Ungdomsenhet vest ble etablert i 2014 og ligger på tomta til Bjørgvin fengsel med fire plasser. Nå skal kapasiteten dobles.

Christopher Olssøn

edv@lomedia.no

Regjeringen bevilger 2,8 milliarder kroner for å bekjempe kriminalitet, ifølge mandagens styrte budsjettlekkasje.

Det meste av pengene skal gå til å styrke politiets innsats mot ungdomskriminalitet.

Men innbakt i satsinga ligger 100 millioner kroner som skal gå til å doble kapasiteten i kriminalomsorgens ungdomsenheter fra neste år.

Statsminister Jonas Gahr Støre lovte Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag at alvorlig ungdomskriminalitet skal møtes med tydeligere reaksjoner, inkludert fengselsstraff.

Fra 2026 skal antall ungdomsplasser tredobles sammenliknet med dagens nivå.

Kostbare ungdomsplasser

Per i dag finnes en ungdomsenhet under Romerike fengsel med seks plasser, og en tilhørende Bjørgvin fengsel med fire plasser.

Begge tar imot både gutter og jenter i alder fra 15 år fram til fylte 18 år. Med fem stillinger i turnus per plass, er ungdomsenhetene de tettest bemannede fengselsanstaltene i Norge, og dermed de dyreste.

7,6 millioner kroner per år var driftskostnaden per ungdomsplass i 2020. Det er over sju ganger så mye som en ordinær fengselsplass på høyt sikkerhetsnivå.

Aktuelt: Avverget knivdrap på jobb for friomsorgen

I august kunne VG melde at ungdomsenhetene var fulle. Det har ført til at mindreårige fengsles i anstalter for voksne, og sammen med voksne innsatte.

Ifølge en rapport fra Sivilombudet, har dette skjedd i 13 høysikkerhetsfengsler siden 2023. Fengslenes ungdomsteam, beregnet for yngre innsatte over 18 år, er ifølge Sivilombudet ikke bemannet til å ta seg av de aller yngste.

Barnevernets ansvar

– Vi har alltid ment at barn er barnevernets ansvar, men denne bevilgningen løser en konkret problemstilling, som er at politiet må ha en plass å sette disse mindreårige som begår alvorlig kriminalitet, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.

Ifølge Aase blir det viktig at de nye plassene utstyres med samme kapasitet og kompetansenivå som har blitt ungdomsenhetene til del så langt.

Mye delt: Eline (27) slår alarm: – Det florerer med rus i norske fengsler

– Dette er personer som trenger et strammere regime enn lenkesoning, med fengselsbetjenter, helsepersonell og miljøterapeuter rundt seg. Om tiltaket står i stil med omfanget som kommer når politiet settes i stand med disse ressursene, må vi bare vente og se, sier Aase.

Politiets økte kapasitet bør matches med et tilsvarende løft innen fengsel og friomsorg, mener NFF-lederen, som forventer en tilsvarende oppgradering når neste statsbudsjett legges fram i oktober.

Barneombudet kritisk

Barneombud Mina Gerhardsen mener det ikke er behov for flere ungdomsplasser i fengslene og sier til NRK at barn skal håndteres av barnevernet.

Ifølge Gerhardsen må barnevernet settes i bedre stand til å ta vare på barn med store utfordringer. Hun presiserer likevel at fengsel i enkelte tilfeller er uunngåelig.

– Det må vi også ha kapasitet for, og gode fengsler som ivaretar hensynet til at dette er barn. Men først og fremst mener vi at det skal være veldig høy terskel for å putte barn i fengsel, sier Gerhardsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse