JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farukh ser fram til å få skjult identitet

– Man opplever oftere at en innsatt sier «Jeg vet reg-nummeret på bilen din, jeg vet hvor du bor», sier Farukh Qureshi. Han ønsker nytt lovverk om identitetsskjerming velkommen.
Som tillitsvalgt er Farukh Qureshi blant dem som har jobbet lenge for identitetsskjerming som ledd i å sikre trygge arbeidsforhold.

Som tillitsvalgt er Farukh Qureshi blant dem som har jobbet lenge for identitetsskjerming som ledd i å sikre trygge arbeidsforhold.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Regjeringens utvalg om identitetsskjerming anbefaler økt adgang til bruk av skjermet identitet i politiet og i kriminalomsorgen. Det kommer frem i en utredning de leverte 21. mars.

Det begrunnes med en kraftig økning av vold og trusler mot offentlige tjenestepersoner de siste 20 årene.

Både i 2021 og 2022 registrerte kriminalomsorgen rundt 200 tilfeller av vold og over 600 tilfeller av trusler mot ansatte. I femårsperioden fra 2018 ble anmeldte lovbrudd mot kriminalomsorgens ansatte mer enn firedoblet.

Lovendringen ansatte vil merke mest hvis den vedtas, er adgang til å bruke tjenestenummer i vedtak. Det blir aktuelt når det er grunn til å frykte «voldelige reaksjoner, trusler, grov sjikane eller utilbørlig press».

Aktuelt: Ansatte blir syke av den brutale hverdagen i norske fengsler

Trusler mot familien

Endringene bygger direkte på innspill fra tillitsvalgte, sier leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening, Farukh Qureshi, en av de som ble bedt om å bidra.

– Særlig vedtak om isolasjon og tvang, er det vaktlederne som har skrevet under på. Men de jobber også tett på innsatte, som betyr at de da blir veldig eksponert og utsatt for trusler og ubehageligheter, sier Qureshi.

I Kriminalomsorgens medarbeiderundersøkelse i 2022, svarte 67 prosent at de har vært utsatt for trusler mot seg selv i arbeidstiden, 36 prosent rettet mot deres egen familie. 20 prosent opplevde trusler mot seg selv på fritiden, og 8 prosent hadde opplevd trusler mot familien sin på fritiden.

Mye delt: Unni (65) var lei av livet som pensjonist: Gikk tilbake i full turnus

– Stor psykisk belastning

Qureshi tror lovendringene kan hindre navn i å glippe ut til innsatte man vil holde i uvisshet.

– En ting er å se et navn på et papir. Men enkelte innsatte jobber iherdig for å få tak i navnet ditt, forteller Qureshi.

– Man opplever oftere at en innsatt sier «Jeg vet reg-nummeret på bilen din, jeg vet hvor du bor». Det er en stor psykisk belastning. Uavhengig av om det skjer noe, påvirker det deg når du møter den innsatte i fengselet og når du har fri.

Flere har måttet snakke med barna sine om at de må være mer observante og si ifra om de ser noe uvanlig. Slik kan man ikke ha det, mener Qureshi.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse