Korona har nådd Bastøy. Slik takler de viruset på den gamle fangeøya
Fire innsatte og fire ansatte i Bastøy fengsel er smittet av viruset.
Til sammen åtte personer tilknyttet Bastøy fengsel er smittet av koronaviruset. De er i god form, melder NFF-tillitsvalgt.
Martin Nordberg Folmoe
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Det er per onsdag påvist koronasmitte hos fire innsatte og like mange ansatte ved Bastøy fengsel. Det første tilfellet ble oppdaget før påske. Vi ringte tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Frode Megrund for å høre hva som skjer.
– De innsatte som er smittet er ganske unge folk. De virker å være i god form og i godt humør. Hadde de vært syke, hadde de ikke vært her, sier Megrund.
Saken fortsetter under bildet.
Frode Megrund, NFF-tillitsvalgt og underverksmester i Bastøy fengsel.
Trond Fevang /privat
Smitten ble oppdaget rett før påske, i forbindelse med at alle innsatte ble testet av helsepersonell fra Horten.
Norske fengsler er smittebomber, sier SV-politiker
De fire holdes isolert: to i hver sin leilighet som under normale forhold fungerer som besøksleiligheter, og to i hver sin leilighet i en av boligenhetene. De følges opp med en samtale gjennom vinduet om formiddagen og ettermiddagen.
Ansatte testes ikke systematisk
Koronavirus er også påvist hos fire ansatte. De er raske og friske, men er pålagt hjemmeisolasjon, forteller Megrund.
Mens rundt 40 innsatte er testet i samarbeid med kommuneoverlegen i Horten, er testing av ansatte ifølge Frode Megrund avhengig av hvilken kommune de bor i.
– Kollegene mine som bor i Horten har fått lett tilgang til testing, slik har det ikke vært i Tønsberg. Jeg bor i Holmestrand, så jeg får vurdere om jeg skal teste meg om jeg eller noen rundt meg får symptomer, sier Megrund.
Rogaland friomsorg: Fotlenkene må legges igjen i en plastpose på trappa
NFF krevde kort tid etter smitteverntiltakene trådte i kraft 13. mars at alle ansatte i kriminalomsorgen, som yrkesutøvere av kritisk samfunnsbetydning, må få tilgang til rask testing. Per nå har det altså ikke skjedd.
– Det er Justisdepartementet som tar beslutningen om hvem som skal testes. Vi har sendt brev uten å få svar. Det er ikke bortkastet å teste alle innsatte, men vi ønsker at også alle ansatte skal testes. Kan vi dra ned tiden de siter i karantene, er det viktig. Vi trenger å ha folk disponible til enhver tid. Kriminalomsorgsdirektoratet har tatt opp muligheten for å få testet ansatte samtidig med innsatte, der er vi helt på linje, sier forbundsleder i NFF Asle Aase på telefon fra hjemmekontoret.
Saken fortsetter under bildet.
NFF-leder Asle Aase krever systematisk koronatesting av alle ansatte i kriminalomsorgen.
Ole Palmstrøm
– Bastøy fengsel er ikke en smittebombe
SV-politiker Petter Eide uttalte nylig i et intervju med Dagsavisen at norske fengsler er smittebomber.
– Jeg er helt uenig, fengselet er ingen smittebombe. Vi har fire innsatte med viruset, og har ikke fått flere siden før påske, så jeg ser ingen belegg for den påstanden, sier Frode Megrund.
Megrund er underverksmester i Bastøy fengsel. Arbeidsdriften er stort sett lagt på is, forteller han, og bare det nødvendigste er i drift: båten, kjøkkenet, husdyrhold, hygiene og renhold. Alt av bygnings- og vedlikeholdsarbeid er satt på vent. Det samme gjelder alt av skolegang.
– Vi som jobber utendørs, holder ting i gang og har ikke andre smittetiltak enn å følge generelle råd om å holde avstand.
Saken fortsetter under bildet.
Det meste av arbeidsdriften i fengselet er innstilt under koronakrisen. Her et arkivbilde fra 2000.
Jan Erik Østlie
Innsatte kan bevege seg fritt under ansvar
Vanligvis er det opptil 125 innsatte på Bastøy. Koronatiltakene, der flere har framskutt løslatelse, har tatt tallet ned til 80. Domfelte i risikogruppen på over 60 år har reist på frivillig soningsavbrudd.
Bastøy har en mulig fordel under epidemier, med at bygningene ligger spredt med god avstand mellom seg.
Saken fortsetter under bildet.
Bastøy fengsel
Martin Nordberg Folmoe
– De innsatte har beskjed om å holde seg i eller rundt hvert sitt hus. De er ganske opptatt av å ikke spre smitten. Vi er et åpent fengsel. Så lenge man holder avstand, kan man bevege seg og gå tur rundt på øya. Det krever at de tar ansvar. De synes det er tråkig å miste besøk og frigang, men de er ved godt mot og takler det positivt, sier Megrund.
Fengselet er i ferd med å sette opp nettbrett med muligheter for videosamtaler med pårørende. Dette for å lette på opplevelsen av isolasjon under besøksforbud og bortfall av frigang og permisjoner. Innsatte har også ganske gode telefonmuligheter fra før, forteller Megrund, de har egne mobiltelefoner og kan ringe omverdenen etter eget forgodtbefinnende.
– Jeg antar at de ellers leser bøker, ser på tv og kjeder seg. Stemningen blant oss ansatte er veldig god. Folk er opptatt av å løse dugnaden på best mulig måte. Jeg opplever at folk snakker godt sammen.


Nå: 0 stillingsannonser