JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten: – Skjønner frustrasjonen

Hva lønna blir er fortsatt i det blå til langt utpå høsten. Forbundsleder Asle Aase mener likevel det var klokt å unngå streik og isteden be om frivillig lønnsnemnd.
Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund kaller årets lønnsoppgjør i staten ekstremt krevende.

Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund kaller årets lønnsoppgjør i staten ekstremt krevende.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Hele 73 prosent av medlemmene i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) som deltok i uravstemningen, stemte nei til lønnsoppgjøret i staten. 22 prosent stemte ja og seks prosent blankt. Deltakelsen var på 57 prosent.

Motstanden er litt lavere enn for LO Stat-forbundene som helhet (76 prosent nei), men likevel overveldende. Likevel ble det ikke streik, siden styret i LO Stat mente de har lite å vinne på det. Isteden går oppgjøret til frivillig lønnsnemnd.

Medlemmene får dermed ikke vite hva den nye lønna blir før langt utpå høsten.

At 75 prosent av lønnsoppgjøret ble avsatt til lokale forhandlinger, har ført til at medlemmene forkastet forslaget til ny avtale med staten.

Les også: Medlemmene stemte nei til lønnsoppgjøret, men det blir ikke storstreik i staten

– Jeg skjønner frustrasjonen over at de ikke vet hva oppgjøret blir før lokale forhandlinger er over. Om vi får noe til i en frivillig lønnsnemd er også usikkert. En streik ville sannsynligvis endt med tvungen lønnsnemd uten at vi fikk noe mer enn de andre.

Aase håper Rikslønnsnemnda sørger for fire likelydende avtaler. Han sikter til de fire hovedsammenslutningene som forhandler med arbeidsgiver.

Her har LO og YS stått samlet for størst mulige generelle, sentrale tillegg til alle. Akademikerne og Unio mener på sin side at deres medlemmer nyter best av at mest mulig av tilleggene forhandles lokalt.

Les også: Udemokratisk og hårreisende at det ikke ble streik, mener NTL

For å komme nærmere en felles avtale i fremtidige forhandlinger, gikk LO Stat langt i å godta en stor lokal pott denne gangen. Men det tirrer medlemmene.

– Det er en ekstremt krevende sak dette her, sier Aase.

– Akkurat nå mener vi at det klokeste er frivillig lønnsnemnd. Historien vil vise hva vi får ut av det i form av likelydende avtaler og at flest mulig skal få et best mulig generelt tillegg. Men jeg skjønner at mange stemte nei.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse