Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase
Politiet får særlov om erstatning for yrkesskade under øvelse. Det gjør ikke øvrige nødetater eller Kriminalomsorgen.
ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
– Jeg gratulerer politiet med lovendringa, men det er rett og slett skammelig av Solberg-regjeringa å fullstendig ignorere våre og andre forbunds medlemmer, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.
Politiet får en særlov for å sikre til yrkesskadeerstatning for skader pådratt under øvelse. Mange ansatte har til nå slitt med å få skader godkjent som yrkesskade siden det som skjer under kontrollert trening under oppsyn ikke er å anse som arbeidsulykke.
Lovendringa Stortinget gjennomfører nå, sikrer politifolk full erstatning for skader under operativ trening som ikke dekkes etter de vanlige reglene i yrkesskadeforsikringsloven. Kriminalomsorgen, ambulansetjenesten og branntjenesten får ikke de samme rettighetene.
– Forskjellsbehandling
– Det er forstemmende at ikke andre relevante yrkesgrupper får den samme muligheten, sa stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap) under onsdagens stortingsdebatt.
En særlov for politiet innebærer ei forskjellsbehandling i forhold til andre yrkesgrupper som trener på realistiske scenarioer med nærkamp, evakuering og frigjøring, ifølge Aasen-Svensrud. Hun ville heller sett ei generell endring i folketrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven.
I årene 2018–2019 ble til sammen 59 ansatte i fengsel skadd under øvelse, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet. Mest utsatt er markørene, ofte når de yter passiv motstand under trening i sikker nedleggelse. Over halvparten av skadene ble meldt inn som yrkesskade til Nav.
Kriminalomsorgens ansatte har ofte måttet gå rettens vei for å få godkjent skader under øvelse. Våren 2020 vant et NFF-medlem en slik sak i Eidsivating lagmannsrett, etter først å ha blitt avvist i Trygderetten. For mange er den lange saksgangen avskrekkende, og de lar saken ligge etter å ha blitt avvist av Nav og Statens pensjonskasse.
• Er dette en yrkesskade? Nav sier ja. Statens pensjonskasse sier nei
NFF: – Vi holdes for narr
Det kan også være andre grupper som har behov for andre regler enn i dag, ifølge Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
– Så må det gjøres ei grundig vurdering knyttet til andre grupper, den hører strengt tatt under Arbeids- og sosialdepartementet, sa Mæland i ei replikkveksling.
(Saken fortsetter under bildet)
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H)
Leif Martin Kirknes
Det provoserer NFF-lederen.
– Vi tok opp dette med KDI i mars 2019, de tok det opp videre med departementet. Nå sier Mæland at det er en sak for Arbeids- og sosialdepartementet. Jeg opplever at vi er holdt for narr i denne saken, sier Aase.
Han ber statsråden oppklare om saken fortsatt er under vurdering i Mælands departement.
Det er synd, mener Aase, når et NFF-medlems seier i Eidsivating lagmannsrett inngikk som del av saksgrunnlaget for å lage en særliv for politiet, uten at det gir uttelling for ansatte i Kriminalomsorgen.
(Saken fortsetter under bildet)
SKUFFET: NFF-leder Asle Aase mener regjeringa ikke viser interesse for rettighetene til ansatte i Kriminalomsorgen. Her fra saken i Eidsivating i februar 2020.
Eirik Dahl Viggen
Pålagt øvelser
Arbeidsmiljøet i fengsel blir tøffere, og fengselsbetjentene er pålagt å trene oftere på maktanvendelse inkludert bruk av batong, gass og skjold. Resten av arbeidsdagen har de dekning i tilfelle skader. Å skli på isen på vei over luftegården og forstue kneet kan registreres som yrkesskade. Langt verre skader oppstått under øvelse, teller ikke med.
– Det er et slag i ansiktet på alle andre som øver og risikerer skader. Så fort det blir et flertall på Stortinget som er opptatt av denne problematikken skal saken reises umiddelbart, sier Aase.