JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Monica Mæland ny justisminister:

NFF-leder Asle Aase håper Høyre-regjeringens sjette justisminister stopper kuttene i fengsel og friomsorg

– Mæland kan ta ansvar, bare hun lytter til ansatte i kriminalomsorgen, sier Asle Aase.
DIALOG: NFF-leder Asle Aase regner med å møte en statsråd som er mer interessert i kontakt med fagbevegelsen.

DIALOG: NFF-leder Asle Aase regner med å møte en statsråd som er mer interessert i kontakt med fagbevegelsen.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Monica Mæland (H) ble fredag Norges nye justisminister. Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) møter statsrådsskiftet med en viss forventning.

– Mæland er kjent for å være direkte, og jeg ser fram til konstruktive samtaler om kriminalomsorgen. Det går en invitasjon nå på mandag der vi inviterer Mæland til å møte oss i NFF, til kriminalpolitisk konferanse i mars og lederkonferanse i april.

p

Han håper på tettere dialog med den nye statsråden fra Høyre enn forbundet har vært vant med. Siden Frp overtok for seks år siden, har NFF hatt ett møte med hver justisminister, unntatt Kallmyr som de ikke rakk noe møte med.

– Jeg håper betydningen av det organiserte arbeidslivet og trepartssamarbeidet blir mer fremtredende nå under den nye statsråden, sier Aase.

Håper på sekseren

Mæland blir den sjette justisministeren siden borgerlig side dannet regjering for drøye seks år siden. Med så mange utskiftinger har regjeringen mistet helhetstenkningen kriminalomsorgen, mener Asle Aase.

p

– Det tar tid å sette seg inn i feltet vårt, vi rykker tilbake til start hver gang det kommer en ny statsråd, sier Aase.

Men én ting har gått igjen.

– Hver gang vi protester mot budsjettkutt, har de svart at de skjønner det er krevende, men at vi må ta det. Uten at de har gått inn og sett på virksomhetene og det vi driver med.

Aase håper Mæland blir en minister som er enig i at kriminalomsorg er et offentlig ansvar. Som ikke bare er interessert i hvilke økonomiske gevinster som kan tas ut.

– De må forstå at dette arbeidet krever ansatte. På sikt vil det å sikre menneskeverd og gode liv etter soning bety besparelser for samfunnet. Men det krever at de tar seg tid til å lytte.

Mer ansvarsfullt

Selv om regjeringen fortsetter med plattformen de laget med Frp, så kan partibytte i seg selv være av det gode, mener Aase.

– Høyre har vært for dublering av celler, å plassere flere innsatte på samme rom, men framstår likevel som et ansvarlig parti, sier NFF-lederen.

Monica Mæland er tidligere kjent fra LO Stats konferanser på Gol, der hun som regjeringens representant har argumentert tydelig for Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. Men det er ikke mer gevinst å hente på kutt, mener Asle Aase, kuttene rammer nå direkte selve driften av fengsel og friomsorg. NFF vil heller skjerme en del enheter i staten fra hele reformen.

Store oppgaver venter Mæland

Isolasjon i norske fengsler tror Aase blir den nye statsrådens kanskje største utfordring.

– Vi vil ta opp Sivilombudsmannens ekstraordinære rapport og følge med på hvordan Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tar denne saken videre overfor regjeringen.

Yrkesskade under øvelse står også høyt på NFF-lederens liste. Per i dag får ikke ansatte som skader seg under pålagte øvelser i arbeidstiden dekning for yrkesskade.

p

Han noterer at foregående ministre fra Frp har vært overveiende opptatt av politiet, mindre opptatt av den andre enden av strafferettskjeden.

– Kriminalomsorg har blitt sett på nærmest som en pro forma-sak. Jeg håper Mæland fatter interesse og melder seg på diskusjonen. Det er en kraftig jobb som ligger foran oss med å få kriminalomsorgen opp på 2013-nivå igjen, sier Aase, som gjerne inviterer Mæland på en rundtur for å oppleve de usminkede realitetene i norsk fengsel og friomsorg anno 2020.

Annonse
Annonse