FOR BYFENGSEL: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) landet til slutt på å beholde hovedstadsfengselet, men med betydelig færre plasser.
Eirik Dahl Viggen
Oslo Fengsel
Regjeringa beholder Oslo fengsel, men sender plasser til Ilseng og Ullersmo
Oslo fengsel består som byfengsel, det offentliggjorde justisminister Emilie Enger Mehl onsdag. Det blir betydelig mindre og mer moderne.
edv@lomedia.no
Emilie Enger Mehl (Sp), Norges justis- og beredskapsminister, offentliggjorde onsdag at Oslo fengsel blir værende i Oslo. Men fengselet slankes kraftig: Av dagens 243 plasser blir det igjen 140 innafor murene på Grønland.
For å bøte på nedtaket skal Ilseng avdeling i Innlandet utvides med 96 plasser på høy sikkerhet. Fra før er det igangsatt en utvidelse på Romerike fengsel Ullersmo avdeling, som får 76 nye plasser.
Oslo fengsel skal fortsette å ha både varetekts- og domsplasser, lover Mehl.
– Det er en fordel med nærhet til politi, til domstolene og ikke minst til samarbeidspartnere ved Oslo universitetssykehus og Fengselspsykiatrisk poliklinikk, sier Mehl til NFF-magasinet under et besøk i Oslo fengsel onsdag.
– Hva er grunnen til at ikke regjeringa har skåret gjennom og bestemt å bygge et stort, nytt fengsel i Oslo?
– For Senterpartiet og Arbeiderpartiet har det vært viktig å lytte til lokale meninger. Vi hadde en åpen dialog om Bredtveit som ikke førte fram. Det har vi måttet respektere. Jeg er stolt av denne løsningen der vi beholder plasser på dom her i byen. Det er et poeng å beholde begge typer plasser her, sier Mehl til NFF-magasinet.
BEDRE: Oslo fengsel beholdes, men bygningsmassen skal utbedres betydelig de nærmeste åra.
Eirik Dahl Viggen
Statsråden vil ikke anslå noen kostnad på å utvide Ilseng eller bygge om Oslo fengsel, annet enn «flere hundre millioner kroner».
Kriminalomsorgen Innlandet, som fra før er Kriminalomsorgens største enhet målt i geografisk utstrekning, ansatte og plasser, vokser seg nå enda større med utvidelse på Ilseng. Et hundretall statlige arbeidsplasser tilføres dermed finansministerens og justis- og beredskapsministerens hjemfylke.
– Det blir viktig nå å styrke kriminalomsorgen i budsjettet, den er i en veldig krevende situasjon, sier Mehl.
Regjeringa gjorde sist uke kjent at etaten tilføres ytterligere 100 millioner kroner før jul. Fra før er det satt av en opptrapping på 145 millioner kroner neste år.
OFF: – Samarbeidet førte fram
Faruk Qureshi, leder av Oslo Fengselsfunksjonærers Forening (OFF, del av NFF), slår fast at flere års kamp for å beholde byfengselet har ført fram.
– At vi nå får gjennomslag, viser at partssamarbeidet og det fagligpolitiske samarbeidet virker, og at det gir konkrete resultater sier Qureshi.
– Du er ikke redd for å miste mange kollegaer når over hundre plasser forsvinner ut av byen?
– Nei, vår fremste bekymring har vært kompetanseflukt fra etaten. Arbeidsplassene blir i region øst. De ansatte her har over år bygd opp en unik kompetanse om sårbare og psykisk syke innsatte og varetektsfengslede, kompetanse vi nå viderefører i Oslo.
POLITISK VILJE: Leder for OFF, Farukh Qureshi setter stor pris på engasjementet fra partikollega Kamzy Gunaratnam (Ap) for å sikre et hovedstadsfengsel for mannlige innsatte.
Eirik Dahl Viggen
Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, er blant de som har engasjert seg for å beholde Oslo fengsel innafor bygrensa.
– Det ville vært helt krise om hele fengselet ble flyttet ut av byen. Det er stort skritt i riktig retning å få de 140 plassene i Oslo. Men jeg vil fortsette å jobbe for flere domsplasser. Så må vi gjøre noe med soningsforholdene for kvinnene på Bredtveit, sier Gunaratnam til NFF-magasinet.
Les også: Pårørende og barn må betale prisen om Oslo fengsel flyttes ut av byen, mener Hanne
Fengselsleder i Oslo fengsel, Nils Leyell Finstad, synes også det er en gledens dag.
– En hovedstad må ta vare på sine egne innbyggere. Også de som skal sone i fengsel. Jeg er glad for denne beslutninga i dag, så vil tida vise hvordan det blir med dimensjonering og bemanning. Vi skal fortsette å jobbe for et nytt, moderne Oslo fengsel, sier Finstad.
Fengselsleder Nils Leyell Finstad, Oslo fengsel
Eirik Dahl Viggen
Samarbeidet med tillitsvalgte og vernetjenesten hatt alt å si for å sikre byfengselet ei framtid, ifølge Finstad.
– Den lille skyggen i dag er at vi lot sjansen gå fra oss til å gjøre noe med kvinners soningsforhold. Det er bra å høre at politikerne tar det på alvor, sier Finstad.
Hovedverneombud Marianne Urstad Christiansen tror økt åpenhet rundt Oslo fengsel overfor politikerne og media har ført fram.
– Det viser hvordan det er her i fengselet, på godt og vondt. Ved å sikre gode, trygge arbeidsplasser for de ansatte, skapes også trygg soning for de innsatte, sier Christiansen.
Marianne Urstad Christiansen, hovedverneombud Oslo fengsel
Eirik Dahl Viggen
NFF: – Godt med avklaring
Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, er minst like opprømt som de foregående.
– Vi har venta lenge på denne beslutningen. Etter å ha vært i limbo med kommuner som kommer med forslag til tomter, som så undersøkes i hytt og vær, har det vært viktig å lande dette, sier Aase på telefon.
KOMPROMISS: Asle Aase mener det er bra såpass mange plasser holdes i Oslo, men skulle gjerne sett ei kraftig oppgradering av kvinnefengselet på Bredtveit. Her fra LO Stats kartellkonferanse forrige uke.
Ole Palmstrøm
– Vi hadde håpet på 30 plasser til. Når det ikke ble noe av å bygge nytt på Bredtveit, så er dette en kompromissløsning. Det er uansett godt å endelig få ei avklaring. Nå kan vi begynne å jobbe, sier Aase.
NFF har ifølge Aase arbeidet målrettet politisk og med å få ei avklaring. Da førstevalget Bredtveit ikke ble noe av, er dagens beslutning om lokalisering ifølge Aase i tråd med forbundets anbefalinger.
Kvinnene på Bredtveit er ifølge Aase taperne i denne saken.
– Forbundet kommer til å arbeide hardt for å få til endringer som vil gjøre noe med den alvorlige situasjonen for de kvinnelige innsatte. Bredtveit er gammelt, med dårlige bygg som ikke er bra verken for ansatte eller innsatte.
Situasjonen er også kritisk for kvinnene andre steder i landet, understreker Aase.
– Jeg forventer at regjeringa vil utvise samme handlekraft på dette området som de har vist med beslutningen om Oslo og Ilseng, sier forbundslederen.
Mest lest
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat