JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlige vedtak

Riksadvokaten oppdaget feil: Flere fengslede kan bli løslatt umiddelbart

Flere vedtak om bøtestraff og bøtesoning strider mot loven. Bøtetjenesten må stoppe arbeidet.
BØTESONING: Med unntak av i region sørvest, kan domfelte ikke lenger betale ned straffebøter med samfunnsnyttig arbeid. Bildet er fra Klevfos industrimuseum utenfor Hamar, der domfelte i 2020 ryddet skog fra besøksområdene.

BØTESONING: Med unntak av i region sørvest, kan domfelte ikke lenger betale ned straffebøter med samfunnsnyttig arbeid. Bildet er fra Klevfos industrimuseum utenfor Hamar, der domfelte i 2020 ryddet skog fra besøksområdene.

Martin Guttormsen Slørdal

edv@lomedia.no

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ga fredag beskjed om å stanse bøtetjenesten og løslate folk som soner bøter i fengsel. Det skjer etter at Riksadvokaten har oppdaget en rekke feil.

Det betyr at mange som soner bøtestraff i fengsel, slippes fri – dersom de selv ønsker det. De som med egen arbeidsinnsats soner bøter ute i samfunnet, får satt soningen på vent.

Riksadvokaten har avdekket flere tilfeller der vedtak om bøtestraff og bøtesoning i samfunnet, ikke er fattet på lovlig vis. Det har skjedd ved at politiansatte selv har gjort vedtak, uten å involvere påtalemyndigheten. Det er ulovlig.

Les også: «Jan» (54) betaler bøter med arbeidskraft i stedet for å sitte inne: – Fengsel er gammeldags. Dette her fungerer

Får utsatt soninga

Bøtesoning angår de som ikke klarer å betale bøter. Per 20. oktober soner 27 personer bøtestraff i fengsel. Samtidig er 148 personer inne til bøtesoning, som betyr at de utfører samfunnsnyttig arbeid for å betale ned bøtene til staten.

KDI har fredag sendt ut et brev til regionene for å se om det er strafferettslig grunnlag for å holde på disse.

Hvis ikke, er det beordret at enhver innsatt som ønsker å forlate fengselet, og enhver under aktiv bøtetjeneste skal legge ned arbeidet til det formelle er i orden.

– Det er dramatisk. Her kan det være flere av de som soner bøter i fengsel som ikke har noe sted å komme hjem til. Da skal kriminalomsorgen la dem være inne så lenge at de får tid til å komme i orden, sier medlem av sentralstyret i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Anne Gro Granum, til NFF-magasinet.

Bøtetjenesten rundt om i landet har til sammen rundt 25 ansatte.

– Dette er en spesiell situasjon for våre folk som jobber med bøtetjeneste, de må i så fall overføres til andre oppgaver, sier Granum.

Alvorlig situasjon

Situasjonen er alvorlig og sterkt beklagelig, sier assisterende riksadvokat Torunn Salomonsen Holmberg til VG.

Ifølge Holmberg vil omfanget av den mangelfulle praksisen, og hvor langt tilbake i tid den strekker seg, nå bli undersøkt nærmere.

Stans i bøtestraff og bøtesoning skal trolig ikke gjelde for Sør-Vest politidistrikt (Rogaland og Sunnhordland), som skal ha fulgt rutinene.

Les også: Tillitsvalgte frykter bonuser splitter kollegaer

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse