JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert statsbudsjett

Sju millioner til nettbrett, ellers får kriminalomsorgen lite ekstra

Fengslene får 7 millioner til nettbrett og telefonsamtaler. Skralt, ifølge forbundsleder.
TELEFONPENGER: 7.900.000 av disse ønsker regjeringen å plusse på kriminalomsorgen.

TELEFONPENGER: 7.900.000 av disse ønsker regjeringen å plusse på kriminalomsorgen.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Kriminalomsorgen får økt budsjettet sitt med 7,9 millioner kroner. Det meste går til innkjøp av nettbrett. Ifølge forbundsleder Asle Aase i norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) får kriminalomsorgen oppsiktsvekkende lite fokus i revidert statsbudsjett.

– Det er veldig merkelig at de ikke har en eneste tanke som de har lyst til å dele med Stortinget om hvordan de har tenkt å løse utfordringene under koronakrisen, bortsett fra nettbrettene, sier Aase.

Slik forsvarer regjeringen koronabudsjettet til fengsel og friomsorg

Asle Aase, forbundsleder i Norsk fengsels- og Friomsorgsforbund

Asle Aase, forbundsleder i Norsk fengsels- og Friomsorgsforbund

Eirik Dahl Viggen

Koronatiltakene i fengslene har siden 12. mars ført til stopp i besøk, frigang og permisjoner. For å lette innsattes kontakt med pårørende kjøpte Kriminalomsorgen inn 800 nettbrett som er fordelt rundt på enhetene. I revidert budsjett setter regjeringen av sju millioner kroner til dekke nykjøpt IKT-utstyr som nettbrett og telefoni.

– Gledelig satsing på nettbrett

– Det er svært gledelig hvis den foreslåtte bevilgningen ikke bare går til å dekke allerede innkjøpte nettbrett, men til å bygge ut tilbudet videre, sier leder i organisasjonen For Fangers Pårørende, Hanne Hamsund.

Hanne Hamsund leder For Fangers Pårørende

Hanne Hamsund leder For Fangers Pårørende

Privat

Pårørende ønsker mer tid til samtalene. Det krever tekniske ressurser, men også ressurser til bemanning, påpeker Hamsund. FFP har lenge før koronakrisen bedt om tydeligere føringer og mer ressurser for kommunikasjon via nett og økte telefonkvoter for innsatte og pårørende. Det kan bidra til å begrense isolasjon og i større grad oppfylle barns rett til kontakt med foreldre i fengsel. Nettbrettene har for eksempel gjort det mulig for barn og foreldre å dele et måltid på avstand.

– Defensiv regjering

Asle Aase setter sin lit til at opposisjonen på Stortinget klarer å øke budsjettet. Ifølge NFF-lederen er de ansatte med på en stor dugnad og har respondert umiddelbart på midlertidige tiltak for å redusere smittefaren og opprettholde en helt nødvendig beredskap.

– Regjeringen viser en defensiv holdning. Vi burde vært styrket med 30 millioner på grunn av pandemien. Isteden lar de det skure og gå.

Isolasjon av innsatte på cellene er den alvorligste utfordringen. Koronakrisen har ført til nedstenging av felles aktiviteter som arbeid, skole og fysisk aktivitet. Neste problem på lista er den økende soningskøen. Det kan ikke være slik at alle de nærmere 1100 som står i kø skal inn til soning med elektronisk kontroll (fotlenke), mener Aase.

Snart to måneder inn i krisen, haster det for barn å ha kontakt med mor og far i fengsel

NFF-lederen etterlyser en plan for hvordan kriminalomsorgen skal dekke inn de reelle kostnadene under pandemien: Økt bruk av overtid, innkjøp av tjenester, mer tilrettelegging og innskjerpet renhold. NFF krever at renholdet nå må utføres av personer med fagbrev, for å hindre smitteutbrudd. Det gjelder ikke minst blant de som utfører renholdet.

Ap: –Kriminalomsorgen gis ikke rom til å håndtere krisen

– Dette følger veldig godt opp i hvordan kriminalomsorgen er blitt styrt under Erna Solberg, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Maria Aasen-Svendsrud.

Hun mener både NFF og opposisjonen har vært veldig tydelige på hva som trengs for kriminalomsorgen, og ingenting av forslagene deres tatt hensyn til i den foreslåtte budsjettrevisjonen.

– Kriminalomsorgen gis ikke rom til å håndtere krisen. Hverken økt bruk av vikarer eller overtid er regnet inn. Heldigvis har vi ikke sett mye smitte. Det betyr at de ansatte er flinke på å følge smittevernreglene, sier Aasen-Svendsrud.

– Fra før vet vi at kriminalomsorgen er sterkt underfinansiert. Man gjør ikke noe for at etaten skal kunne bære seg gjennom denne krisen.

Kriminalomsorgen har vært nødt til å ty til framskutte løslatelser og overføringer fra fengsler til friomsorgen for å overholde smittevernet i fengslene. Det kunne ifølge Aasen-Svensrud langt på vei vært unngått om ikke regjeringen det siste halvannet året hadde lagt ned sju fengsler. Nedleggelsene omfatter til sammen 290 færre fengselsplasser.

– Det er ansatte og innsatte som vasker smittevask i fengslene. Det utsetter dem for økt smittefare. Smittevask er nå en kritisk viktig fagkompetanse som burde vært hentet inn fra profesjonelle renholdere.

Små justeringer

Så langt er det få tilfeller av koronasmitte blant ansatte og innsatte. Men pandemien kan være i startfasen. Et utbrudd i fengslene kan snu alt på hodet, advarer Asle Aase.

Fengselsbetjentene krever risikotillegg og pepperspray

Ellers er det bare små justeringer å se på budsjettet til kriminalomsorgen: Nye Oslo fengsel planlegges videre, regjeringen justerer opp kostnadene noe til forprosjektering. For Arendal fengsel, avdeling Evje, flyttes det noe på kostnadspostene mellom departementene. Kriminalomsorgsdirektoratet får også fullmakt til å investere i brukerutstyr til 40 millioner kroner til bruk i Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse