Omorganisering av kriminalomsorgen har ikke flertall:
Stortinget setter bremsene på for sammenslåing av fengsler og friomsorg
Stortingets justiskomité går imot regjeringas foreslåtte omorganisering av kriminalomsorgen. – Hele forslaget manglet svar på hvordan førstelinja skulle styrkes, sier NFF-leder Asle Aase.
BREMSENE PÅ: Stortinget ligger an til å stoppe omorganisering av kriminalomsorgen.
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
Stortingets justiskomité, med et flertall bestående av Ap, Sp, SV og Frp, bestemte tirsdag å ikke støtte regjeringas forslag: å legge ned kriminalomsorgens fem regioner og erstatte dem med 12 sammenslåtte enheter under direkte ledelse av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
– Vi har fått gehør, etter en grundig prosess i forbundet, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.
Les også: Regjeringa vil slå sammen fengsler og friomsorg
– Vi kunne ikke se at det skulle bli noe bedre kriminalomsorg ut av forslaget.
Sammenslåingene ville bety å samle fengsler på lavere og høyere sikkerhetsnivå under samme leder som friomsorgskontorene. Hvis ikke partiene ombestemmer seg innen avstemninga i Stortinget neste uke, blir det ikke noe av.
Forhastet lovforslag
Regjeringa har varslet ei stortingsmelding om kriminalomsorgen innen sommeren 2021. Flertallet i justiskomiteen stiller seg undrende til hvorfor det da kommer et så dyptgripende forslag til omorganisering så kort tid i forveien. De beskriver omorganiseringa som ikke tilstrekkelig utredet, og prosessen som forhastet. Det kunne fått alvorlige konsekvenser i mange år framover, heter det i komiteens innstilling.
Komitémedlemmene fra Ap, SV og Sp viser til at strukturendringer og omorganisering av kriminalomsorgen ikke løser det grunnleggende behovet for tilstrekkelig mange ansatte og styrket innhold i soninga som trengs for at kriminalomsorgen skal fylle samfunnsoppdraget.
NFF: – Vi har fått gehør
NFF gikk som eneste forbund klart imot omorganiseringa. De mener regjeringas forslag verken var faglig fundert eller særlig godt utredet. Forbundsledelsen tar tirsdagens komitéinnstilling som en seier.
Aase har tidligere advart mot at den planlagte sammenslåinga i 12 større enheter ville svekke kriminalomsorgen. Ifølge Aase kunne det utydeliggjøre friomsorgen og innføre for lange avstander mellom enhetsledere og ansatte i førstelinja. En svekket kriminalomsorg vil kunne legge veien åpen for å sette ut kriminalomsorg til private aktører, ifølge forbundslederen.
– Vi har sikra at friomsorgen kan være det de er, at regionene kan være der de er, at det ikke blir noe av tvangssammenslåtte enheter over alt. Jeg tror det vi har anført av spørsmål og bekymringer, og etterlyst av faglig begrunnelse, har ført fram, sier Aase.
– Rettferdig
Han understreker at NFF ikke er imot alt, heller ikke ei framtidig omorganisering, men den må bygge på faglige argumenter.
– Det er en rettferdighet i dette. Jeg synes regionene har mye av æren for det som har gått bra siden 2001. Nå er tiden inne til å snakke om det som teller, driftsmidler, bemanning, innhold og god rehabilitering med mindre isolasjon.
Åpner for mer hjemmesoning: Her blåser domfelte Kai i alkometeret – mens friomsorgen følger med på 11 mils avstand