BREMSENE PÅ: Stortinget ligger an til å stoppe omorganisering av kriminalomsorgen.
Ole Palmstrøm
Omorganisering av kriminalomsorgen har ikke flertall:
Stortinget setter bremsene på for sammenslåing av fengsler og friomsorg
Stortingets justiskomité går imot regjeringas foreslåtte omorganisering av kriminalomsorgen. – Hele forslaget manglet svar på hvordan førstelinja skulle styrkes, sier NFF-leder Asle Aase.
edv@lomedia.no
Stortingets justiskomité, med et flertall bestående av Ap, Sp, SV og Frp, bestemte tirsdag å ikke støtte regjeringas forslag: å legge ned kriminalomsorgens fem regioner og erstatte dem med 12 sammenslåtte enheter under direkte ledelse av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
– Vi har fått gehør, etter en grundig prosess i forbundet, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.
Les også: Regjeringa vil slå sammen fengsler og friomsorg
– Vi kunne ikke se at det skulle bli noe bedre kriminalomsorg ut av forslaget.
Sammenslåingene ville bety å samle fengsler på lavere og høyere sikkerhetsnivå under samme leder som friomsorgskontorene. Hvis ikke partiene ombestemmer seg innen avstemninga i Stortinget neste uke, blir det ikke noe av.
Forhastet lovforslag
Regjeringa har varslet ei stortingsmelding om kriminalomsorgen innen sommeren 2021. Flertallet i justiskomiteen stiller seg undrende til hvorfor det da kommer et så dyptgripende forslag til omorganisering så kort tid i forveien. De beskriver omorganiseringa som ikke tilstrekkelig utredet, og prosessen som forhastet. Det kunne fått alvorlige konsekvenser i mange år framover, heter det i komiteens innstilling.
Komitémedlemmene fra Ap, SV og Sp viser til at strukturendringer og omorganisering av kriminalomsorgen ikke løser det grunnleggende behovet for tilstrekkelig mange ansatte og styrket innhold i soninga som trengs for at kriminalomsorgen skal fylle samfunnsoppdraget.
NFF: – Vi har fått gehør
NFF gikk som eneste forbund klart imot omorganiseringa. De mener regjeringas forslag verken var faglig fundert eller særlig godt utredet. Forbundsledelsen tar tirsdagens komitéinnstilling som en seier.
Aase har tidligere advart mot at den planlagte sammenslåinga i 12 større enheter ville svekke kriminalomsorgen. Ifølge Aase kunne det utydeliggjøre friomsorgen og innføre for lange avstander mellom enhetsledere og ansatte i førstelinja. En svekket kriminalomsorg vil kunne legge veien åpen for å sette ut kriminalomsorg til private aktører, ifølge forbundslederen.
– Vi har sikra at friomsorgen kan være det de er, at regionene kan være der de er, at det ikke blir noe av tvangssammenslåtte enheter over alt. Jeg tror det vi har anført av spørsmål og bekymringer, og etterlyst av faglig begrunnelse, har ført fram, sier Aase.
– Rettferdig
Han understreker at NFF ikke er imot alt, heller ikke ei framtidig omorganisering, men den må bygge på faglige argumenter.
– Det er en rettferdighet i dette. Jeg synes regionene har mye av æren for det som har gått bra siden 2001. Nå er tiden inne til å snakke om det som teller, driftsmidler, bemanning, innhold og god rehabilitering med mindre isolasjon.
Åpner for mer hjemmesoning: Her blåser domfelte Kai i alkometeret – mens friomsorgen følger med på 11 mils avstand
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie