Tillitsvalgt positiv til Statsbyggs forslag om å legge ned 16 fengsler
Siv Smørdal ønsker velkommen Statsbyggs forslag om store rokeringer i Fengsels-Norge – bare de innsatte slipper å ligge to stykker på ti kvadrat.
Bare de innsatte kan få hvert sitt rom, har ikke Siv A. Smørdal noe imot forslaget om nytt fengsel på Haugalandet.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Gamle og uegna bygninger preger mange av Norges 57 fengselsanstalter. Etterslepet av vedlikehold har ikke blitt hentet inn tross flere satsinger i senere år.
Tilstanden er mange steder så dårlig at det vil kreve bevilgninger i en helt annen liga enn hva som er gitt så langt, ifølge en rapport fra Statsbygg i samarbeid med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
Foreslått nedlagt er anstaltene: •Mosjøen •Sem •Larvik •Kragerø •Haugesund •Hustad lavere sikkerhet •Ålesund •Gjøvik •Hamar •Kongsvinger sentrum •Kongensgate i Trondheim •Fauske •Sandeid •B2 i Oslo •Valdres •Kongsvinger lavere sikkerhet
Sandeid: Trenger mer plass
Til erstatning for Haugesund og Sandeid fengsel, foreslås å samle soningsplassene i et splitter nytt fengsel på Haugalandet.
– Hvis de hadde bygd nytt fengsel på Haugalandet, ville det vært helt topp. Heller det enn at vi må drive med tomannsrom på Sandeid, sier leder for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) avd. Sandeid fengsel, Siv Smørdal.
Siv Smørdal, NFF Sandeid fengsel
Eirik Dahl Viggen
– I et nytt fengsel må innsatte ha egne rom. Tomannsrom under ti kvadratmeter er greit opptil 30 dager, selv om de er små, men å bo to voksne mannfolk der over en måned er ikke holdbart, sier Smørdal.
Sandeid fengsel har 30 innsatte som deler tre dusjer og tre toaletter. Det går greit, men det som ikke er greit er at de med lengre dommer ikke har noe sted å trekke seg tilbake.
– Vi har mange som møter til soning som rett og slett ikke kan være her når de må være på tomannsrom, sier Smørdal.
Et nytt fengsel bør dessuten ligge i nærheten av store bedrifter med tilgang til arbeidsplasser der innsatte kan ha praksis. Det har Vindafjord, der Sandeid ligger, i mengdevis.
Haugesund: Ser mulighetene
Inge Clausen, NFF-leder i Haugesund fengsel, understreker at ingen nedleggelser må skje uten at det opprettes nye tilbud.
– Vi har vært et såkalt 1860-fengsel under konstant trussel om nedleggelse, så dette forandrer ikke så mye for oss. Vi er skeptiske, men velger å se muligheten som ligger i det. Vi ser positivt på at en eventuell nedleggelse medfører opprettelse av et nytt fengsel i vårt område. Vi støtter tanken om at kriminalomsorgen bør bli mer framtidsrettet, der står vi klare til å bidra, sier Clausen.
Aktuelt: Sivilombudet bekymret for Froland fengsel. Tillitsvalgt er ikke overrasket
Larvik: Må ivareta de yngste
Larvik avdeling foreslås nedlagt, men Berg avdeling bare fire mil unna, forslås utvidet med 72 plasser.
– At de snakker om 1800-tallsfengslene er ikke nytt, men at det kommer i et papir er nytt, sier leder i NFF Søndre Vestfold fengsel, Tine Marswall.
Hun tar det likevel med ro med tanke på arbeidsplassenes framtid. Hvis Berg fengsel skal utvides med 72 plasser, er tjenestemennene i Larvik sikret videre arbeid, mener Marswall. Avstanden mellom de to anstaltene er bare fire mil.
– Vi er mer bekymret for om plassene for 16 innsatte under 25 år ivaretas med kompetanse og innhold i et annet fengsel hvis Larvik legges ned, sier Marswall.
Larvik avdeling (bildet) foreslås nedlagt, men Berg avdeling bare fire mil unna, forslås utvidet med 72 plasser.
Ole Palmstrøm
Bredtveit/B2: Trenger bedre flyt
Lavsikkerhetsavdelingen B2 på Bredtveit foreslås nedlagt og plassene flyttet inn i et nasjonalt senter for straffegjennomføring for kvinner på Bredtveit-tomta.
Her er 20 plasser på lav sikkerhet tenkt innplassert, som omtrent tilsvarer B2, sammen med en utvidelse med fem plasser på høy sikkerhet.
Mye lest: Unni (65) var lei av livet som pensjonist: Gikk tilbake i full turnus i fengsel
B2, lavsikkerhetsfengsel for kvinner i Oslo
Eirik Dahl Viggen
– Man er aldri glad i en nedleggelse, men hvis det blir slik det foreslås, at lavsikkerhetsplassene integreres inn i et nytt kvinnefengsel, er det i tråd med det vi har foreslått. Det vil gi bedre kontroll og flyt mellom høyere og lavere sikkerhet, sier leder NFF Bredtveit fengsel, Petter Rolf Lajord-Stilén, for tiden lokalisert på Ullersmo sammen med resten av fengselets høysikkerhetsavdeling.
– Vi har uansett et brennende ønske om å flytte tilbake til Bredtveit, så det er fint om de kunne beslutte dette nå og gjennomføre det med det samme.
Mye delt: Ansatte ved Hustad fengsel fikk jekket opp lønna – med hjelp fra sjefen
Skeptisk minister
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er ikke like begeistret for forslaget om å legge ned en rekke mindre fengsler i distrikts-Norge.
«Dette er ikke aktuelt nå. Fengsler som Fauske, Kragerø, Kongsvinger og Ålesund er viktige arbeidsplasser og bidrar til en fengselsstruktur med bredt tilbud. Unntaket er Hamar, hvor vi i tråd med lokale ønsker har varslet nedleggelse når nytt fengsel står klart på Ilseng om noen år», skriver Mehl på regjeringens hjemmeside.
Det som trolig blir noe av, er modernisering av eksisterende bygg. Regjeringen har gitt Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet i oppdrag å utrede et nytt kvinnefengsel på Østlandet.
Statsbygg og KDI etterlyser på sin side «en større strukturell satsing» på fengselssektoren. Rapporten anbefaler i klartekst at det «brukes mange milliarder for å skape fengsler som skaper tilstrekkelige rammer for å tilby en god kriminalomsorg i Norge.»
For 19 av de øvrige fengslene, anbefaler Statsbygg og KDI å gjøre større ombygginger, investeringer og vedlikeholdstiltak. Videre vil de at det bygges fire nye fengsler på nye tomter i Vestfold eller Buskerud, Haugalandet, Møre og Romsdal og på Helgeland. Statsbygg foreslår også å oppføre nye kvinnefengsler på Bredtveit og i Stavanger, samt et nytt mannsfengsel i Oslo.
23 fengsler og overgangsboliger anbefales videreført med nåværende utforming.