JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sivilombudet bekymret for Froland fengsel. Tillitsvalgt er ikke overrasket

Soningsforholdene utvikler seg negativt som følge av en tøffere ressurs- og bemanningssituasjon, viser ny rapport.
Gunnar Selås har lenge advart mot forholdene på arbeidsplassen. Han er tillitsvalgt og leder for NFF Agder fengsel.

Gunnar Selås har lenge advart mot forholdene på arbeidsplassen. Han er tillitsvalgt og leder for NFF Agder fengsel.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Siden august i fjor har fengselet i Agder økt innlåsingstiden for de innsatte, noe som har gått spesielt hard ut over innsatte som ikke hadde et tilbud om jobb- eller skole på dagtid.

Forholdene utgjør en risiko for mer isolasjon, advarer Sivilombudet.

– Flere innsatte får ikke åtte timer utenfor cellen daglig, som er minstestandarden Den europeiske torturforebyggingskomiteen anbefaler. Når vi vet hvor helseskadelig isolasjon er, er denne utviklingen noe vi er bekymret for ved Froland fengsel, sier sivilombud Hanne Harlem.

Situasjonen har ført til at hverdagen i fengselet har vært preget av mindre tilbud og mulighet for oppfølging av innsatte. Blant annet har muligheten for ekstra besøk og permisjon blitt fjernet, og antall arrangementer og sosiale framstillinger er redusert.

Froland fengsel, som åpnet i 2020, har et høyt sikkerhetsnivå og er ikke dimensjonert til å gi alle innsatte tilbud om arbeid eller skole. Selv om det er 200 fengselsplasser, er det kun 129 heltidsplasser i skole og arbeidsdrift.

Froland fengsel og fengselshelsetjenesten har fått frist 14. august på å gi en tilbakemelding på oppfølgingen etter Sivilombudets besøk og anbefalinger.

Aktuelt: Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

– Risikovillig ledelse

– Det overrasker ikke oss at de er bekymret for forholdene, sier leder for NFF Agder fengsel, Ole Gunnar Selås til NFF-magasinet.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) har i lang tid meldt sin bekymring over arbeids- og soningsforhold i Froland avdeling.

– Ledelsen er for risikovillig når det gjelder grunnbemanning i førstelinja, det vil si fengselsbetjenter, og operative førstebetjenter samt sosialarbeidere som jobber tett på innsatte, sier Selås.

Budsjettkutt rammet storfengselet i Agder, som Froland avdeling er del av, helt siden åpningen i 2020.

Les hva lederen i Agder fengsel svarer lenger ned i saken

Froland avdeling åpnet i 2020 og har plass til 200 mannlige innsatte på høy sikkerhet. Nå er Sivilombudet bekymret for mer innlåsing.

Froland avdeling åpnet i 2020 og har plass til 200 mannlige innsatte på høy sikkerhet. Nå er Sivilombudet bekymret for mer innlåsing.

Statsbygg

– Kuttene har i sin helhet rammet førstelinja, både antall fengselsbetjenter, operativ ledelse og sosialfaglige stillinger er redusert, sier Selås.

I 2023 leverte konsulentselskapet Rambøll en rapport på oppdrag fra Kriminalmorgsdirektoratet. Her framkom det at fengselsbetjenter er utsatt for belastende arbeidsmiljø med påfølgende psykiske helseplager.

– Funnene er særlig synlige i Agder fengsel. Fra medlemmene får vi tilbakemeldinger om at de sliter med å motivere seg, de oppfatter at jobben deres er redusert til å drive logistikk og rutiner, uten kapasitet til å drive med forebyggende arbeid og samtaler med innsatte.

– Vi har en høy andel unge innsatte, gjengproblematikk, psykiske helseproblemer. Det blir da så krevende å gå alene i et fellesskap med 12 innsatte at det oppleves utrygt. Mange gruer seg til å gå på jobb. Den eneste måten å få bukt med problemet er å ha to ansatte per boenhet.

Som et avbøtende tiltak, mener Selås fengselet burde stenge ned enkelte etasjer eller bygg for soning, og midlertidig overføre personell herfra til gjenværende avdelinger, mens innsatte kunne overføres til andre fengsler med ledig kapasitet.

Mye delt: Unni (65) var lei av livet som pensjonist: Gikk tilbake i full fengsel-turnus

Leder: – Trygt å sone og jobbe

Fengselsleder i Agder fengsel, Rolf Velle, er enig i at det kan være en belastning med knapp bemanning.

– Utfordringa er at vi har rammer vi må drive innafor. Oppgavene må tilpasses de rammene vi har.

– Er det trygt å sone og arbeide på Froland avdeling?

– Ja, i det store og hele er det trygt her både for innsatte og ansatte.

– Er det forsvarlig å gå alene på avdeling med 12 innsatte ute i fellesskapet?

– De er ikke alene siden det er andre ansatte i samme etasje.

Velle viser til at staben i stor grad ble bygd opp med unge og nyutdanna fengselsbetjenter i 2020.

– Vi har en ung ansattgruppe, og det kan være krevende å komme inn i et nytt fengsel og skulle etablere rutiner samtidig som gruppa med innsatte blir mer krevende.

Hustad fengsel: Lene og Vegard opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse