STOR OPPSLUTNING: Over 4.000 jernbaneansatte fra 17 land møtte fram i Strasbourg for å protestere mot Jernbanepakke IV.
ETF
EUs jernbanepakke utvannes
Parlamentet vil ikke følge forslaget om obligatoriske anbudskonkurranser innen persontransport med tog. Nå skal det forhandles.
nina@lomedia.no
oystein.braathen@lomedia.no
Den fjerde jernbanepakken, med seks ulike forslag fra EU-kommisjonen, handler om hvorvidt EU-landene skal åpne all nasjonal passasjertransport for konkurranse utenfra i 2019.
Kommisjonen taler for dette. Hensikten er å bedre konkurranseevnen i togtransport og skape bedre tjenester.
Ikke avgjort
I slutten av februar stemte Europaparlamentet over egne endringsforslag og vedtok at nasjonale jernbanemonopol får fortsette. Nasjonale myndigheter må be om anbud på offentlige tjenestekontrakter, eller tildele kontrakten direkte til en ønsket togoperatør. I dag håndteres persontrafikken av én operatør kun i Finland, Irland, Hellas, Luxembourg og Portugal.
– Pakken betyr at innenlands passasjertrafikk kan åpnes for konkurranse. Integrerte jernbaneselskaper er fortsatt truet, men det verste ble avvist. Innblandingen i streikeretten ble stoppet, sier Sabine Trier, visegeneralsekretær i Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (ETF).
Det hun sikter til er at forslaget stilte krav om garantier for minimumsdrift under eventuelle streiker. Etter møtet uttalte føderasjonen i en pressemelding at parlamentet mislyktes med å gi et klart signal om at nasjonal persontransport på tog er en offentlig tjeneste som ikke kan være gjenstand for profitt.
Lang utsettelse
Forslaget om obligatorisk konkurranseutsetting ble vannet ut, og nå er anbud er utsatt til i hvert fall 2022-23, mener Olav Grimsbo, Norges samferdselsråd i Brussel.
Flere punkter om tekniske og sikkerhetsmessige løsninger fikk flertall. Tanken bak dette er at tog i framtida skal være godkjente til å kjøre over hele EU/EØS-området.
Nå skal det forhandles med EU-landenes ministerråd om de seks forslagene som Europa-parlamentet har godkjent eller forandret på. I Rådet møter statsråder for saksområdet som er til behandling. I denne saken møter transportministrene.
En konsekvensanalyse anslår at en liberalisering av jernbanemonopolene ville gi vinster på minst 200 milliarder kroner mellom 2019 og 2035. Internasjonal persontransport og nasjonal godstransport er allerede åpen for konkurranse.
Protester
Samme dag som jernbanepakke 4 var oppe til votering, arrangerte ETF en demonstrasjon der mer enn 4.000 jernbaneansatte fra 17 land var på plass utenfor parlamentsbygningen i Strasbourg. ETF har protestert mot liberaliseringen siden innholdet forslaget til nytt direktiv ble kjent.
Øystein Aslaksen, leder for jernbaneseksjonen i Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) understreker at det er viktig å opprettholde presset mot EU-parlamentet og Rådet, fordi forhandlingene mellom de to institusjonene fortsetter.
Stiller krav
Jernbarnemonopol får altså fortsette, men kontrakten bør være tidsbegrenset og nasjonale myndigheter må begrunne beslutningen hvis kontrakten blir gitt direkte til en operatør. Ifølge parlamentet skal det opprettes kriterier for effektivitet og tjenestekvalitet i offentlige tjenestekontrakter som gjelder persontransport. Punktlighet, kostnadseffektivitet, frekvens i jernbanetrafikken og kundetilfredshet skal være slike kriterier.
Togoperatører som velges bør oppfylle nasjonale, regionale og lokale sosiale standarder for arbeidsvilkår for sine ansatte, vedtok parlamentet med stort flertall. Ved bytte av operatør skal disse arbeidsvilkårene overføres til den nye operatøren. Den vedtatte teksten angir også at vilkårene skal følge relevante tariffavtaler og garantere rimelige ansettelses- og arbeidsvilkår.
Fellesmarked
Parlamentet ga klartegn til de mer administrative og tekniske forslagene fra Kommisjonen. De handler blant annet om å harmonisere signalsystem for toglinjene. Andre regler som fikk grønt lys dreier seg om å skape muligheter for at nye, små operatører får likeverdig tilgang til jernbanesporene. Parlamentet sa også ja til regler som harmoniserer sikkerhetssertifisering av togoperatører.
Kritikk
Forslaget om konkurranseutsetting av persontransport ble så utvannet av Europa-parlamentet at transportkommissær Siim Kallas uttrykte stor skuffelse. Han mente avstemningen var en «oppvisning i urokkelige nasjonale interesser». Her kan kritikk mot Tyskland og Frankrike leses mellom linjene. Ingen av disse landene er forsvarere av fri konkurranse i persontransport på tog.
Institusjonene
Kommisjonen: Forbereder saker og er utøvende organ, EUs «regjering». Har enerett til å legge fram lovforslag, som presenteres samtidig for Parlamentet og Rådet.
Parlamentet: EUs eneste folkevalgte organ. Opprinnelig bare rådgivende myndighet, men har fått stadig mer reell makt. Representantene er direkte valgt fra medlemslandene. Valg i mai på 751 mandater. Er EUs lovgivende organ sammen med Rådet.
Rådet: Tidligere kalt Ministerrådet. Består av ett regjeringsmedlem fra hvert medlemsland, enten utenriksministeren eller en fagstatsråd. Medlemmene representerer sine hjemland og ikke Unionen.
Institusjonene
Kommisjonen: Forbereder saker og er utøvende organ, EUs «regjering». Har enerett til å legge fram lovforslag, som presenteres samtidig for Parlamentet og Rådet.
Parlamentet: EUs eneste folkevalgte organ. Opprinnelig bare rådgivende myndighet, men har fått stadig mer reell makt. Representantene er direkte valgt fra medlemslandene. Valg i mai på 751 mandater. Er EUs lovgivende organ sammen med Rådet.
Rådet: Tidligere kalt Ministerrådet. Består av ett regjeringsmedlem fra hvert medlemsland, enten utenriksministeren eller en fagstatsråd. Medlemmene representerer sine hjemland og ikke Unionen.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen