Forsvaret er avhengig av jernbanen i en konfliktsituasjon, sier brigader Håkon Warø ved FOH. Han mener det er svært viktig at vi kan vedlikeholde kritisk jernbanemateriell i Norge. (Illustrasjonsfoto).
Frederik Ringnes/Forsvaret
Forsvarstopp roper varsku om jernbanen: – Vi kan ikke gjøre oss avhengige av andre
Forsvaret er avhengig av en jernbane som fungerer for å sikre god beredskap. Det betyr også norsk kompetanse på vedlikehold.
morten.hansen@lomedia.no
– Fra et militært perspektiv er det ikke noe å vente på. Hvis vi har et behov, må vi innfri det med en beredskapskapasitet som vi har tilgang på hvis vi får bruk for det.
Brigader Håkon Warø ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at Forsvaret er avhengig av jernbanen i en konfliktsituasjon.
Han understreker at jernbanens infrastruktur og materiell har en sentral plass i norsk og europeisk beredskap.
Warø bruker de russiske forberedelsene i forkant av krigen i Ukraina som eksempel:
En militær tommelfingerregel er at ved styrkeoppbygging til krig trengs det én konteiner med utstyr per soldat. Siden Russlands styrke var på inntil 200.000 soldater, betyr det at de flyttet gods tilsvarende minst 200.000 konteinere til områdene langs den ukrainske grensen.
– Det er bare jernbanen som kan absorbere så store mengder det her er snakk om. Man kan bruke skip, men da bruker man mye mer tid på transporten, sier Warø.
Derfor understreker brigaderen at Forsvaret er opptatt av at jernbanen fungerer og har kompetanse og materiell tilgjengelig.
– Vi har ikke egne jernbaneavdelinger i Forsvaret. Vi har militært personell som er eksperter på å ta imot og flytte personell, materiell og kjøretøyer. Bruk av selve jernbanen må løses av jernbanens egne eksperter. Det er slik det norsk totalforsvaret fungerer, poengterer Warø.
Rolf Ringdal på lokførernes landsmøte: – Jernbanen ikke en del av en fungerende beredskap
Beredskapsmessige svakheter
Dette er et spørsmål som er blitt høyaktuelt etter at Vy ble tildelt persontrafikken på Østlandet.
Nå forhandler de med aktuelle selskaper som driver med vedlikehold av togmateriell.
Vy sier til NRK at de ikke har krav til beredskap på vedlikehold i sin kontrakt med Jernbanedirektoratet. Dermed kan Norges eneste store togvedlikeholder, Mantena, miste dette oppdraget.
I verste fall kan kompetanse som er viktig for Forsvaret forsvinne ut av landet.
– Vi i forsvaret tar ikke stilling til konkurranseutsetting av persontrafikken, selv om det har sine beredskapsmessige svakheter. Men vi er opptatt av at vi har god beredskap. I et forsvarsperspektiv er det viktig at vi kan vedlikeholde kritisk jernbanemateriell i Norge – og at det ikke blir satt ut til land i for eksempel Sørøst-Europa. Det blir for langt unna, sier Warø.
Må ha nasjonal kontroll
Han mener myndighetene må stille seg et spørsmål hvor hensiktsmessig er det å sørge for at dette er en type vedlikeholdsproduksjon som skjer på norsk jord, og hvor mye er man villige til å betale for det.
Warø sammenlikner det med ammunisjonsselskapet Nammo, som produserer ammunisjon i Norge.
– Staten har for eksempel sagt at de er villige til å støtte Nammo, slik at de kan ha en forutsigbarhet i både etterspørsel og produksjon over tid, påpeker Warø.
I januar inngikk staten en kontrakt med Nammo på inntil 2,6 milliarder kroner. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum begrunnet avtalen med at det handlet om trygghet og nasjonal beredskap.
Det samme resonnementet mener Warø kan bruke overfor Mantena og tilsvarende virksomheter, som presses på pris.
– For i verste fall kan vedlikeholdet av viktige komponenter skje i land langt unna. Vi må ha noe nasjonal kontroll på sentrale beredskapskomponenter. Vi kan ikke gjøre oss avhengige av andre, som i en krisesituasjon ikke ser det store kommersielle utbyttet ved å levere til oss, sier Warø.
God oversikt
Det samme gjelder materiellet. I Norge eier CargoNet godt under halvparten av lokomotivene de bruker. Ingen av disse er diesellokomotiv.
– Man kan ikke sette seg i en situasjon hvor eieren av materiellet har en formening om hvordan materiellet anvendes, sier Warø.
– Når det er sagt, så har vi i Norge en meget solid beredskapslovgivning, herunder rekvisisjonsloven. Alt av materiell som er på norsk territorium når rekvisisjonsloven iverksettes kan rekvireres. Men utenlandsk eierskap av materiell kan komplisere bildet noe, fortsetter han.
Warø understreker at det er mye god kapasitet i jernbanenorge.
Forskjellige aktører kompliserer bildet, men han sier jernbanen er en åpenbar del av forsvarsevnen og totalberedskapen.
At det kan fraktes materiell via Sverige opp til Narvik, og fra Narvik havn og inn til Sverige og Finland, gir fleksible løsninger, selv om det norske jernbanenettet ikke går lenger nord enn til Fauske.
Warø sier de i sine planer ser på hvor det er mulig å koble sitt materiell til jernbanenettet, og har god oversikt over hvilke kapasiteter som er tilgjengelig.
– Samtidig legger vi ikke skjul på at vi ønsker mer jernbane. Vi heier på nye jernbanestrekninger og vi ønsker en utvikling som kan transportere tyngre materiell. Toget kan brukes til mer enn å bare frakte folk og laks, fastslår Warø.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro