Vanligvis er perrongene på Oslo S fulle av folk, men nå merker togselskapene den kraftige nedgangen i antallet reisende økonomisk. Nå har både Vy og Go-Ahead sendt ut varsel om at det blir permitteringer.
Ole Palmstrøm
Togselskapene permitterer:
Korona-krisa treffer togselskapene hardt: Vy permitterer en fjerdedel av konduktørene
Passasjerene hører på helsemyndighetenes råd om ikke å reise unødig. Det koster togselskapene dyrt.
morten.hansen@lomedia.no
– Det er ikke mange steder i landet hvor det ikke er noen permitterte. Det er sendt varsel til så å si alle stasjoneringsstedene, sier Ove Sindre Lund, leder av konduktørenes landsråd i Norsk Jernbaneforbund.
Om lag 25 prosent av konduktørene har mottatt varselet. Permitteringene vil tre i kraft 17. april.
Dramatisk
Vy opplever, i likhet med alle andre kollektivselskaper markant nedgang av reisende.
80 prosent av pendlerne er blitt borte som følge av tiltakene i forbindelse med koronaviruset, mens omtrent 90 prosent av ferie- og fritidsreisende er borte.
p
Det har ført til at billettinntektene er dramatisk redusert.
Nina Schage, kommunikasjonssjef i Vygruppen, skriver i en epost at selskapet opprettholder mye av togtilbudet slik at alle som får Norge til å gå rundt kan komme seg til og fra jobb, med god plass om bord.
– Samtidig må vi også gjøre tilpasninger, noe som gjør at det er færre avganger, skriver Schage.
Go-Ahead permitterer
Også Go-Ahead har vært nødt til å permittere. Selskapet som trafikkerer Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen merker at passasjerene innretter seg etter helsemyndighetenes råd. Flere holder seg hjemme, har hjemmekontor eller bruker bil for å unngå store folkemengder.
p
– Vi har vært nødt til å se på ytterligere tiltak. Permittering har dessverre vært ett av disse tiltakene, skriver Cathrine Elgin, administrerende direktør i Go-Ahead Norge, i en epost.
Selskapet har sendt ut varsel om permittering som trer i kraft etter påske.
– Vi har hatt gode møter med de lokale tillitsvalgte og sentrale foreninger, skriver Elgin.
Innstilte avganger
Fra før av har passasjernedgangen ført til at Go-Ahead har innstilt flere av avgangene på Jærbanen og Sørtoget, i samråd med Jernbanedirektoratet.
– Med langt færre passasjerer er det naturligvis langt mindre billettinntekter. De økonomiske konsekvensene er veldig store. Vi har derfor gjort en rekke kostnadsreduserende tiltak, og vi er i dialog med relevante myndigheter om situasjonen, skriver Elgin.
Stoppet opp
Selv om kollektivtrafikken merker kraftig nedgang, er det reiselivsnæringen som blir hardest rammet. Fjord Tours og Flåm Utvikling, som Vy har eierandeler i, opplever ifølge Schage kanselleringer av så godt som alle reiser på kort sikt.
– Og nye reisebestillinger har stoppet opp. Flåm er den destinasjonen som er hardt rammet. Antall daglige avganger med Flåmsbana er redusert til to avganger hver vei, sier Schage.
p
Berømmer de ansatte
Hun berømmer selskapets medarbeidere som jobber med økt smitterisiko, ute i tog og busser.
– De gjør en fantastisk jobb med å opprettholde kollektivtilbudet for helsepersonell og andre samfunnskritiske funksjoner. De har mange ideer, finner løsninger og viser samhold og omsorg i denne vanskelige tiden. Alle som jobber med å rengjøre og vedlikeholde tog og busser dag og natt gjør også en formidabel innsats, sier Schage.
SJ: Oppstart som planlagt
Også SJ, som skal starte opp med persontrafikk på blant annet Dovrebanen og Nordlandsbanen i sommer, har innrettet seg etter myndighetenes anbefalinger. Selskapet har innført hjemmekontor, og ser over kostnader og investeringer.
– Fordi vi ikke er i gang med drift, påvirker ikke dette i like stor grad oss som de andre operatørene. Vi jobber fortsatt i henhold til planene med oppstart 8. juni, sier Lena Angela Nesteby, kommersiell direktør SJ Norge.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB