JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I 1961 var Finn Gustavsen med å starte Sosialistisk Folkeparti (SF). To år senere sørget partiet for at regjeringen Gerhardsen måtte gå av i den såkalte Kings Bay-saken.

I 1961 var Finn Gustavsen med å starte Sosialistisk Folkeparti (SF). To år senere sørget partiet for at regjeringen Gerhardsen måtte gå av i den såkalte Kings Bay-saken.

Lasse Klæboe – Riksarkivet

«Folkesosialisten – biografien om Finn Gustavsen»

– Han var en stabeis. På godt og vondt. Det fins ikke sånne politikere lenger, sier forfatter

«Finn Gustavsen var SV-krigeren, uromomentet og hele Norges røde ringrev», skrev Aftenposten i 1984. En sånn figur fortjener en biografi, mener professor Terje Rasmussen.09.11.2020
11:16
10.11.2020 08:18

jan.erik@lomedia.no

– Jeg ble oppmerksom på Finn Gustavsens betydelige rolle, hans forfriskende stil, særlig på Stortinget – ja, at han på denne tida var den politiske venstresidas ubestridte sentrale skikkelse. En sånn figur fortjener en biografi, sier professor og forfatter Terje Rasmussen (63).

I den ferske biografien «Folkesosialisten» går det tydelig fram at forfatteren har stor sans for Gustavsen, men noe i nærheten av et glansbilde har han likevel ikke skrevet.

At Gustavsen var en stridens mann som var i tottene på mange, både nære medarbeidere og politiske motstandere, dokumenterer biografen til fulle.

Særlig under dannelsen av Sosialistisk Venstreparti og i striden om nedleggelsen av avisa Orientering kunne det gå ei kule varmt.

FORFATTEREN: Terje Rasmussen har i en nylig utkommet biografi gjort Finn Gustavsen levende igjen.

FORFATTEREN: Terje Rasmussen har i en nylig utkommet biografi gjort Finn Gustavsen levende igjen.

Jan-Erik Østlie

Kontroversiell

Gustavsen har sjøl skrevet om sitt liv i erindringsbøkene «Rett på sak» fra 1968 og «Kortene på bordet» som kom ut ti år seinere. Er det da nødvendig med mer?

– Det er tross alt mye han sjøl ikke skrev om! For eksempel andres reaksjoner på hans politiske virke. Gustavsen var en mann mange hadde meninger om. I erindringsbøkene kan vi lese hans versjon, jeg ønsket å få fram andre sider også.

– Dessuten ville jeg sette ham inn i en politisk sammenheng. 1960- og 1970-tallet er en veldig spennende periode i norsk politikk, sier forfatteren.

Han møtte aldri Finn Gustavsen, men mener som guttunge å ha opplevd politikeren på et lasteplan på Sinsen i Oslo, hvor Rasmussen vokste opp. Og kanskje var det også da forfatterens interesse for norsk politikk ble født. Han har i hvert fall i voksen alder jobbet med norsk politisk historie – særlig med tida etter andre verdenskrig.

Han syns det er uproblematisk for bokprosjektet at han aldri fikk intervjuet Gustavsen, som døde i 2005.

Aktuelt: Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Det tredje standpunkt

– Hva mener du er hans viktigste bidrag til norsk politikk?

– Det må nok være hans kompromissløse og utrettelige kamp for et demokratisk sosialistisk rom, det tredje standpunkt mellom sosialdemokrati og kommunisme, den politikken Sosialistisk Folkeparti sto for gjennom hele 1960-tallet.

– Var det tredje standpunkt særnorsk, noe Gustavsen sjøl hadde opphavsretten til?

– Nei da – du fant det i både Frankrike og England. Ja, til og med i Sverige – svenskene var først ute med uttrykket Det tredje standpunkt.

– Gustavsen likte godt både det tidligere Jugoslavia og Cuba, var grunnen til det at dette var land som etter hans mening hadde virkeliggjort det tredje standpunkt?

– Nei, men de var kommet langt i å oppnå selvstendighet fra de to blokkene som dominerte verdenspolitikken. De var også friere enn østblokklandene. Skjønt, han var lite begeistret for politisk forfølgelse av annerledestenkende på Cuba. Og han glorifiserte på ingen måte noen av landene.

Fått med deg denne? Ap-veteran Martin Kolberg (71) gir seg: – Uten fagbevegelsen er vi ingenting

Ingen søndagsskole

Gustavsen stemte som så mange andre på Norges Kommunistiske Parti (NKP) i 1945, men meldte seg etter hvert inn i Arbeiderpartiet. Og sistnevnte har som kjent, en intern historie som viser at de langt ifra er noen søndagsskole.

Det fikk Finn Gustavsen merke utover på 1950-tallet, til gagns. Partilinja, som ikke sjelden var partisekretær Haakon Lie – og bare ham, var mildt sagt lite begeistret for avisa Orientering som ble dannet i 1953, og som Gustavsen etter hvert ble redaktør for.

Etter at Gerhardsen meldte Norge inn i Nato i 1949, ble Gustavsen mer og mer kritisk til partiets utvikling. Det endte til slutt med at Gustavsen og noen andre kritikere, blant annet kompisen Berge Furre, ble ekskludert av Arbeiderpartiet. Og i 1961 dannet de Sosialistisk Folkeparti (SF). Partiet sørget i 1963, med sine to stortingsrepresentanter, hvorav Gustavsen var en, for at regjeringen Gerhardsen måtte gå av i den såkalte Kings Bay-saken.

At ikke Arbeiderpartiet forsøkte å temme Gustavsen, å inkludere ham i partifolden til tross for hans opposisjonelle synspunkter særlig i utenrikspolitikken, var en politisk tabbe.

– Hadde de klart det, ville det kanskje ikke ha blitt noe SF, iallfall ikke i 1961. Gerhardsen har da også sagt at «jeg og Gustavsen skulle nok snakket mer sammen», sier Rasmussen. Forfatteren mener at Arbeiderpartiet ga støtet til opposisjonspolitikeren Finn Gustavsen.

Manifest

Ikke antikommunist

Martin Gunnar Knudsen, tidligere leder av NKP og en markant motstander av at partiet hans skulle bli med i Sosialistisk Venstreparti og dermed forsvinne som kommunistisk parti, har i sine erindringer skrevet at Gustavsen var en «svoren antikommunist».

– Var Gustavsen det?

– Absolutt ikke. Men han var heller ikke kommunist! Gustavsen var saklig uenig i den moskva-tro linja til NKP. Han så på NKP som et dogmatisk parti.

Reidar T. Larsen som var leder av NKP, da noen kommunister – blant annet Larsen sjøl – ble med over i det nye partiet Sosialistisk Venstreparti, var også en populær politikertype. Larsen fikk raskt viktige posisjoner i det nye partiet, han ble blant annet stortingsrepresentant. Men noen sjalusi fra Gustavsen sin side avviser Rasmussen at det ble. For Gustavsen forble Larsen etter Rasmussens mening alltid NKP-er, men likevel en han hadde respekt for. Gustavsens store mentor var først og fremst Sigurd Evensmo – journalisten og forfatteren. Også de kom på kant med hverandre, av mer private årsaker, men dette løste seg.

Les også: Som barn opplevde Thorbjørn Berntsen å bli avvist i butikken da han skulle kjøpe melk og brød

Uro i egne rekker

Mot slutten av 1960-tallet fikk Gustavsen imidlertid uro i egne rekker og på sett og vis smake egen medisin. I SFs ungdomsorganisasjon SUF dukket det opp folk som Tron Øgrim og Sigurd Allern som ønsket en helt annen politisk retning i partiet.

– Gustavsen trodde nok kanskje at de ville vokse dette av seg. Det gjorde de imidlertid ikke, og partiet måtte ta et nødvendig oppgjør med dem, sier Rasmussen.

Mange har pekt på at her møtte Gustavsen seg sjøl i døra siden han noen år tidligere hadde vært den opposisjonelle i Arbeiderpartiet. Nå avfeide han opposisjonelle i eget parti.

Rasmussen mener denne parallellen halter. For Gustavsen sto etter hans mening på Arbeiderpartiets program den gangen han ble ekskludert, mens SUF-erne ville enten omskape SF til et marxist-leninistisk parti, eller ødelegge partiet. De ble heller ikke ekskludert av SF, men brøt selv ut og startet etter hvert sitt eget parti AKP (m-l).

En stabeis

At Gustavsen var en stor individualist og til tider solospiller, bekrefter Rasmussen. Dette ble til slutt også et problem. Ikke i SF, men i SV. I noen saker hadde Gustavsen problemer med å godta flertallsavgjørelser. Isteden sto han beinhardt på sine egne overbevisninger.

– Hadde han vært mer rund i kantene, hadde han nok sluppet en del problemer. Han var en stabeis. På godt og vondt. Det fins ikke sånne politikere lenger, sier Rasmussen.

I 1984 ble han beskrevet slik av Aftenposten: «Finn Gustavsen – SV-krigeren, uromomentet og hele Norges røde ringrev».

Les også: Thorbjørn Berntsen: – Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok!

Arbeiderhistoriker

I 1994 ble Gustavsen kontaktet av daværende nestleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund. Østvold ville at Gustavsen skulle skrive forbundets historie. To år seinere forelå resultatet «Transporten i hundre». To år etter det igjen ga Gustavsen også ut boka «Pionerene» som er jubileumsboka til Aktietrykkeriets fellesklubb.

Hvilken bakgrunn hadde så Gustavsen som muliggjorde at han ble arbeiderhistoriker på sine eldre dager? Han hadde vært industriarbeider i ett år, journalist og politiker i resten av livet.

– Gustavsen identifiserte seg jo med arbeiderklassen og forsøkte hele tida å gjøre SV stuereine i fagbevegelsen. Han hadde vært redaktør i Ny Tid. Dessuten var han gjennom store deler av 90-tallet spaltist i LO-Aktuelt. Der viste han jo sin kapasitet, forteller Rasmussen som har lest alt Gustavsen skrev i LO-Aktuelt, inkludert reportasjene fra flere av de delegasjonsturene han ble med på.

– De er veldig godt skrevet, sier han.

I boka beskriver han det slik:

«Med sin treffsikre penn tok han pulsen på Norge og verden i nittiårene. I den faste spalten «Innspill» eller «Gustavsen har ordet,» skrev han om lønnsoppgjørene, regjeringene som kom og gikk, om utenrikspolitikken og den økonomiske situasjonen. Der nådde han store deler av de tillitsvalgte og andre i arbeiderbevegelsen, langt flere enn i Orientering og Ny Tid. Mange av dem var sympatisk innstilt til mannen og meningene, selv om de endte med å stemme Arbeiderpartiet. Slik hadde det alltid vært. Nå var han trekkplaster for et blad som sto LO-toppen og Arbeiderpartiet svært nær. Det gjorde ikke at han la bånd på seg. Han ble noe så sjeldent i Norge som en profesjonell sosialistisk kommentator.»

Fagforeningsveteran: Åse Kleveland (71) brenner for frilansernes kår – og Bob Dylan

Hektisk liv

Gustavsen var ikke bare en politikertype som neppe fins lenger, han tok også som journalist politisk stilling – noe journalister i dag ikke skal, vil eller bør gjøre. Nå er det den objektive journalistikken som rår – den såkalte journalismen. Så skulle Gustavsen vært journalist i dag, måtte han nok lagt om stilen, mener Rasmussen.

– Kanskje han kunne jobbet i Klassekampen, men neppe i Aftenposten, sier han.

Noen større politisk karriere utover to år som formann og ti år som parlamentarisk leder gjorde han ikke. At privatlivet hans også var en smule «hektisk» til tider underslås ikke i Rasmussens biografi, men forfatteren tror ikke dette skapte noen politiske problemer for ham.

– Har du mer på lager om Gustavsen?

– Nei, jeg skal ikke skrive mer om ham nå.

– Er det beslektede temaer du kunne kaste deg over?

– Jeg har ingen bokplaner i den retning, men historien om den demokratiske sosialismen i Norge er ennå ikke skrevet, sier Terje Rasmussen.

Fordi lanseringen av «Folkesosialisten» ble utsatt på grunn av koronasituasjonen i Oslo, holdt forfatter Terje Rasmussen et foredrag som du kan høre og se her:

Finn Gustavsen (1926–2005)

Journalist, redaktør og politiker for Sosialistisk Folkeparti (SF) og Sosialistisk Venstreparti (SV). Stortingspolitiker, frontfiguren for Det tredje standpunkt, og ansvarlig for å kaste regjeringen Gerhardsen under Kings Bay-skandalen i 1963. Formann i SF fra 1971 til 1973, og parlamentarisk leder for SV fra 1973-77, og for SF 1961–69.

Terje Rasmussen (født i 1957)

Sosiolog og professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han har utgitt en rekke bøker om medier, offentlighet og politikk.

Gustavsen identifiserte seg jo med arbeiderklassen og forsøkte hele tida å gjøre SV stuereine i fagbevegelsen.

Terje Rasmussen, forfatter

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.11.2020
11:16
10.11.2020 08:18Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker